Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Karsan'ın Taksi'si ve Şahin

Karsan, Amerika'da ihaleye girecek olan otomobilini tanıttı.Ancak tanıtım sırasında verilen bilgiler ve yapılan konuşmalar içinde çok şey saklı. Bunları biraz incelemek lazım..Karsan Murahhas Üyesi Jan Nahum, New York şehrinin taksi ihalesiyle Türk otomotiv sektörünün marka yaratma yolculuğuna çıktığını ve markalaşmak için sektörün dünyada bu tür boşlukları değerlendirmesi gerektiğini söyledi. 




KARSAN Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç da, Türk otomotiv sektörünün kendi markasına ihtiyaç duyduğunu belirterek, 'Büyüklerimiz ortaklı oldukları için onların bu şansı az. Dolayısıyla yüzde 100 yerli ve

bağımlı olmayan yapıya ihtiyaç var. Karsan bu mücadeleye girme kararı verdi' dedi. New York taksi ihalesi için hazırlanan araca ilişkin olarak Kıraç, 'New York olur olmaz, ilk yerli isim olarak bir başlangıç olacaktır. Ondan sonra yeni müteşebbislerimiz bu inanca sahip olacaktır. Türk toplumunun buna sahip çıkması lazım, hükümetlerin buna sahip çıkması lazım' diye konuştu .


Bazı firmalarımızın yöneticileri ve bazı yazarlar; yerli marka ve yerli bir otomobil! için geç kalındığını söylemişlerdi.Bu yüzden çabalamanın gereksiz olduğunu söylemişlerdi.Ülkemizde daha önce ve halen yapılan çalışmalar ve hatta daha dünkü Çin markaları bile onlar için önemli değildi.Karsan sayesinde yerli marka ve yerli otomobil tekrar gündeme geldi..


KARSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Klod Nahum, kardeşi Jan Nahum’la birlikte en büyük hayallerinin yeni bir model ve marka yaratmak olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “1976 yılında birlikte ‘Çağdaş’ isimli aile tipi bir otomobil geliştirdik. O dönem Otosan’da Ar-Ge’nin başında olan Jan, aracın tasarımını, bende 107 beygirlik wankel motoru geliştirdim. Daha sonra aracın prototipini ürettirdik. Her şey hazırdı. O dönem Koç Otomotiv Grubu Başkanı olan babamız Bernar Nahum’un onayıyla düğmeye basacaktık. Ama Bernar Nahum aracı bakıp, “Bu Türk halkına uygun değil’ dedi. Çağdaş projesi o an sona erdi. Biz Otosan yönetimine ‘şimdi ne olacak’ diye sorunca bize, ‘Üzerine su için’ dediler. Toplam 4 tane prototip yaptık. Bugün biri Rahmi Koç müzesinde sergileniyor. Diğer 3’ünün akibetinin ne olduğunu bilmiyorum.” Citroen 12 yıl ürettiJan ve Klod Nahum kardeşlerin geliştirdiği ‘Çağdaş’, prototipini yapan Reliant, ufak tefek değişikliklerle aracı 1980 yılında Birmingham Otomobil Fuarı’nda sergilendi. Fransız Citroen satın alınan araç BX ismiyle üretildi. 12 yıl boyunca Citroën firmasının en çok satan modeli oldu.


Doğrusu; Fw11 adlı çalışmanın Anadol için yapılıp gerçekleşmemesi sonucu Citroen tarafından BX ve Volvo tarafındanda Tundra olarak imal edildiğini Scimitar Se7 olarak sergilendiğini biliyorduk.Meğerse (yanlış yazılmadıysa) Çağdaş'ta bizim memleketten çıkmış kendi ellerimizle Citroen ve Volvo'ya vermişiz. Otomobile Fransız! kalmışız..


JAN Nahum, New York ta taksi ihalesine giren tek Türk malı aracın kendilerine ait olduğunu belirterek, "Ford un ihaleye girdiği Transit Connect, Gölcük te üretilmeyecek. Ford, NY Belediyesi ne Amerika için aracı Meksika da üreteceklerini açıkladı. Karşımızda Türkiye de üretilen başka bir rakip yok" dedi.


Otosan'ın ürettiği Ford Transit Connect'in yeni kasası Türkiye'de üretilmeyecek yada üretilse bile Amerika pazarı için Meksika'da üretilecek.


Gerçi daha önce yayınlanan bazı haberler Transit Connect'in yeni kasasının Türkiye'de üretilmeyeceği yönündeydi.Haliyle Koç grubu aynı segmentte birden fazla markayla araç üretince işler ekonomik olarak karışıyor.


Ayrıca Habertürk Gazetesi'nde bir konuya değinilmiş;

İnan Kıraç, Tofaş Kuş Serisi'nden 20.000 tane üretse hepsi satılır demiş.Yepyeni bir model olarak üretilse kesin doğrudur. Ancak bize göre imalattan kalktığı haliyle üretilirse 1000 taneyi zor satar.Acaba yeni araca Şahin ismi verilmesi mi düşünülüyor?

Karsan'ın bu yeni aracına yerli bir isim verilirse, Şahin olma olasılığı yüksek.


Ayrıntılar önemlidir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..