Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli motor ne zaman seri üretime geçecek

Araştırmacı işadamı 65 yaşındaki Hasan Basri Özdamar, 
22 yıllık çalışma sonunda geliştirdiği tek silindirli, yakıttan yüzde 35 - 43 arasında tasarruf sağlayan enjeksiyonlu motoruna Uluslarası Patent Enstitüsü’nden de onay aldı. Bütün gazeteler ve internet siteleri bu haberden bahsediyor.






Ayrıca aynı motorun çift silindirli dizel versiyonu üzerinde de çalışılıyor. Yerli otomobil imalatında da düşünülen motor için, Hasan Basri Özdamar,

General Motor dahil birçok yabancı firma ile görüştüğünü ifade ediyor.

38 yıldır motor ve diğer buluşlarla uğraşan Özdamar bir çok patentin sahibi.

Bu çalışmaları nedense aklıma bü ülke için çok çeşitli çalışmalar yapmış ancak engellenerek veya hesabı sorularak karşılık bulmuş Nuri Demirağ ve Oktay Demirağ'ı getiriyor. Ancak Hasan Basri Özdamar daha şanslı, şimdilerde Demirağ'ların zamanındaki engelleyici zihniyet ve kişiler yok!


Bu buluşun sahibini araştırınca; karşımıza yine Kayseri'de faaliyet göstermiş olan artık faaliyeti görünmeyen Otoser çıkıyor. 





Şimdilerde quartz ıstıcı, ınfrared ıstıcı, yayık makinası, çamaşır makinası, santrifüj kurutma makinası imal eden Özdamar,

Fransız Ligier lisansıyla Otoser markasıyla hafif ticari araç ve hatta Kelebek markasıyla iki kişilik şehir içi otomobil üretmiş.



Bu motor pojesi Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül tarafından izlenen bir proje.

Erciyes Üniversitesi ortak çalışmasıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bilgisi dahilinde San-Tez yani Sanayi Üniversite İşbirliği çerçevesinde ortaya çıkmış durumda. Ancak bu motorun çalışma prensibi ve teknik durumu hakkında fazlaca bir bilgide yok gibi.

Motor, Hasan Basri Özdamar' ın Minisan adlı firmasınca uygulamaya geçmiş durumda.



Hasan Basri Özdamar, 1946 yılında Kayseri'ye bağlı Pınarbaşı İlçesi'nin

Kılıçmehmet Köyü’nde doğdu. İlköğretim ve teknik liseyi ve sonra da 3 yıllık Elektrik Tekniker Okulu’nu Kayseri’de bitirdi, 1967 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne girdi, 1972’de makine mühendisi oldu. Özdamar, daha sonra özel sektördeki çeşitli firmalarıa yöneticilik yaptı. Halen kurduğu otomotiv makine, elektrikli ev aletleri ve elektrik motorları alanlarında aktif olarak üretim yapan 4 şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdüyor.


Evli ve 4 çocuk babası Hasan Basri Özdamar, 1978 yılında üretime ilk olarak mini çamaşır makineleri ile başladı.

Özdamar'ın bazı buluşları Türkiye’deki üniversitelerin teknik bölümlerinde ders konusu olarak işleniyor. Hasan Basri Özdamar’a ait buluşlardan özellikle "Döner Pernolu Motor" literatüre geçerken dünya çapında tanındı. Özdamar, konvansiyonel motorlarda silindir içinde oluşan basınçtan elde edilen gücün krank miline iletildiği klasik uygulamanın en doğru yol olmadığı düşüncesi ile 40 yılı aşkın bir zaman içerisindeki araştırmaları neticesinde bu buluşa ulaştı.


Kaynak, http://www.minisan.com.tr
http://www.mtso.org.tr/jtr/index.php?option=com_content&view=article&id=286:san-tez-kapsaminda-27-projeye-destek&catid=53:haberler&Itemid=50
http://sagm.sanayi.gov.tr/userfiles/file/San-Tez%20G%C3%BCncel%20D%C3%B6k%C3%BCmanlar/2011-1%20D%C3%B6nem%20Desteklenecek%20San-Tez%20Proje%20Listesi.pdf
http://www.ufukturu.net/haberler/3038/madein-kayseri
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/3907359_p.asp
http://ekonomi.milliyet.com.tr/yuzde-40-tasarruflu-yuzde-100-turk/ekonomi/ekonomidetay/31.08.2011/1433255/default.htm
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=hbo+motor
http://www.atilim.edu.tr/haber.php?kunye=110318-milletvekilleri-ve-hbo-mucidi-hasan-basri-ozdamar-atilim-universitesindeydi
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18617443.asp
http://otolist.blogspot.com/2010/08/otoser-kelebek.html


HBO; Hasan Basri Özdamar'ın kısaltması

3 yorum:

  1. Yalnız neden General Motors ile görüşme yapıldığını anlamadım. Tamamen yerli üretim ve uygulama alanları varken buna gölge düşürülmesine anlam veremiyorum.

    Ahmet Aral

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel. Takdire şayan. Şimdilik deniz motorlarına ve motosikletlere dahi uygulanabilir görülüyor. Ancak bu motorun aynı anda benzin, mazot hatta doğal gazla çalışabileceği iddia ediliyor. Ayrıca emsallerinden % 40 tasarruflu olduğu iddia edilmekte. Motor teknolojisinde devrim yarattığı iddiası da İnşallah doğrudur ve fizibil bir motordur.
    Ahmet Aral

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve geleceği olan bir çalışma.
    Ancak teknik bir bilgi yok!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..