Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

BMC, MALiYET ve ÇiN'i KEŞFETTi

BMC,otomotiv sektörünün önde gelen  firmalarından biri.
İzmir merkezli firma, kendilerinin ifade ettikleri gibi altı ayda yeni bir model üretecek kapasiteve yeteneğe sahip.Ticari aracın yanında lisansla motor  ve zırhlı araç
imalatı da yapıyor.





20-23 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen bir fuarda BMC'de  Profesyonel'leriyle fuarda yer aldı..
Sarışın Pro 940  ve Pro1144  fuarın en ilgi çekici araçlarındandı...




İlgillere bir çok sorular yönelttim. Onlarda içtenlikle cevapladılar..
BMC yetkililerinin verdiği cevap ve bilgileri şöyle özetleyebilirim;
Fatih modeli kamyonlar, Euro 5 motorla maliyetleri yükseldiğinden artık üretilmiyor.
Profesyonel Serisi bu kadar; en üst model 440 beygir gücünde olup aşağıya doğru sıralanıyor.
Daha üst güç gruplarındaki motorlu araç ise  2012 sonlarına doğru pazara girecek olan yepyeni bir kamyon ve çekici olacak.Fatih'in yerini Profesyonel alırken Profesyonel'in yerini daha güçlü ve modern bir  araç alacak.Yeni modelin adıyla ilgili bir bilgi verilmiyor. Profesyonel'e uygun olması için Profesör, Ceo  gibi bir isim düşünülebilir!!




Kamyon serisine sessiz sedasız eklenen 415'in sadece kepinin yani kabinin Çin'den geldiği ifade ediliyor. Daha önceki yıllarda Uzakdoğu'nun önde gelen bir firması BMC'ye işbirliği teklif etmişti (gazetelerde  böyle yer almıştı).
Bu işbirliği (415) haberdeki konuyla ilgili değil.İşbirliği yapılan marka, daha öncede ithal edilen ve  son senelerde Folkvan'ın işbirliği yaptığı JAC.
BMC 415'in göreceği talebe göre seri genişletilebilir, değişik kapasite ve güçlerde motorlu versiyonlar eklenebilir. Ancak bu kabinin yerine bence Megastar'ın yükseltilmiş kabini adapte edilebilirdi.Renault Master'in kabini Renault Trucks tarafından adapte edilerek karşımıza Renault Mascott olarak çıkıyor.
 Ancak BMC yetkilileri önceliiği maliyete verdiklerinden,
aslında Isuzu kökenli olan ancak bir çok marka tarafından kullanılan kabini tercih etmiş. Belkide talebe göre daha yeni hiç olmazsa facelift/makyaj  sonucu daha farklı bir araç ortaya çıkarılabilir.
Levend ile Megastar'ın durumuda maliyetle ilgili. 
Şu anda imalatları yok. Euro 5 motor  bulma çalışmaları var.
 BMC, Steyr'in  Euro 5 uyumlu motorunu düşünebilir!
Maliyet artınca bu serinin imalatıda zorda.
Euro 5 motor olsa da artık bir yenilenme geçirmeli bu iki araçta. 
Aslında çok düşük maliyet şansı olmasa Levend artık arşivde!! kalmalıdır.


Önümüzdeki ay bir fuar daha var. 
BMC  yine yer alırsa diğer soruların cevabını arayacağım...


5 yorum:

  1. hani bir laf vardir ; uyursan ölürsün. Gelisim adina BMC ( ekonomik veya bati yapimi araclardan dogan rekabet nedenler vs vs) fazl a bir sey yapamadi..Euro normlari, tüketcinin ve soförün artan kalite talepleri artinca " kücük üreticiler" ya iflas bayragini cekiyor veya ortakyapimi kararlar alarak bu pazarda ben de varim demek istiyor. Misal Kamaz : Mercedes yardimiyla kamyon üretecek,..veya Tatra: Reno kabini kullacak..yada TATA : avrupada en iyi mühendisleri toplayarak hayata gecirdigi yeni Tata kamyon...yada liaz : batti..askam : batti...maz:man motoru/kabini kullanarak tutunmaya calisiyor..roman : 40 senelik man kabini kullaniyor...FAtihin piysadan kalkmasi kacinilmaz oldu. adamlar full donanimli 3 nesil acrosu yaratirken 30 senelik fatihe kim biner bu zamanda.. müsteri teknigi 30-40-50 seneye dayanan kamyon istemiyor

    YanıtlaSil
  2. Yorumlarınız için tüm takipçilerimize teşekkür ederiz. Yorumlarınızı yazarken isminizi eklemenizi hatırlatmak istiyorum...

    İşbirliği BMC ve diğer üreticiler adına oluyor.Ama 415'te eski çizgiler hakim. kaliteli olabilir veya zaman gösterecektir.Ama hiç olmazsa biraz makyaj yapsaları. Araç norma BMC üretiminden farklşı olduğunu logosundan , yazaılarından. çizgi ve modelisminden belli ediyor. Fatih 105 veya 110-08 vardı yanılmıyorsam.Kabin dışında değişikliği varmıdır!.Onun yerine levend Md veya megastar'ın kabini adapte edilseydi çok daha iyi olurdu...Tabii ki 11000 yıllık satıştan 3000 e düşmekte düşündürüücü ama sıradan işler ne kadar kazandıracak!

    YanıtlaSil
  3. pardon

    Metin Öztürk,ALmanya

    YanıtlaSil
  4. Metin'im sen miydin. Yorumların için teşekkür ederim..
    Dediklerin doğru. Ancak Euro 5 motorun maliyeti biraz az olsa Fatih'in üretimi devam edecekti.Levend ler için maliyeti düşük motor bulunursa piyasaya gircek yine. İyi bir şeyi tüketici burakmayacaktır. Ama sorunlu bir ürün daima markayıda karalayacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,

    Megastar da üretimden kaklti ( gibi )..yazik,
    kendi ülkesinde Transit ve sprinterlerin arkasinda kaldi..
    Rusya da Mercedes, duruma el atip yeni gazelleyi
    seneye piyasaya cikaracak gibi görünüyor :

    http://carlifeblog.ru/wp-content/gallery/december2010/gazelle3.jpg

    metin

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..