Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

ELEKTRiKLi ARABA PROJESiNi TORUK'TAN DiNLEDiK

Toruk Elektrikli Arabaları
Önemli bir teknolojik buluş olan otomobilin tarihi 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar ve içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam eder. Günümüzde otomobile olan talebin artması ve dünyamızdaki fosil yakıtların hızla tükenmesiyle birlikte alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobillerin imali konusunda çalışmalar hız kazandı.





Artık devir  elektrikli otomobillerin . Hemen her otomobil üreticisi artık petrol kullanmadan çalışan konseptler tasarladı. Bunlarda gerek yakıt pili, gerekse batarya kullanılsın, tahrik genelde elektrikli motorla sağlanmakta. Elektrikli motor ile tahrik yüzyılı aşkın bir süredir bilinmektedir. Günümüzde bataryalarda gerçekleşen teknolojik gelişme sayesinde de elektrikli otomobiller normal otomobillerin performansına erişebilmektedirler.
Toruk Elektrikli Araç Geliştirme Takımının da ana güdüsü bu teknolojik gelişmeyi zamanında yakalayarak gelişmeye öncülük etmek, tamamı
 yerli bir elektrikli araç geliştirmek ve Türkiye’yi çağdaş toplumlar seviyesine taşımak.


 


Projenin Kapsamı
Toruk Grub; projede, batarya grubu tasarımı dışında bir otomobilde bulunan tüm bileşenlerin sıfırdan tasarımını ve
elektrikli araca uygun şekilde geliştirilmesini amaç edindi.. Asıl hedefimiz; her bileşeni elektrik aksama uygun ve ilk hedef pazar olan Türkiye’nin koşullarına ve ihtiyaçlarına göre tasarlayarak aracın kalitesini ve performansını olabildiğince yüksek tutmak.

Toruk Grup geliştirme takımıyla bir söyleşi yaptık ve oldukça iddialı cevaplar aldık:
Türkiye’deki yeni otomobil girişimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Elektrikli otomobiller bu girişimlerde nasıl bir yer kaplıyor?
Açıkçası otomobiller üzerine her türlü girişim bizi oldukça heyecanlandırıyor.
Her girişimi etraflıca inceleyip değerlendiriyor ve kendi projemiz için ders çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak, eğer ürün elektrikli otomobil ise daha da çok seviniyoruz
zira kendimizi kıyaslayabileceğimiz ve rekabet edebileceğimiz bir ortam oluşmuş oluyor. Elektrikli otomobil üretme potansiyeline sahip birçok firma var aslında piyasada; ancak bu firmaların günümüzde pasif kaldıklarını düşünüyoruz. 
Birçokları bunun mümkün olduğunun farkında ancak genelde yatırım maliyetlerinden çekindiklerinden belkide tembel olduklarından bir girişimde bulunmuyorlar.
Biz ise elini taşın altına koyanlardan olmayı tercih ettik.




Toruk Grup’tan bahsedersek;
Toruk Grup olarak tamamı yerli kaynaklar ile geliştirilen, üretilen ve yürüyen A/B segmenti (A: Mini şehir arabası B: Küçük aile arabası) elektrikli araba geliştirmek amacıyla güçlü bir takım oluşturduk. Airbus, Ford, Porsche Consulting,Tübitak vs. gibi şirketlerde toplamış olduğumuz bilgi ve tecrübelerimizi bir araya getirerek bu aracı geliştirebileceğimiz kanaatine vardık. 
Aracın tasarımını da Aston Martin Gauntlet, Corvette Z03, Passionata GTS, vb. konseptleri tasarlamış olan Sayın Uğur Şahin gerçekleştirdi. 
Uğur Şahin'in portfolyosuna www.ugursahindesign.com adresinden ulaşabilirsiniz.
İnternet sitemiz www.torukcars.com üzerinden potansiyel kullanıcılarımıza ulaşıyor, onların fikirlerini ve verilerini ürün geliştirmede kullanıyoruz –en nihayetinde bunu onlar için geliştiriyoruz.
Özetle Toruk Grup özel bir girişimdir; herkes projeye katkısı kadar sorumluluk sahibi ve dolayısıyla o kadar ortak. Proje açık kaynak kodlu olduğundan kapımız ilgilenen herkese açık. Aramıza katılanlar ve ayrılanlar oluyor. Projeye ön ayak olan Sayın Mustafa Özen de maalesef geçtiğimiz aylarda vefatı sonucu aramızdan ayrıldı ancak herşeye rağmen proje devam ediyor. Projenin açık kaynağıyla herkese ait olması bunu sağlıyor aslında. Biz, konseptler üretip bileşenleri ve parçaları tedarik edebilecek yerli ortaklar arıyoruz. Projenin işleyişi genel hattıyla bu şekilde...




Projenin Ar-Ge’si ne kadara mal oldu?
Finansmanı nasıl sağladınız?
Demin de bahsettiğim gibi Toruk Grup henüz özel bir girişim ve projenin maliyeti herkesin kendi zamanından ve yeteneğinden katkısı kadar oldu ve olmakta. Finansmanımız olsa pek çok şey kesinlikle daha kolay olurdu ancak başarmak için asıl ihtiyacınız olan “istek” ve “yapabilme becerisi –yetenek”. Bu sayede projeyi bugün olduğu konuma getirebildik ve devam da ediyoruz. 
İhtiyacımız olan “finansman” projeyle ilgilenen istekli ve yetenekli geliştiriciler.

Seri üretim için bahsedersek
Tasarımlarımızı Yalın Seri Üretime uygun olacak şekilde yapıyoruz, sonuçta amacımız aracı kesinlikle seri üretime hazırlamak; ancak şu an o safhaya ulaşmamız için daha çok yol almalıyız..
İş birliği yaptığınız iş ortaklarımız
Projenin ana iş ortağı tasarımın sahibi Uğur Şahin’dir. Onun dışında bazı büyük otomobil tedarikçileri, bir lastik üreticisi ve tasarım bürosu prensipte desteklerini onayladılar. Resmi olarak anlaştığımız proje ortaklarımızı internet sitemiz www.torukcars.com adresinde “Ortaklarımız” bölümünde bulabilirsiniz.



 

Facebook :  https://www.facebook.com/pages/TorukCars/344629499130
We      :  www.torukcars.com
       

4 yorum:

  1. I don't speak your language, but is this a concept car or something being released?

    YanıtlaSil
  2. I'm from Japan and I hope that those car see in real.
    I love Turkey. I find that Turkey must more car designed for him self.(^_^)

    YanıtlaSil
  3. Japon Dostlarımızda Yerli Araba projelerimizi destekliyor.. ;)

    YanıtlaSil
  4. Elektrik motorlu otomobil ekonomik bir araçtır ve en büyük problemi menzilidir. Başlattığımız çalışma ile bu otomobillerin menzili uzatıyoruz. Henüz tamamlanmamış olmasına rağmen rağbet gören sistemimiz büyük ilgi görmeye devam ediyor.
    Aracınızı nerdeyse her yerde şarj etmeniz gerekiyor. Kullanacak olduğunuz sistemimiz sayesinde şarj sürenizi maks. düzeye çıkarıyoruz, yani şarj için zaman kaybı bitiyor.
    Çalışmalarımız şimdilik otomobil ile sınırlıdır, ama tasarımına başladığımız Uzay Aracımız'da da kullanmayı düşündüğümüz bir sistemdir. Hatta uçak ve ağır vasıtalara da uygulama şansımız doğacak.
    Detaylar için http://www.chalilozdemir.com/?elektrik-motorlu-oto

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..