Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

ARTViN'DEN ELEKTRiK ve GÜNEŞ ENERJiLi OTOMOBiL

Elektrikli otomobil konusunda yeni bir çalışma daha. 
Bu kez Artvin'den.Üstelik şehir şebekesi dışında güneş enerjisinden de faydalanabiliyor.Bir Türkiye klasiği sayılan Renault 12 üzerine uygulanan elektrik ve güneş enerjili otomobil, bu yönüyle diğer elektrikli otomobil çalışmalarından ayrılıyor. Sanayiciler, patronlar, yetkililer; duyun bu sesleri, kısıtlı mali kaynaklarla neler ortaya çıkıyor. Birde imkansızlık ve mali kısıtlamalar olmazsa...
Artvin Çoruh Üniversitesi Artvin Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı öğrencileri, Öğr. Gör. Bilgehan Tozlu tarafından verilen
"Sistem Analizi ve Tasarımı" dersini proje ödevi olarak hayata geçirdiği "Elektrikli Otomobil Projesi"nin tanıtımı yapıldı
      Artvin Çoruh Üniversitesi Konukevi’nde gerçekleştirilen tanıtım programına Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Adnan Uzun, Artvin Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve projede yer alan öğrenciler, projeye gerek malzeme gerek ustalık olarak katkıları bulunan Artvin Sanayisindeki ustalar ile yerel ve ulusal basın kuruluşlarından temsilciler katıldı.
       Katılımcılara kahvaltı ikramının yapıldığı programda, Dersin Öğretim Elemanı ve Projenin Koordinatörü Öğr. Gör. Bilgehan Tozlu, elektrikli otomobil hakkında bilgiler verdi. Gençlerimizin inandıkları, çalıştıkları ve birlik oldukları taktirde her türlü başarıyı elde edebilecekleri belirtildi. Projenin, 19-20 yaşlarındaki genç üniversiteli arkadaşlara tecrübe ve özgüven kazandırması amaçlandığı vurgulandı. 
   Kahvaltının ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Duman projede emeği geçen öğrencilere başarı belgelerini ve Artvin Sanayisinden Hakan ÖZER, Naci ÖZAY, MevlütDUYAN, Ogün ERDEM ve Tolga DUYAN Ustalara teşekkür belgelerini verdi. Rektör Prof. Dr. Mehmet Duman bu proje ile Artvin'de üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmış olduğunu ve bu birlik sağlandığı taktirde daha büyük başarılara imza atılabileceğini belirtti.


Rektör Duman’ın kullandığı 15 beygir  (10,5kW) gücündeki Elektrikli Otomobil, yaklaşık 1 km'lik test sürüşünü başarıyla tamamladı.
 Artvin Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı öğrencilerinin yaptığı Elektrikli Otomobil Projesi, mütevazi imkanlarla hazırlanan bir proje olarak dikkat çekiyor. Toplam bütçesi 4 bin 500 TL olan projeye, İnci AKÜ tarafından piyasa değeri 2500TL olan aracın jel aküleri hediye edildi ve proje yaklaşık 2000TL gibi çok cüz i bir miktarla hayata geçirildi.
 Araç, üzerindeki akülerle düz yolda yaklaşık 30 dakika yol alabiliyor. Şarjı bittiğinde; aracın arka tarafındaki fiş prize takılarak 5 saat (hızlı şarj)-10 saat (normal şarj) arasında şarj edilebiliyor. Şarj bağlantısı yapılmasa bile, araç üzerindeki güneş panelleri aküleri 2 günde şarj ediyor. Bu sayede yakıtı zaten ekonomik olan elektrikli aracın yakıtı bedavaya kadar düşebiliyor. Artvin Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı öğrencilerinin, Öğr.Gör. Bilgehan Tozlu'nun dersinde ve koordinatörlüğünde proje ödevi olarak hazırladıkları elektrikli otomobil düz bir yolda saatte 100 km hıza ulaşabiliyor.
(artvin.edu.tr/haberler-goster-53-tr-elektrikli_otomobilin_tanitimi_gercekles.html)

3 yorum:

  1. Elektrik motorlu otomobil ekonomik bir araçtır ve en büyük problemi menzilidir. Başlattığımız çalışma ile bu otomobillerin menzili uzatıyoruz. Henüz tamamlanmamış olmasına rağmen rağbet gören sistemimiz büyük ilgi görmeye devam ediyor.
    Aracınızı nerdeyse her yerde şarj etmeniz gerekiyor. Kullanacak olduğunuz sistemimiz sayesinde şarj sürenizi maks. düzeye çıkarıyoruz, yani şarj için zaman kaybı bitiyor.
    Çalışmalarımız şimdilik otomobil ile sınırlıdır, ama tasarımına başladığımız Uzay Aracımız'da da kullanmayı düşündüğümüz bir sistemdir. Hatta uçak ve ağır vasıtalara da uygulama şansımız doğacak.
    Detaylar için http://www.chalilozdemir.com/?elektrik-motorlu-oto

    YanıtlaSil
  2. karadeniz insanı pratik zekasını heryerde konuşturuyor..yemek oyunları

    YanıtlaSil
  3. Karadenizin suyundan mı, hamsiden mi ;
    çok farklı ve icat çıkarmaya meyilli çabalar çıkıyor ortaya!!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..