Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

VERSO, PALiO VAN, FiESTA VAN ve KARTAL CARGO

Yerli üretim ve Türkiye'de üretime teşvik konuları hala gündemdeki yerini koruyor. Geçen senelerde su yüzüne çıkan otomobil ve benzeri konumdaki minivan tarzında araçların van versiyonunu satmak veya üretmek sorun oluyor.Ötv yüzünden Toyota, Verso'nun Van tipini üretemiyor ve bunun yanında yeni bir ticari araç projesi de kanat takıp Türkiye semalarından uçtu gitti.Maliye Bakanlığı'da bu konudaki görüşlerini açıklayarak bu konuyu kapatmış.




Tabii ki teknik konular ve detaylar hakkında bilgimiz yok. Ancak bu araçlar otomobil veya otomobile benziyor ticari arac benzemiyordan hareketle yıllar önce bir otomobil olan Tofaş Kartal'ın Cargo versiyonu ticari olarak üretilip satıldı.Daha bir kaç sene önce Fiat; Palio Van modelini üretip sattı. Ford ise Fiesta Van ithal edip sattı. Çok karışık bir durum var. Bu konu; tavuk mu yumurtadan yoksa yumurtamı tavuktan meselesine benziyor!!




(http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-minivan-van-panelvan-ford-otosan-2008-model-ford-fiesta-van-kapali-kasa-92-000-km-88967766/detay)



Adapazarlı Verso’ya ticari vize çıkmadı 250 milyon Euro’luk yeni yatırım kaçtı

"  Maliye’nin Avrupa’dan ve Sanayi Bakanlığı’ndan tip onay belgeleri alındıktan sonra Türkiye’de üretimine başlanan Toyota Verso’nun ticari versiyonuna ÖTV vizesi vermemesi, 250 milyon Euro’luk dev bir yatırımın kaçmasını sebep oldu. Toyota, Türkiye’ye milyar dolarlık ihracat sağlayacak yeni ticari araç modelini üretmekten vazgeçti.



HÜKÜMET, yeni teşvik paketiyle her alanda yeni yatırımları çekmeye çalışırken, son dönemde alınan bazı stratejik kararlar dev yatırımların kaçmasına sebep oluyor. Adapazarı fabrikasında 150 milyon Euro’luk yatırımla yıl sonunda yeniden Corolla üretimine başlayacak Japon Toyota, bir başka büyük projeden ise bürokratik kararlar yüzünden vazgeçmiş. 2008 yılından bu yana Türkiye’yi hafif ticari araç üretimi için yatırım radarına alan Toyota’nın planları Maliye Bakanlığı’na takılmış. Maliye Bakanlığı, Türkiye’de üretilen, Avrupa ve Sanayi Bakanlığı’ndan her türlü onayı alan Verso’nun ticari versiyonu Verso Active’yi ÖTV’de ticari sınıfa sokmayınca, hem 250 milyon Euro’luk yepyeni bir ticari araç projesinden vazgeçilmiş hem de Türkiye milyar dolarlık ihracat gelirinden olmuş.  "
(http://www.otomobilgazetesi.com/adapazarli-verso8217ya-ticari-vize-cikmadi-250-milyon-euro8217luk-yeni-yatirim-kacti-11190.html)




Toyota Verso İddialarına İlişkin Basın Açıklaması


" 28.05.2012
Ankara

Bugün bazı gazetelerde yer alan, ve teknik açıdan doğru bilgileri içermeyen "Adapazarlı verso’ya ticari vize çıkmadı 250 milyon euro’luk yeni yatırım kaçtı" başlıklı habere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması zaruri görülmüştür.



4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan araçlar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan G.T.İ.P. numaralarına göre tanımlanmıştır. Karayolları Trafik Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu veya Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliğinde yer alan tanımların ÖTV kapsamına giren malların tanımlanmasında dikkate alınması söz konusu değildir. Yani, ÖTV Türk Gümrük tarife cetvelindeki G.T.İ.P. numaralarında yer alan mal tanımlarını esas almaktadır.
Söz konusu haberde ve ekte sunduğumuz fotoğrafta da görüldüğü üzere, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Toyota Verso isimli aracın belirtilen teknik özellikleri ve fotoğraflarından hareketle, bu aracın yük taşımasında kullanılan bir araç olmadığı; 87.03 tarife pozisyonundaki insan taşımaya mahsus 1+4 koltuklu hatchback görünümünde binek otomobili kapsamında olduğu yönünde görüş verilmiştir. Nitekim bu ve benzeri araçların sadece görünümüne bakıldığında bile binek otosu olduğu açıkça görülecektir.
Ayrıca, teknik özellikleri ve görünümleri Toyota Verso isimli araçla benzer mahiyette olan Dacia Logan, Peugeut 5008 ve benzeri araçlar için de Gelir İdaresi Başkanlığımız görüşü aynı yöndedir.
Diğer taraftan söz konusu haberde yer alan Bakanlığımız görüşü nedeniyle ülkemizin milyar dolarlık ihracat gelirinden olduğuna ilişkin ifade gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki; ÖTV Kanununun 5 inci maddesinde, ÖTV’ye tabi olan diğer mallarda olduğu gibi bahse konu araçların ihracat teslimleri de bu vergiden istisnadır. Dolayısıyla bu malların ihracatından ÖTV alınması söz konusu değildir.
Uluslararası ekonomik krize bağlı olarak araç satışlarının düşmesi ve satış trendin de oluşan düşme nedeniyle firmaların yatırım kararlarını gözden geçirdiği bir dönemde bu kararların sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ÖTV uygulamalarına bağlanması da gerçeği yansıtmamaktadır.
Ayrıca yatırımlar için önemli vergi teşviklerini içeren Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı teşvik paketinin hazırlandığı bu günlerde böyle bir haberin yayımlanması da manidardır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.  "
http://www.maliye.gov.tr/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=35&lst=DuyurularListesi&csn=/





Kaynaklar; http://www.otomobilgazetesi.com/adapazarli-verso8217ya-ticari-vize-cikmadi-250-milyon-euro8217luk-yeni-yatirim-kacti-11190.html
http://www.maliye.gov.tr/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=35&lst=DuyurularListesi&csn=/
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-minivan-van-panelvan-ford-otosan-2008-model-ford-fiesta-van-kapali-kasa-92-000-km-88967766/detay
Toyota Verso İddialarına İlişkin Basın Açıklaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..