Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

TOMA'LAR GEZi'YOR, NEDiR BU TOMA?

TOMA, adını çok sık duymaya başladık.
Hele son 20 gündür yazılı ve görsel basında, internet aleminde ''gaz'' ile en çok kullanılan kelime oldu ''toma''.Tabii bu iki kelime gezi parkı'ndan sonra geliyor sıralamada.Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı yani kısdaca TOMA , güvenlik güçlerinin kullandığı en önemli araçlardan biri. Özellikle olaylara hızlı su sıkarak, köpük, boya, gaz veya bunların karışımını kullanarak müdahale ediliyor.Esasında kamyona veya





kamyon şasisi üzerine üretilen bir araç; Toma.Haliyle arkasında büyükçe bir su deposu, onu fırlatacak güçte araçtan ayrı bir motor bulunuyor.




Teknolojik olarak bir çok unsuru kendinde barındıran bu araç bilgisayar ekranıyla kullanılırken küçük yangınlarıda söndürebiliyor. Ayrıca aracı üzerinde , yanlarında veya altında çıkabilecek yangınlara kendi kendine müdahele edebiliyor.Bu bilgileri araçları imal eden firmaların sitesinde bulabilirsiniz..


Bu araçlar ülkemizde kullanıldığı gibi; Libya, Zimbabve, Kazakistan, Gürcistan gibi bir çok ülkeye de ihraç ediliyor.






Araçta 5 veya 10 tonluk su deposu, 60 veya 80 kiloluk boya, köpük, gaz tankları su topu kontrol ünitesiyle entegre olarak çalışıyor.Araç isteğe göre 4x4, 4x2, 6x2, 6x4, 6x6 yürüyüş düzeninde olup 100 km hız ve % 30 tırmanma kabiliyetine sahip..
Nadir de olsa bu amaçlar dışında da kullanılabiliyor.
Daha önce bir etkinlikte kalabalığın üzerine gül suyu sıkılmış bu araçla.
Bu araçların gül suyu, kolonya gibi olumlu şeyler atmasını,
hiçbir zaman gaz gibi şeyler için kullanılmamasını temenni ediyoruz!!!





Mavi araç; Katmerciler'in ürettiği,kendi kendini köpük içinde bırakan Toma ise Nurol'un imal ettiği araçlar.Nurol, mevcut ürettiği Toma'nın yanına yeni bir model daha ekledi. Ejder Toma adlı araç geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen İdef 13 Fuarı'nda da sergilenmişti..

http://www.otometre.com/2013/05/ejder-4x4-ve-hunter-nuroldan.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..