Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

CAMLARI AÇMAK YÜZ FELCİNE DAVETİYE ÇIKARIYOR


Sıcaklığın en üst düzeyde olduğu yaz mevsiminde yolculuklar risk taşıyabiliyor!
Klima nın açılması, ayarına dikkat edilmemesi ve cam açılarak yapılan seyahatlerde Yüz Felci riski büyük..Kendiliğnden iyileşme ihtimalinin yanında 6 ay sonra kalıcı olma durumuda sözkonusu!


Yazın kavurucu sıcağında aracınızla yolculuk yapmak işkenceye dönüşebiliyor. Çareyi ise 
bazen klimayı bazen de camları açarak buluyoruz. Ancak iki durum da yüz felçlerine davetiye çıkarabiliyor. Bu yüz felçleri genelde kendiliğinden iyileşebiliyor. Ancak 6 ay içerisinde iyileşme olmaz ise kalıcı yüz felci tehlikesi doğabiliyor. Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Akın Banaz, yüz felci geçirdiğini düşünen kişelerin doktora başvurması konusunda uyarıda bulunarak, “Dış görünümde, çiğnemede sorunlar oluşturan yüz felci, göz kapanmasını da olumsuz etkileyerek göz sağlığını tehlikeye düşürebilir” dedi. 


Yüz felçleri ameliyatlara bağlı olarak oluşabilir. Özellikle kulak, burun, boğaz ve beyin ameliyatları sonrasında yüz felci görülebilir. Yüz felçleri bunun dışında nedeni bilinmeyen şekillerde de olabiliyor. Bu durum ‘İdiopatik’ yüz felçleri olarak biliniyor. Islak yüzle soğuğa ya da rüzgâra maruz kalma, sıcak havalarda arabanın klimasını yüze doğru tutarak uzun süre çalıştırma, soğuk veya kavurucu sıcaklarda arabanın camlarını açarak yol almak gibi nedenler ‘İdiopatik’ yüz felçleri arasında yer alıyor.


Gözü etkiliyor
Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Akın Banaz, ‘İdiopatik’ olarak bilinen yüz felçlerinin genellikle kendiliğinden geçtiğini hatırlatarak, “Ancak yüz felcinin kendiliğinden düzelmesinden bahsedebilmek için iyileşmenin 6 içerisinde olması gerekir. Genellikle 6 aydan uzun süren yüz felçlerinin kalıcı olduğu düşünülür” dedi. Yüz kaslarını çalıştıran sinirin çalışmamasına bağlı olarak oluşan yüz felcinin dış görünümde ve çiğnemede oluşturduğu sorunların dışında göz kapanmasını da olumsuz etkilediğini ifade eden Op. Dr. Banaz, şöyle konuştu: “Yüz felci göz kapağını kapayan kasların çalışmasına engel teşkil eder. Göz kapağı ve göz kırpması olumsuz yönde etkilenir. Buna bağlı olarak da gözde kuruma, batma ve yara oluşma riski artar. Özellikle ileri yaştaki hastalarda o bölgedeki dokularda sarkma kapakta da sarkmaya yol açabilir. ”


Nasıl tedavi edilir?
Yüz felçlerinin büyük çoğunluğunu geçici olarak tanımlayan Op. Dr. Banaz, gözün zarar görmemesine dikkat edilmesini ve ilk 6 ay içerisinde hastalara suni gözyaşlarıyla destek tedavisi yapılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Akın Banaz, yüz felcinin gözü etkilemesiyle ilgili tedaviyi üçe ayırdıklarını belirterek, “Bunlar kaştaki düşmeye, üst göz kapağına ve alt kapak ile yanağa yönelik tedavilerdir” dedi. Op. Dr. Akın Banaz, bu üç tedavi yöntemini şöyle anlattı:


· Ağır kaş düşüklüğü varsa direkt cilt alarak kaş kaldırma yapılır.


· Kalıcı yüz felçlerinde sarkma olan alt kapak kuvvetlendirilmelidir.


· Alt kapaktaki sarkmayı düzeltmek amacıyla cerrahi tedavi yapılır.


· Üst göz kapağında uygulanan en önemli yöntem altın ağırlık uygulamasıdır.


· Altın seçilmesinin nedeni az reaksiyon vermesidir.


· Belli bir ağırlaktaki altın plak kapağın içine takılır.


· Yüz felcinde gözü kapayan kas çalışmaz.


· Altın ağırlık yönteminin mekanik etkisiyle gözün fonksiyonu yerine getirmesi sağlanır.


· Bir diğer tedavi seçeneği göz kapağını yandan kısaltmaktır. Yüz sarkmalarına yönelik tüm kapağı yukarı doğru çekmek de mümkün olabilir.


Göz kapağına altın ağırlık nasıl yerleştirilir?


Op. Dr. Akın Banaz, göz kapağına altın ağırlık yerleştirirken, lokal anesteziyle cildin uyuşturulduğunu, cerrahi müdahale ile üst göz kapağının içine altın plağı yerleştirdiklerini söyledi. Banaz, bu işlemin 10 dakika sürdüğünü ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..