Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkiye'nin ilk Online Oto Ekspertiz Ağı [Röportaj]

Ototespit; otomobil konusunda farklı bir  site. Arabanızı almaya kalktığınızda devreye giriyor...
“Ototespit, 7 aylık bir organize çalışmanın ürünü.”
M: Ototespit’i kurma fikri nereden geldi aklınıza? Sitenin daha yayına gireli çok kısa bir süre olduğunu söylüyorsunuz ama öncesinde bir hazırlık dönemi olmuştur sanırım?
Hakan: Ototespit’i kurmadan öncede üstünde çalıştığımız bazı projelerimiz vardı. Otomobil sektörü adına pazar'da olmayan bir proje bulup bununla ilgili bir girişim yapmak istiyorduk. Ototespit’ten öncesi Ototeknoloji.com, Otorandevu.com gibi otomobil konusunda uzmanlaşmış sitelerin
Kurucu/CEO'su olarak hizmet vermekteydim.Bundan önceki işlerimde yaklaşık 7 yıldır Samsung firmasında Seo-Sem Expert, IT Manager gibi üst düzey yönetimde aktif olarak rol aldım.
Araç alıp sürekli değiştirmeye seven bir insanım.En son sattığım aracı alan arkadaşla güzel bir ikili diyoloğumuz olmuştu.Biraz muhabbet sonrasında benim aracı bulmadan önce 4-5 araca daha baktığını fakat hasarlı çıktığı için satın almaktan vazgeçtiğini söyledi. Memur olduğu için izin alması çok kısıtlı olduğundan bulduğu araçta istediği gibi olmayınca moral bozucu bir durumla karşılaşmış.O an düşündüm, keşke bu işleri yaptırabileceğiniz birileri olsaydı diye.Sonrasında bunun hep düşündüğümüz ama bulamadığımız bir proje olacağına karar vererek yola çıktık. 1,5 ay pazar araştırması ve bu pazarın ne kadar potansiyeli olduğunu öğrenmek için uzunca araştırmalar, görüşmeler yaptık.

Her ne kadar otomobil ve diğer araçların satışı ülkemizde çok fazla olsa da, ikinci el araçların
 oto ekspertiz hizmetlerini doğru yapmak çok kolay olamayacaktı.Kurumsal yerlerle görüşmeler yaptık.Şartlarımızı belirleyerek düz bir çizgi çizerek yolumuzda ilerleme kararı aldık.Haziran ayında başlayan süreç Şubat ayına kadar sitenin tasarımı ve içeriklerin tamamlamasıyla geçti ve Şubat ayının başında da Ototespit 'i tüm patent ve yayın haklarını koruyarak yayına aldık. Şu an sadece İstanbul’un 39 bölgesinde hizmet veriyoruz.Yakında zamanda bayilikler vererek tüm Türkiye'de olmayı hedefliyoruz.
“Başarılı bir ekip "
M: Ekipte sizin dışınızda birileri var mı? Sizin görevleriniz neler bu oluşumda?
Hakan : Ben pazarlama ve iş geliştirmeden sorumluyum.Merve, müşteri ilişkileri ile bayi kanalı arasındaki bağlantıyı kuruyor. Zekai, Utku, Ekin, ekip ve proje arkadaşlarımız ise IT ve operasyondan. Tüm bu ekibin ilerlemesi içinde 4 ekiplik saha arkadaşımız var. 2'si Anadolu yakasında 2'si Avrupa yakasında araçların en doğru ekspertiz yaptırılmasını sağlıyorlar. Kısacası şuanlık ufak ama çok güçlü bir ekibiz.

M: 8 aylık süreci biraz anlatır mısınız? Neler oldu o dönemde, ne gibi araştırmalar yaptınız?
H: Bu süreçte ilk olarak bir pazar araştırması yaptık. Sonrasında internet üzerinden nasıl bir konsept uygulamamız gerektiğini düşündük. İnsanların en çok sıkıntı çektikleri noktalar nelerdir, ne gibi hizmetler verirsek onları bu sistemi kullanmaları için çekebiliriz gibi araştırmalarımız oldu.
Bunun yanında Türkiye’de en çok hangi bölgelerde araç ekspertiz'ine ihtiyaç olduğunu, insanların nerelerden araç alırken tedirgin olduklarını ve
yardımcı olabileceğimiz alanlara karar verdik.Bu araştırmaların sonrasında da sitenin yapım aşaması başladı. Tasarım süreci ve oto ekspertiz servisleriyle yapacağımız anlaşmaların detaylarıyla ilgilendik. Bunun yanında kullanıcılara sunacağımız hizmetin en iyi hale nasıl getirilir onunla uğraştık.
M: Peki, Ototespit kelimesi nereden geliyor? Ortak bir isim gibi.
Hakan: İsim bir grup çalışmalarından geliyor. Diğer projelerimize bakarsanız hep aynı. Ototeknoloji,Otorandevu gibi neye hitap ediyorsak onu ismimizde geçirmek isteyerek Ototespit 'i kurmuş olduk. 3 koldan hizmet verecek bir iş olması için uğraşıyoruz. Bu yüzden de Ototespit'ide insanlara çağırıştıracağını düşündük. Çünkü sitede hizmet veriyoruz ve bu hizmeti çeşitli kollara yaymak istiyoruz.Birkaç yıl içinde de bir brand image yaratmak istiyoruz.
“Bir Araç Ortalama 1 Saatte hazırlanabiliyor.”
M: Sitenin kullanımı da oldukça kolay ve sade bir tasarımı var. Tasarımı siz mi yaptınız?
Hakan: Tüm mobil uygulalarımızı, web sitelerimizi AppLogist / Yazılım geliştirme firmasına yaptırdık. Farklı bir tasarım olmasını istedik, tek bir sayfa üzerinde müşterilerimiz tüm sormak istediklerini sorsun, gezinmesini yapsın, fiyatları görsün hiç uğramasın dedik. Ve en önemlisi "7/24 Canlı Destek" Hattını kurduk.Siteyi şimdiye kadar ziyaret edenlerden de oldukça iyi geri dönüşler alıyoruz. İnsanlar böyle bir hizmeti kullanacakları zaman mümkün olduğunca sade bir sistem istiyorlar. Sürekli bilgi girecekleri karmaşık bir site istemiyor kimse. Yaptığımız tasarım ve hazırladığımız sistemde bunu şu an karşıladığını düşünüyoruz. Sitede kullanıcıların ortalama geçirdikleri vakit 6 dakika ve bounce rate de oldukça düşük. Online Randevu alınarak istedikleri saat ve gün'de araçların ekspertizlerini yapabiliyoruz.
M: Son zamanların yeni gözdesi mobil uygulamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Var mı mobil cihazlar için bir uygulama geliştirme gibi bir fikriniz?
Hakan: İlk etapta mobil uygulama kullanmadan HTML5 kullanarak tüm platformlarda çalışabilecek bir site tasarımın hemen ardından IPhone, IPad,Android Mobil Sürümlerinin Beta versiyonlarını yayın aldık. Tüm kanallardan randevu alabilmek oldukça kolaylaştı.
M: Peki Ototespit gibi ihtiyacın olduğuna nasıl karar verdiniz?
Hakan: Otomobil alıpta ekspertiz yaptırmadan binmek çok büyük bir risktir.Bu riski müşterilerimizden almak istedik.Risk almadan satın al sloganı ile yolumuza çıktık. Risk'ten öte bir diğer olumsuz durumda insanların vakitler yok. Devlet memurları, öğretmenler, işçiler gibi vakit bulamayan kişilerin tek çözüm ortağı olduk. Oto sanayilerine ulaşım zor, mesai saatleri içerisinden araç sahipleri vakit ayırıp bu bölgelere gidemiyorlar. Bunun yanında bir de oto ekspertiz servisleri de kendilerine yeni müşteriler bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu sistemle beraber oto ekspertiz servisleri de kendilerine yeni müşteriler bulabilecekler.Ayrıca pazarın büyüklüğü de bir diğer etmen. Türkiye’de böyle bir pazar henüz oluşmadı ve biz de bu sektörde dominant isim olmak istiyoruz. Şu an yatırımcı görüşmelerine de devam etmekteyiz ve böyle bir pazarın boş olması onları da heyecanlandırıyor diyebiliriz. Çünkü şu an bu işi yapacak olan kişi eğer başarılı olursa sektördeki ilk isim olacak.

“İstanbul'un 39 Bölgesinde Ortak ağ"
M: Ortak bir ağ kurmak zor değilmi? 39 bölgede bayi ağını nasıl kurdunuz ?
Hakan: Tüm servislerimiz kurumsal TSE belgeleri olan büyük markalardır. Büyük markaların hemen hemen tüm noktalarda servis ağı var. Bu servis ağlarını ototespit'e enteğre ettik.
Bizim sistemi Yemeksepeti gibi diyerek anlattığımızda insanlar daha rahat anlatıyorlar. Sonuçta bizim yaptığımız da onun bir benzeri. Sizin bilmediğiniz ya da ulaşamadığınız oto ekspertiz servislerini bulup sizi onlarla buluşturmadan ototespit.com tüm işleyişi üstlenip size sadece sonucu gönderiyor. Arka planda oluşan problemlerin çözümüne yardımcı olacak bir sistem bu.
M: Oto servislerini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Hakan: İyi kalitede servislerle çalışalım ve bu çizginin dışına çıkmayalım istiyoruz. Tüm servislerimizdeki ekipmanlar aracın doğru ekspertiz yapılıp yapılmadığını gözlemliyoruz. Ototespit ekspertiz formundaki işaretlemelere ve formlara dikkat ediliyormu hepsini gözlemliyoruz. Tüm test aşamalarından geçiliyor. Motor test, şanzuman, dijital aksam gibi çok önemli hususları kontrol edilerek tüm süreçte aktif olarak rol alıyoruz.

M: Neden Ototespit'i Tercih Etmeliyim ?
Hakan: Araç satın almadan önceki işlemler, genellikle zahmetli, zaman alan ve en önemlisi de her zaman "Doğru ve uzman ekipler tarafından tam ekspertiz yapıldı mı sorusudur " biz bu sorunu aşarak yapılan tüm işlemlerin altına servis imzamızı ve kaşemizi uyguluyoruz. Bu süreçlerde aracınızın herhangi bir kazası varsa (Örn: Boya, değişen parça, dijital aksamlar, hasar geçmişi, çalıntı durumu, sigorta bilgileri vb..) servis ağımız tarafından 101 Nokta Kontrollü Checkup yaptırılıp, sonuçlar excel tablolar halinde raporlanarak işlemler sürdürülür.Risk ve zamandan kazanıyorsunuz. Araç ruhsatı kadar değerli aracın geçmiş oto ekspertiz raporuna online ulaşıyorsunuz.
“Hedef kitlemiz kurumsal şirketlerde çalışanlar.”
M: Hangi model araç sahipleri bu sistemden faydalanabilecek, her marka için servis bulunuyor mu sistemde?
Hakan: Motosiklet,kamyonet haricindeki tüm araçlara yönelik servis anlaşmamız bulunmaktadır. Tüm sınıf araçların ( A,B,C,D,E ) sınıfı lüx seğmentteki araçlar da dahil tam ekspertiz hizmeti servislerimizde verebiliyoruz.
M: Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor peki? Hitap etmeye çalıştığınız belli bir kesim var mı özellikle?
Hakan: Hedef kitlemiz özellikle şirket çalışanları. Boş vakitleri olmayan, işten çıkamaya ve diğer şirketlerin çalışma saatleriyle kendi mesai saatleri çakışan kişiler ve kurumsal şirket çalışanları ki ilk kullanıcımız da bir kurumsal şirket çalışanı oldu.
M: Gelecek planlarınız arasında neler var? Başka şehirlerde de bu hizmeti vermeyi düşünüyor musunuz?
Hakan: Şu an Ankara,İzmir,Kocaeli içinde çalışmalarımız devam ediyor bir yandan. 4-5 ay içinde Ankara ofisimizi de açmayı planlıyoruz. Bir yıl içinde de toplamda 4 şehirde hizmet vermeyi planlıyoruz. Bu şehirler ise İstanbul, Ankara,Kocaeli ve İzmir olacak. Nüfus ve araç sayısı diğer şehirlerden fazla olduğu için İstanbul’u açma süremiz diğer iki şehirden daha uzun sürüyor haliyle.
En çok ihtiyaç duyulan 10 şehri belirlemiş durumdayız. İş planlarımızın içinde hangi şehirde ne zaman açmaya başlayacağımız da yer alıyor. 3. yılımızın sonunda 7 şehirde bireysel kullanıcılara ve sigorta şirketlerine hizmet vermeyi planlıyoruz. Hiçbir kontrol olmadan bu sistemi tüm Türkiye’de açarsak, üstünden yapılacak hiçbir işlemi kontrol altında tutamayacağımız için müşteri memnuniyetini sağlayamayız. O yüzden biz de şimdilik pilot bölge olarak İstanbul’u seçtik.
M: Gelir modeliniz nedir? Sadece oto servislerinden komisyon mu alıyorsunuz?
Hakan: Gelir Modülü tamamen ototespit'in kendi ödeme sisteminde tutulmaktadır. Her servisin ödemesi yapılan ekspertiz işlemlerinin hemen ardından hesaplarına tanımlanır. Kasa her zaman ototespit'tir.
M: Ototespit'in gelişmesinde ne gibi planlarınız var?
Hakan: Birçok yeni projelerimiz var tabi, bunların başında gezici oto ekspertiz hizmetini oluşturmak. Bu durumu servislerimizle paylaşıyoruz, görüşüyoruz. Projeye ortak edebilecegimiz melek yatırımcı olarak tabir edilen girişimcilerle görüşmelerimiz oluyor. Çok olumlu Feed-Back'ler alıyoruz.Buda bizim yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunun bir göstergesi oluyor.

M: Mine Koçan    Hakan : Hakan Turan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..