Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkler'in en cok sevdigi otomobillerden biri; Ford Granada

Ford Granada; Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya giden işçilerimiz sayesinde, bir dönem yollarda çokça  gördüğümüz bir otomobil modeliydi. Geniş ve güçlü bir sedan olan aracın station wagon modeli de mevcuttu. Aslında İspanya'da ki Granada şehrinden adını almış. Özellikle eski ve yeni kıtada ki yer isimlerini kullanan Ford gibi bir çok marka, modellerine haritadan isim beğeniyor!


Ford Granada


Ford bir dönem ,coğrafi yer isimlerini araçlarında sıkça kullanmıştı; Capri (İtalya açıklarında bir ada), Taunus (Almanya'da bir dağ), Sierra (İspanya ve Amerika kıtasında yer, dağ ve farklı coğrafi yer isimleri), Köln (Almanya'da şehir), Thames (İngiltere'de nehir), Rhein (Ren, Almanya'da nehir), Ruhr (Almanya'da bölge)..




Fotoğrafta gördüğümüz araç ikinci nesil Granada olup 1977 ile 1985 yılları arasında o zamanki Batı Almanya'nın Köln kentinde üretildi.2, 4 ve 5 kapılı olarak Avrupa dışında Tayvan ve Güney Kore'de de imal edilen aracın 1593, 1699, 1993, 1999, 2293, 2792 cc benzinli, 1948, 2112 ve 2498 cc dizel motor ile




4 ve 5 vites düz , 3 vites otomatik şanzıman seçenekleri yer alıyordu. Otomobil, 4720 mm (sedan ) ve 4824 mm (sw) uzunluğa, 1791 mm ene 1416 ve 1422 mm      ( SW) yüksekliğe sahip.

İlk olarak 1972 yılında imal edilen Granada, üçüncü nesliyle 1985 yılından itibaren Scorpio adını kullanmaya başladı.Ne yazık ki bu sınıfta Ford Avrupa adına son modeldi; Scorpio.O da, 1998 yılında bantlara veda etti.




Aynı yıllarda Amerika Birleşik Devletlerinde üretilen Ford Granada'nın Avrupa'da üretilen adaşıyla isim benzerliği dışında hiç bir ortak yanı yoktu.

3 yorum:

  1. Y.hocam,benim bildigim 2.neslin 5 kapili versiyonu yoktu,olmasi icin
    arac HB-coupe olmasi gerekir.
    Scorpio modelinde Ford Almanya tarihi bir hata yaparak araci ilk evvel HB olarak imal
    etti,bu da binlerce Granada Hayranini soguttu cünkü Granada demek Sedan veya limuzin demekti.
    89 sonlarinda Sedan versiyonu gelmisti AMA is isden coktan gecti.
    Kitle daha cok Opel omega A ve daha eines omega b modeline ilgi gosterdi
    Slm
    Metin

    YanıtlaSil
  2. Üstadım, atlamış olabilirm.Tekrar bir küçük araştırma yaptım..
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Granada_(Europe)
    adresinde Ford Granada Estate olarak iki seride de var.Çok yakışıklı ve güzel arabalar. Hakikaten Vagon gibi düşünülebilir (Station Wagon)!

    YanıtlaSil
  3. Station olarak 5 kapilidir ,dogru.ben daha cok hatchback/liftback tarzi anladim
    Saygilar

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..