Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Trafikte Maganda nedir, nasıl baş edilir?

Stres, gerilim gibi kelimeler artık hayatımızın bir parçası oldu. Sorunlar azalmak bir yana giderek artıyor.Trafikte ise bu durum daha riskli bir hal alıyor; trafik canavarı diğer bir deyişle magandalara karşı ne yapıp yapılmayacağına dair bir açıklama geldi..


stres ve sonuç


Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde her gün giderek artan trafik yoğunluğu, araç sürücülerinin gerilmesine kimi zaman istenmeyen olayların yaşanmasına neden oluyor. Ülkemizde her 10 kişiden birinin trafik magandası olma potansiyeli taşıdığını belirten uzmanlar, beden dillerinden bu kişileri anlamanın mümkün olduğunu söylüyor.


Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, ülkemizde her 10 kişiden birinin trafik magandası olma potansiyeli taşıdığını söyledi. Aynı zamanda beden dili uzmanı da olan Yrd.Doç.Dr. Özkan, trafikteki hal ve hareketleri ile beden dilinden trafik magandalarının tespit edilebileceğini ifade etti.
Benzer şiddete başvuran kişilerin büyük çoğunluğunda şiddet eğiliminin doğuştan gelebileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabileceğinin altını çizen Yrd.Doç.Dr. Özkan, bu kişilerin ihmal edilmiş kişiler olduğunu söyledi.
 
Bu kişilerin şiddet yöntemiyle toplumda önemsenmek ve ‘Ben de varım’ mesajı vermek istediğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Özkan, aile yapıları incelendiğinde anne, baba şefkatinden mahrum kalan, ihmal edilmiş, aşağılanmış ve tacize uğramış kişiler olduklarının gözlemlendiğini söyledi.
 
Bu kişilerin basit gözlemlerle anlaşılabileceğini belirten beden dili uzmanı Yrd.Doç.Dr. Özkan, dikkatli olunması halinde trafikte kişilerin maganda kurbanı olmayacağını hatırlattı.
 
Magandanın beden dil
i
Yrd.Doç.Dr. Zülfikar Özkan, şu değerlendirmelerde bulundu:
‘Saldırgan tipler bedenini geniş kullanır. Omuz ve kollarını yana açar ve boylarını daha da uzun göstermek için yoğun çaba harcarlar. Ellerini ve başını yukarıya kaldırarak konuşur, gözler açık, eller her daim yumruk şeklinde. Konuşma tehdit eder şekildedir. Göğüs ise öne doğru çıkıktır.
Bu tipler genelde yalnız insanlardır ve çok az arkadaşla hayatlarını sürdürürler. Toplumca fark edilir kişilerdir.
 
Her yönüyle benimsenmeyen bir tarzları vardır

Giyimlerinde tutarsızlık vardır. Dövmeli olabildikleri gibi takı ve aksesuarları dikkat çekicidir. Saç modelleri ise çoğu zaman sıradışıdır. Toplumun benimsemeyeceği tarzları vardır görünüş olarak.
 
Karamsar tablo çizer, uzlaşma taraftarı olmazlar

Sözel ifadelerde hiçbir zaman anlaşma ve uzlaşmaya yönelik değildir. Hayata hep olumsuzdan bakıp, karamsar tablolar çizerler. Dünyayı ve çevresindekileri her daim kötüler, olumsuz, korku ve kin duyguları taşırlar. Sevgi ve şefkat yoktur. Ses tonlarını sık sık yükseltirler. Olumsuz duruş, sert bakışlar, kullandıkları alan onları ele verir.
 
Trafiği tehlikeye düşürürler
Trafikte rahatsız edici tavırlar sergiler. Gereksiz sollama yaparlar, araçları sıkıştırırlar, el kol hareketini sık kullanırlar. Trafikte de dikkat çekme, ilgi odağı olma gayretindeler. Ani hareketlerden kaçınmazlar ve trafiği tehlikeye düşürürler.
Böyle durumda gerekiyorsa araç sağa çekilip, kişinin geçmesine izin verilmeli. Uzak durulmalı, alttan alınmalı. Cevap vermekten kaçınmalı. Aksi halde etkisiz hale getirilemez ve şiddete yönelirler. Yumuşak, güzel ses tonuyla yaklaşılmalı, bu kişiler patlamaya hazır enerjiyle dolaşırlar.’

1 yorum:

  1. Nasıl basa çıkılır, konusunda değinmedınız gereksız makale

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..