Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Geleceğin otomobili İstanbul; önce fuarda sonra Eco-marathon'da

 Yeni tasarım yeni otomobil; İstanbulYTÜ,Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan ve elektrikle çalışan geleceğin otomobili İstanbul, Otomasyon Fuarı’nda teknoloji meraklıları ile buluştu
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu Ae2 Project ekibi, 19-22 Mart arası TÜYAP’ta düzenlenen Otomasyon Fuarı’nda Shell Eco-marathon organizasyonuna katılacakları “İstanbul” adlı araçlarını sergiledi.
Bu sene 21 – 24 Mayıs tarihlerinde Hollanda’nın Rotterdam kentinde gerçekleştirilecek Shell Eco-marathon’da yarışacak olan İstanbul; hafif, dayanıklı ve yenilikçi teknolojisiyle fuar katılımcılarını kendine hayran bıraktı.
Ae2 Project ekibinin yoğun ve disiplinli çalışması sonucu ortaya çıkmış, aerodinamik yapısı ve estetiği ile yepyeni bir tasarım olan İstanbul, aynı zamanda ekibin bir sene önce ürettiği aracın yarısı ağırlığında.
Toplamda 27 kg olan İstanbul, hafifliğini ve dayanıklılığını üretiminde kullanılan karbon fiber kalıp gövdesine borçlu. İstanbul’un yapımında kullanılan birçok araç-içi kalıpsal parça da karbon fiberden üretilmiş. Ae2 Project, ayrıca aracın motor sürücüsünü Ar-Ge çalışmaları ile kendisi gerçekleştirmiş. Günümüz otomobillerinde kullanılan ESP (Electronic Stability Program)’nin çalışma prensibi temel alarak İstanbul aracına eklenilen Otomatik Fren Sistemi ile de araç güvenlik açısından da önemli bir projeyi daha hayata geçirmiş.

En az yakıtla en uzak mesafeyi kat etmek hedefiyle düzenlenen ve bu yıl 30. yıldönümünü kutlayan Shell Eco-marathon Avrupa’ya bu sene Türkiye’den 17 farklı üniversite ve 3 liseden 22 takım katılım gösterecek. Bu yıl Shell Eco-marathon Türkiye’de 10. yılını kutluyor. Shell Türkiye 10 senedir, Shell Eco-marathon ile öğrencilerin inovasyon ve teknoloji alanlarında kendilerini geliştirerek Türkiye’nin enerji geleceğine katkıda bulunmayı hedefliyor.Shell Eco-marathon gençlerin mühendislik ve tasarım yeteneklerinin yanı sıra kişisel gelişimlerine de katkı sağlıyor.
Shell Eco-marathon her yıl gençleri geleceğin yakıt alternatifleriyle çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek ve enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin toplum bilincini artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Yarışma kapsamında 2015 yılında 30 ülkeden 230 takım oluşturan lise, teknik lise ve üniversite öğrencileri, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarışmaktadırlar.
Ae2 Project Hakkında
Ae2 Project, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi (EEF) bünyesinde 2010 yılında, farklı mühendislik disiplinlerinden aynı amacı hedefleyen öğrencilerin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. YTÜ EEF Elektrik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları Ana Bilim Dalı hocalarımızdan Dr. Engin Ayçiçek’in danışmanlığında ve desteklerinde Ekip çalışmaları kurulduğu yıldan bu yana başarıyla yürütülmektedir.
Alternatif enerjili araç projelerinde mühendislik tabanlı ilklere imza atmayı kendine misyon edinmiş olan Ae2 Proje Ekibi, ülkemizde verimlilik esaslı elektrik aracını üreten ilk takımdır.
http://www.ae2project.com/
Shell Eco-marathon hakkında
Shell Eco-marathon, öğrencileri enerji verimliliğinin sınırlarını zorlamaya iten özgün, küresel çapta düzenlenen bir yarışmadır. Yarışma, öğrencilerin kendi tasarlayıp yaptıkları araçları test etmesine imkân veren bir platform sağlıyor. Genç insanlara, geleceğin bilim insanları ve mühendisleri olmaları için ilham veriyor.
Yarışma, yenilikçi problem çözme yaklaşımı, yaratıcılık ve ortak çalışma becerilerinin kullanımını gerektiriyor. Shell Eco-marathon, öğrencilerin ilk elden paha biçilmez beceriler ve bilgiler kazanmasını sağlayan özgün bir deneyim niteliğini taşıyor. Shell Eco-marathon her sene, Shell Enerji Laboratuvarı ve Gelişime Birlikte Güç Vermek forumu ile birlikte, binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve enerji ile mobilitenin geleceği hakkında fikir alışverişi gerçekleşmesini sağlıyor.
Shell Eco-marathon Avrupa’da yaşları 16 – 25 arası değişen ve yaklaşık 30 ülkeden gelen geleceğin mühendis ve bilim insanları yarışıyor. Başarılarını ise 1 kWh ya da 1 litrelik yakıtla ne kadar mesafe gidebildikleri tayin ediyor. Shell yarışmayı Rotterdam’da düzenleyerek amaca uygun bir sokak rotasıyla halka yakınlaştırıyor.
Shell Eco-marathon Avrupa, Shell’in dünyanın artan enerji ihtiyacını sorumlu bir şekilde karşılama konusundaki çabalarının bir göstergesi. Aynı zamanda, öğrenciler, ortaklar ve kamuoyunu bir araya getiren Shell Eco-marathon, Shell’in işbirliği odaklı yaklaşımını da ortaya koyuyor.
Bu sene 30. yılını kutlayan Shell Eco-marathon Avrupa, art arda 4. kez düzenlendiği Rotterdam’da 21-24 Mayıs tarihleri arası izleyicilerle buluşuyor. Yarışma sırasında enerji ve teknolojinin geleceğiyle ilgilenen Avrupa vatandaşlarına ilham vermek amacıyla katılımcılar için birçok etkinlik de düzenleniyor.
Shell Eco-marathon, her sene ABD ve Asya’da da benzeri organizasyonlarla yer alan global bir etkinlik. Shell Eco-marathon Kuzey ve Güney Amerika 9-12 Nisan arası Michigan eyaletinin Detroit kentinde; Shell Eco-marathon Asya ise 26 Şubat – 1 Mart tarihleri arsında Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..