Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli otomobil, yerli motor, yerli uçakta son gelişmeler...

Yerli otomobilde son gelişmeler Mayıs ayı içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanacak...Yerli otomobile yaklaşıyoruz...Ama ne kadar belli değil!Yerli otomobilin motoru konusunda biraz ihtilaf vardı; elektrikli mi, hibrit mi, dizel mi?Aslında çoğunluk ; akaryakıt kullanan klasik motorlarda geç kalındığını bununla vakit kaybetmek yerine elektrik ve diğer alternatif yakıtlarla ilgili çalışılması gerektiğini düşünüyordu.Aslında en güzeli elektrik ve hidrojenin daha geliştirilmeye ihtiyacı  olduğundan hibrit esas deyimle melez motor kullanılmalı!Çünkü klasik yakıtlarla elektrik beraber kullanılıyor.

Otomobil dışında ticari araç, traktör, askeri araç ve daha bir çok alanda kullanılan dizel motor konusu gündeme geliyor.Zira Türkiye'nin 135 000 dizel motora ihtiyacı olup bunun 50 000 civarının yerli imkanlarla karşılandığı hata 11 traktör imalatçısından ancak 3 ünün yerli motor ürettiği açıklanıyor..
Bakanımız, Rolls Royce mükemmeliyet merkezini gördükten sonra yerli dizel motor konusunu hızlandırıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; bakanlıkta düzenlenen, yerli dizel motor üretimi toplantısında, Türk mühendislerin 1950'li yıllarda Devrim otomobili için motor ürettiğini hatırlattı. Türkiye'nin motor tecrübesinin eskiye dayandığını belirten Işık, ihtiyaçları yerli karşılamak ve dünyayla rekabet edecek teknoloji düzeyine ulaşmak için 55 yıl sonra tekrar bu konunun konuşulduğunu söyledi.
Konuyla ilgili bakanlığın sitesindeki haber aşağıda yer alıyor;


''Işık, bakanlıkta düzenlenen yerli dizel motor üretimi toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yerli otomobil çalışmalarında, son durumun sorulması üzerine Işık, bakanlık görevini devraldığı günden itibaren en fazla odaklandığı konularından birinin yerli otomobil olduğunu söyledi. "Türkiye, keşke devrim otomobil hikayesini başarıyla sürdürebilseydi" diyen Işık, o dönemde Güney Kore'nin açlıkla mücadele ettiğini bugün ise dünyanın en önemli otomobil üreticilerinden bir kaçının Güney Koreli olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin iç pazar büyüklüğü ve bölgedeki stratejik konumunun yerli otomobil üretmek için son derece müsait olduğunun altını çizen Işık, 1 yıldır çalışmaları sürdürdüklerini ve belirli aşamaya geldiklerini anlattı.
"Üretimle ilgili destek ve teşviklerimiz olacak"
Yerli otomobil Ar-Ge'sinin TÜBİTAK, mühendislik ve dizaynın özel sektör ve TÜBİTAK'ın içinde bulunduğu bir şirket, üretimin ise tamamen özel sektör tarafından yapılacağını ifade eden Işık, şöyle konuştu:
"Aksilik olmazsa mayıs ayı sonunda yerli otomobil çalışmalarında gelinen noktayı kamuoyuyla paylaşacağız. Mayıs ayı sonu itibarıyla hedefimiz, özellikle üretime talip olacak yerli babayiğitleri davet etmek, bu konuda çağrıya çıkmak. Hükümet olarak yerli otomobil markasının çıkması için her türlü kararlılığa ve desteğe sahibiz ama üretimi devlet yapmayacak. Üretimi özel sektör yapsın istiyoruz. Ar-Ge noktasında zaten tüm üreticilere desteğimiz sürüyor, yerli otomobille ilgili de Ar-Ge konusunda desteğimiz sürecek. Mühendislik ve dizayn konusunda da belirli bir süre desteğimiz sürecek. Yerli üretimle ilgili destek ve teşviklerimiz de mutlaka olacak. Yani projenin arkasında hükümet olarak biz duracağız ama üretimi özel sektör yapacak.
Bu konuyla ilgili çalışmalarımız olgunlaşma noktasına geldi, inşallah bu ay içinde son rötuşları da yaptıktan sonra sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz. Burada dikkatli bir yol izlemeye çalışıyoruz, bize güvenen insanları milletimizi tekrar hayal kırıklığıyla baş başa bırakmak istemiyoruz onun içinde kılı kırk yaran bir titizlik içinde çalışıyoruz. Çalışmalar artık olgunlaşma noktasına geldi, önümüzdeki günlerde detayları sizlerle paylaşıp, babayiğitleri 'hadi buyurun' birlikte başlayalım noktasında davet edeceğiz."


"Bölgesel uçak Türkiye için lüks değil"


Işık, "Türkiye'nin yerli uçak üretecek altyapısı nedir?" sorusuna ise ölçek ekonomisi bazında imkan olan her alanda, yerli üretime odaklanmak durumunda olduklarını söyledi.


Türkiye'nin iç pazar açısından güçlü ve stratejik konum açısından da çok önemli bir pazarın tam ortasında bulunduğuna dikkati çeken Işık, "3 saatlik bir uçak yolculuğuyla 1 milyarın üzerinde hem de gelir düzeyi çok yüksek insanlara ulaşıyorsunuz. Böyle bir konumda, sizin kendi imkanlarınızı kullanmamanız düşünülemez. AK Parti iktidarının diğer iktidarlardan en önemli farkı, yerli ve yenilikçi üretime yoğunlaşması, bunu yaparken de yeşil üretimi ihmal etmemesidir" şeklinde konuştu.


Işık, sivil ve askeri amaçla kullanılabilecek bölgesel uçak yapılmasının, ülke için bir lüks olmadığını vurgulayarak, "Türkiye bunu yapabilir, yapmalıdır ve yapacaktır. Önümüzdeki süreçte, Türkiye'de bugüne kadar üzerinde çok da kafa yorulmayan pek çok proje duyacaksınız. Biz insanımıza güveniyoruz. Türkiye'nin en büyük kaybı, kendi insanına güvenmemesi ve öz güven olmamasıydı. Türkiye AK Parti iktidarlarında bunu da kazandı. Evet biz yerli uçağı yaparız, bunu yapmak için altyapımız var, yeterli insan kaynağımız var. Bunu yapmak için dünya ile çok iyi entegre olacak bir sanayi altyapımız da var" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de, dünyanın en iyi helikopterlerini, en kritik parçalarını üreten sanayiciler bulunduğuna işaret eden Işık, şöyle devam etti:

"Helikopterin, uçağın en kritik parçalarını üretip de o uçağın tamamını üretmezsiniz diye bir şey düşünülebilir mi? Savunma Sanayi İcra Komitesinde alınan kararı büyük bir heyecanla karşıladık ve bakanlık olarak da sanayi olarak da bu yerli bölgesel uçağın yapılmasıyla ilgili elimizden gelen tüm katkıyı vereceğiz, tüm gayreti göstereceğiz. İnşallah, bu proje başarıyla sonuçlanacak." ......................................................

"Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi 2015-2018 dönemiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bu yılın sonuna kadar bitirmiş oluruz. Otomotiv sektörü, Türkiye için son derece önemli ve ihracatta 1 numara olan sektörümüz"


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birinin Bursa'da kurulacağını belirterek, "Otomotiv test merkezinde, pek çok testi yerli imkanlarla yapacağız ve bu sayede bugüne kadar yurt dışına ödediğimiz milyonlarca dolarlık bütçeyi, yurt içinde bırakmış olacağız" dedi.


Işık, bakanlıkta düzenlenen, yerli dizel motor üretimi toplantısında, Türk mühendislerin 1950'li yıllarda Devrim otomobili için motor ürettiğini hatırlattı. Türkiye'nin motor tecrübesinin eskiye dayandığını belirten Işık, ihtiyaçları yerli karşılamak ve dünyayla rekabet edecek teknoloji düzeyine ulaşmak için 55 yıl sonra tekrar bu konunun konuşulduğunu söyledi.


Hükümet olarak sadece motor mükemmeliyet merkezine değil yerli otomobil üretilmesiyle ilgili yoğun çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Işık, savunma sanayisinde de dışa bağımlılığı azaltacak pek çok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.


Işık, yerli ve yenilikçi üretim noktasında katma değeri yüksek, Türkiye'nin refah toplumu olma hedefine uygun şekilde teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmaları sürdüreceklerini belirterek, "Dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birini Bursa'da kuruyoruz. Şu anda acele kamulaştırma işlemleri devam ediyor, bu süreç kısa zamanda sonuçlanacak ve önümüzdeki birkaç ay içinde otomotiv test merkezinin inşaatına başlamış olacağız. Otomotiv test merkezinde, pek çok testi yerli imkanlarla yapacağız ve bu sayede bugüne kadar yurt dışına ödediğimiz milyonlarca dolarlık bütçeyi, yurt içinde bırakmış olacağız" diye konuştu.



"Otomotiv sektörü, cari fazla veriyor"


Işık, eşdeğer parça uygulamasının, 1 Haziran 2015 itibarıyla hayata geçeceğini bildirdi. Uygulamayla tüketicinin daha uygun fiyata otomotiv yedek parçasına ulaşmasını ve yerli yan sanayiyi desteklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi 2015-2018 dönemiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bu yılın sonuna kadar bitirmiş oluruz. Otomotiv sektörü, Türkiye için son derece önemli ve ihracatta 1 numara olan sektörümüz. Şu anda otomotiv sektörü üretiminde dünyada 17. sıradayız. AB'de otobüs üretiminde birinciyiz, hafif ticari ve ağır ticari araç üretiminde ikinciyiz, otomobil üretiminde yedinciyiz ve toplam üretimde de 6. sıradayız. 2014 yılı ihracatımız, 18 milyar dolar, ithalatımız ise 15,7 milyar dolar yani otomotiv sektörü, cari fazla veren sektörümüz. 2015 yılında otomotiv sektöründe ciddi üretim ve ihracat artışlar var, ocak-mart döneminde toplam pazarda yüzde 50, ihracatta yüzde 23, üretimde ise yüzde 31'lik artış sağladık. Dolayısıyla otomotiv sektöründe toplam satışları 900 binin üzerinde bir rakamla kapatacağımıza inanıyoruz."


Işık, halen Türkiye'de 135 bin 297 dizel motor ihtiyacı bulunduğunu ve bu ihtiyacın 50 bin 188'nin yerli imkanlarla karşılandığını ifade etti. Türkiye'de 11 traktör üreticisinin faaliyet gösterdiğini belirten Işık, bunlardan üçünün aynı zamanda dizel motor da ürettiğini kaydetti.''

http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=17647&lng=tr
http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=17644&lng=tr
http://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2015/03/11/yerli-dizel-motorda-ilk-adim-atildi-1426086935

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..