Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkiye'nin Yeni Yerli Motoru Tanıtıldı

Türkiye'nin %100 yerli sermayeli otomotiv firması Tümosan, Yeni Nesil Dizel Motor Ailesini Tanıttı.Faaliyete yılar önce bir kamu kurumu olarak başlayan Tümosan, özelleştirildikten sonra atağa kalktı.Konya'da faaliyet gösteren yerli marka Tümosan, Türk Mühendisinin  gücünü bir kez daha kanıtladı.



  

1976 yılında  kendi ihtiyacından başka ilk dönemlerde  Otoyol ve  şimdilerde New Holland ve Case IH markalı traktör imaleden Türk Traktör'e motor üreten Tümosan, ürünlerini farklı ülkelere ihraçta etti.Bunun yanında uzun zaman önce Tümosan yetkilileri kamyonet üretmek istediklerini de belirtirken  şu an ürün portföyünde farklı güç ve hacimde motor, traktör ve forklift yer alıyor.




2012 yılında, TÜBİTAK ile YENİ NESİL DİZEL MOTOR GELİŞTİRİLMESİ projesi çerçevesinde, 155 beygir gücünden 1000 beygir gücüne kadar olacak olan ailenin ilk iki üyesi, 4 Silindirli 4.5 Litre ve 6 Silindirli 6,8 Litre motorlarının ateşlemesi TÜMOSAN Konya Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Test, Validasyon ve Kalibrasyon süreci devam eden bu motorların yanında seri üretim hazırlıklarını da sürdüren TÜMOSAN, Sıralı 5.2 ve 7.8 Litre motor modellerinin tasarımına kendi bünyesindeki Türk mühendisleri ile devam ediyor.


TÜMOSAN, motor üretimindeki 40 yılı aşkın tecrübesi ile 45-185 BG aralığındaki dizel motor  imaline halen devam ederken dünyada dizel motorlarda kullanılan en son teknoloji olan ,yüksek basınçlı püskürtme-yanma teknolojisine (Common Rail), yüksek basınç artış oranlı turboşarj ünitesine ve milli olarak geliştirilecek elektronik kontrol ünitesine sahip 155 Beygir gücünden 1000 Beygir gücüne kadar geniş bir yelpazede, modern bir motor ailesi  hedeflenmiştir.Proje başarı ile tamamlanarak sıralı 4 silindirli 4.5 Litre ve 6 silindirli 6.8 litre yeni tasarım motorunun prototipinin imalatı ve ilk ateşlemesi 2016 yılında başarı ile gerçekleştirmiştir. 




Motor ailesinin 4 ve 6 silindirli ilk iki üyesinin performans ve kalibrasyon çalışmaları devam ederken, 4 silindirli 5.2 Litre ve 6 silindirli 7.8 Litre versiyonlarının tasarım ve analiz çalışmalarını da Türk mühendisleri ile devam ettirmektedir. Projenin devamında sıralı 6 silindir 9 Litre ile V tipi 8 ve 10 silindirli dizel motorlarla 450-1000 BG aralığında ticari ve askeri ihtiyaçlara cevap verecek ürünlere ilişkin çalışmalar başlatılacaktır. Yeni motor ailesi ile dizel motor teknolojisi anlamında Türkiye, dünyadaki diğer dizel motor teknolojisine sahip ülkelerle arasındaki rekabetçi bir seviyeye gelecektir.


Yerli imkânlarla Konya fabrikasında sürdürdüğü Traktör ve Motor imalatı, yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve bu ülkenin işçi ve mühendisinin gücü ile TÜMOSAN, yıllardır, ülkemize gelen yabancı kaynaklı üreticiler karşısındaki büyümesini artırarak devam ettirmektedir. Bu anlamda, yurdumuzun tarıma dayalı ekonomisinin ve motora ihtiyaç duyan; denizcilik, jeneratör ve otomotiv gibi sektörlerinin yurt dışı bağımlılığını azaltma ve bağımlı olduğumuz teknolojileri ithal eden konumdan, ihraç eden konuma getirmeyi hedeflemektedir.

8 yorum:

  1. Bu motor otomobillerde veya minibüslerde kullanılabilir mi acaba? Tümosan yerli tank için motor yapamadı ancak boş da durmamış adamlar :) Yine de bir kaç çeşit motor üretmeyi başarmışlar:)

    YanıtlaSil
  2. Hafif ticari ve SUV tarzı araçlarda kullanılabilir ama otomobillerde bilmiyorum!

    YanıtlaSil
  3. BMC cummins yerine TÜMOSAN'dan motor tedarik edebilir

    YanıtlaSil
  4. Hem maliyet düşer, hem daha kısa zamnada temin edilir hemde sanayicimiz ve aracı kullanan, hizmet alan kazanır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BMC ve Tümosan ortak olabilirler bence. Tümosan motor verir BMC'de Tümosan'a hep yapmak istediği kamyonet için yardım eder :)

      Sil
  5. ASlında güzel bir organizasyon olabilir. Örneğin; Ceylift, forklift imal ediyor kendi markasıyla. Motor Tümosan dan Tümosan markalı forkliftler satılıyor..

    YanıtlaSil
  6. BMC markalı araçların bir kısmı hafif değişiklikle Tümosan ismiyle üretilmesi güzel fikir aslında

    YanıtlaSil
  7. O kadar çok potansiyel var ki kullanmamaları beni derinden üzüyor.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..