Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Rekabet Kurumu; kim yerli, kim yerli değil bir araştırmalı mı?


Yerli otomobile dair...
% 50 den fazlası yerliyse; yerli yoksa değil, Türkiye de montajlanması yeterli veya değil..Bir çok farklı görüş..Yabancı bir futbolcuya yerli deyip milli takıma almak gibi!Marka tamamıyla ülkemizde üretim yapıyor ama yarısı başka bir ülkeye ait!
AAAA yabancı marka ama % 85 yerlilik oranıyla,
 BBBB ülkemizin markası ama yerlilik oranı % 65, 




CCCC  ise ülkemizde tamamen bitmiş ürün olarak bantlardan çıkıyor ama parçaların hepsi Uzakdoğu'dan geliyor..

Ne olacak şimdi?

Akla bir de şöyle bir soru geliyor;
 ister araç olsun yada farklı bir ürün şu kadar ihracat yaptık, şu kadar Dolar/Euro döviz ülkemize geldi.Eyvallah, güzel...
Peki o taşıt veya malın imal edilmesi için dışarıya ister malzeme  belkide lisans için ne kadar döviz ödedik.İşin arka planı veya görünmeyen taraflarıda dikkate değer.


Otometre.com / Otolist.blogspot.com olarak Türkiye'de otomobil, araç ve benzeri ürünleri imal eden firmalara;  Türkiye'nin Otomotiv Firmaları  sayfasında yer veriyoruz, liste halinde. Bunların bir kısmı savunma aracı, motosiklet ve iş makinesi olup aslında bize göre yakınlar.Herhangi bir kısıtlama ve zorunluluk bizi bağlamadığı için hepsini beraber değerlendirdik.Firmalar kendi internet sitelerinde yerli ve benzeri üretim yapmalarıyla ilgili bilgi veriyor.Bu şirketler ve  özellikle basın; ilk yerli araç, ilk yerli motor gibi değerlendirmeleri farklı isimler için defalarca yazıp duruyor; kaç tane ilk yerli varmış yahu! !Bu da düşündürücü.
Bazıları benim ürünüm şudur derken doğru söylediği gibi, bazıları da  resmen yalan söylüyor, kamuoyunu yanlış yönlendiriyorlar ve basının çoğu her zamanki gibi bunu sorgulamadan belkide bilerek yanlış haber yapıyor. Ve, Rekabet Kurumu var.
Bu bahsettiğimiz durumla ilgili pek bir şey duymadık, görmedik, duyan, bilen varsa bize de haber verirse seviniriz.
Bence Rekabet Kurumu, bu konuyu bir incelemeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..