Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Tofaş, Fiat ve Dodge; Çinli olur mu?

Fiat Chrysler Automobiles / FCA, bir çok otomobil markasını içinde barındıran dev bir grup.Bu dev şirket, şu sıralar hiç olmadığı kadar Çin'e çok yakın!
Bir  zamanlar Amerika' nın ve dünyanın en çok otomobil satan firması General Motors, daha sonra da Avrupa'nın en büyüklerinden Volkswagen Grubu'yla birleşmesi bir ara konuşuldu..Fakat hiç beklenmedik bir şekilde...





 gezegenimizin doğusundan bir firmanın, İtalyan- Amerikan ortaklığını alabileceği haberleri, gündeme oturdu.

Aslında FCA markalarından Chrysler;
1970 sonları 1980 başlarında Renault ile beraber hareket etmişti.
 Daha sonra Mitsubishi 'nin bazı otomobillerini kendi logosuyla satmış hatta şu anda hayatta olmayan Eagle markasını yollara çıkarmıştı.

Dünyanın en çok markaya sahip olan otomobil grupları


1998 yılında ise Mercedes Benz'inde içinde yer aldığı Daimler Grubu'na katıldı.Yani kontrol Daimler'e geçti.2009 yılında beraberlik yürümeyince Daimler hisselerini ABD’li yatırım fonu Cerberus Capital Management’a sattı.




Fiat Grubu ise 2009 yılında  devreye girdi.O gündür, bu gündür şirket yoluna FCA adıyla devam ediyor.Ancak birleşme ve satılma ihtimalleri son günlerde hep konuşulur oldu.
Son yıllarda çıkışta olan ancak garip gözlerle takip edilen Çinli otomobilciler, birikim ve tecrübelerini, Avrupa'nın köklü markalarını alarak değerlendirmeye başladılar..


Unutmadan Çinli bir çok otomotiv kurumu; Japon, Avrupa, Kore ve Amerikalı'larla işbirliği içinde onlar için araç üretiyor.Derken; Volvo, London Taksi, Proton, Lotus, Rover, MG gibi önemli otomobil markaları Çin'in eline geçti.Bu zincirin son halkası'da FCA'mı olacak?

Volkswagen, Toyota derken aradan Renault - Nissan - Mitsubishi üçlüsü liderliğe yükseldi!


İtalyan-Amerikan ortaklığına ilk teklif veren Çin şirketi Guangzhou Automobile Group (GAC) olurken Great Wall, Gelly, Dongfeng (DFM/DFSK) 'te teklif sunabilecek isimler arasında yer alıyor.




Bu ihtimal gerçekleşirse TOFAŞ Bursa'da Fiat'ın yanında DFM veya Geely gibi Çin logosu taşıyan otomobillerde üretebilecek! 

Otomobilin Türkiye'de ve dünyada ilkleri, enleri


Bu satış gerçekleşse bile Ferrari, Maserati ve Alfa Romeo gibi az sayıda otomobil imal eden önemli ve  köklü markalar, bu alışverişte yer almayacak gibi görünüyor.

Bunlar konuşulurken; FCA, sürücüsüz otomobil konusunda BMW ile işbirliğine hazırlanıyor.

CHEVROLET, PEUGEOT , CADiLLAC, CiTROEN, GMC iTTiFAKI


4 yorum:

  1. Bu gidişle Çin marka sayısında diğer ülkelere tur bindirecek. Biz halen daha bir tane marka çıkarmaya çalışırken hem de :D Yazık bize beee :(

    YanıtlaSil
  2. Mustafa Bey, kısaca özetlemişsizniz.Yazınıza imza atıyorum..
    Bizde yerli diye tartışıp konuşurken yerli araç için bir çok firma var.
    Karsan'dan DMA'ya, Volkicar'dan Avitaş'a , OnukCars'tan OsCar'a, Sapmazcar'dan Etrox'a...Ama onları arayan soran yok..

    http://www.otometre.com/2016/11/yerli-otomobil-ve-arac-markalar.html

    http://www.otometre.com/2009/10/turk-otomotivinde-ilkler.html

    http://www.otometre.com/2015/10/bu-yerli-otomobil-ise-ozgun.html

    http://www.otometre.com/2017/03/dunyann-en-cok-otomobil-satan-ilk-15.html

    YanıtlaSil
  3. EVT S1
    O Yerli Otomobil 7.5 saniyede 100 km ye ulaşıyor ama...
    Üretime en yakın ve en alımlı otomobil projelerinden biri havlu atmış durumda.
    Hacettepe Üniversitesi Teknokent içinde yer alan EVT Motor'un hazırladığı EVT S1 adındaki yerli elektrikli coupe tarzındaki otomobil, finansal anlamda destek alamadığı için sanal alemde,çalışmalarına ....
    http://www.otometre.com/2016/03/o-yerli-otomobil-75-saniyede-100-km-ye.html

    YanıtlaSil
  4. Devletin yerli otomobil konusundaki ciddiyetinden şüphe duymaya başladım artık. Gerçekten yerli otomobil yapılmasını istiyorlar mı? Geçen sene yerli otonun prototip i çıkacaktı güya? Yurt dışından kamuflaj yapıp getirdikleri 3 araç kim bilir hangi depoda çürümeye bırakıldı. Artık bir şeyler yapılsın. Babayiğit babayiğit demeyle olmuyor bu işler. Özel sektörde gerçekten bu işi yapmak isteyen (örnek verdiğiniz firmalar) bir çok firma var. Artık ecek acak lafları yerine yapıldı edildi daha iyisi yapılacak laflarını duymak istiyoruz :(

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..