Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Land Rover Defender'in yerine Otokar Ural olur mu?


OTOKAR; savunma v e ticari araçta kendini geliştirmeye devam ediyor. Özellikle yerli tank Altay'ın hazırlanması sırasında kazandığı yeteneklerin yanında zırhlı 4x4 araç konusunda da dünyanın önde gelen firmaları arasında.




Sultan, Doruk ve Kent ile Avrupa ve diğer ülkelerde iyi işlere imza atan Otokar; İran'da midibüs,  Birleşik Arap Emirlikleri için  RABDAN isimli 8x8 zırhlı aracı üretecek, üretiyor...

Yerli tank Altay'ı başarıyla geliştiren Otokar, tankın üretimine de talip.Cobra, Land Rover Defender  ve altyapılı diğer araçlarıyla Türkiye dışına da satışlar yapmış olan Otokar, yeni araçlarıyla da  dünya ülkelerinin ilgisini çekiyor.





4x4'ten 8x8'e, paletli araçlara farklı bir çok araç üreten ve üretme yeteneği olan Sakaryalı şirket, Yeni Ural tek kabin pick up'la farklı amaçlara yönelik bir araç ortaya çıkarmış.





İDEF17'de edindiğim izlenime göre Ural'ın zaman içinde sivil versiyonu ortaya çıkabilir.
Ve üretimi sonlanan Land Rover Defender'in yerini, en azından Türkiye'de alabilir!
Ural'ın sivil versiyonu gerçekleşirse, SUV ve pick up sınıfına yerli bir seçenek gelebilir; neden olmasın!






Otokar yetkilileri: "Türkiye'nin tek milli askeri araç üreticisi Otokar olarak savunma sanayii için ürettiğimiz araçlarımızı 5 kıtada 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. 30 bine yakın zırhlı aracımız, dünyanın farklı noktalarında, riskli bölgelerde aktif olarak hizmet veriyor. 






Envanterinde Otokar araçlarına sahip olan kullanıcılarımız yeni kullanıcılara referans oluyor. Bu yıl ihracat konusundaki çalışmalarımızı Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) önde gelen yatırım şirketi Tawazun ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma sonrası bir adım öteye taşıdık. Artık sadece ürün değil, Türkiye'nin inovasyon ve teknoloji kabiliyetlerini de yurtdışına ihraç edeceğiz." diyor..





Diğer bir izlenimim ise Altay üretimi Otokar'a verilirse motorun MTU imzası taşıması sorun olmayacağı yönünde.Motor konusunda sanırım; ülkeler arası siyaset ve kurumlar arası rekabet en uç noktada!

''Türkiye'nin tek milli askeri araç üreticisi (Otokar)'' sözü ise akla iflas edip Katarlı ortakla geleceğe yürüyen BMC'yi getiriyor.Ama BMC'nin yarısı artık Türkiye dışında bir ülkeye ait.






Savunma Fuarı'nda en çok araçla yer alan stand , Otokar standıydı.Ayrıca Aselsan standında da araçları yer aldı.Sergilenen askeri araçlar şunlardı;

ALTAY Asimetrik Harp Tankı,
TULPAR-S amfibik paletli zırhlı silah taşıyıcı araç,
ARMA 8x8 zırhlı muharebe aracı, Otokar'ın yeni kule sistemi MIZRAK-S 30 mm ile,
ARMA 8x8 zırhlı muharebe aracı, MIZRAK-30 mm kulesi ile,
ARMA 6x6 komuta kontrol aracı, BOZOK 12,7 mm MKT kulesi ile,
ARMA 6x6 zırhlı personel taşıyıcı, KESKİN DUAL kulesi ile,






COBRA II 4x4 Keşif/Gözetleme Aracı,
COBRA II 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç,
COBRA II 4x4 Zırhlı Personel Taşıyıcı, BAŞOK kulesi ile,
COBRA 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracı, 5 kapılı versiyon, KESKİN kulesi ile,
URAL 4x4 Zırhlı Tek Kabin Pick-Up
URAL 4x4 Personel Taşıyıcı
KAYA II Mayına Dayanıklı Personel Taşıyıcı
ISV - Zırhlı İç Güvenlik Aracı
Otokar'ın ayrıca 3 farklı COBRA ve COBRA II aracı Aselsan standında; Birleşik Arap Emirlikleri Ordusu için geliştirilen RABDAN isimli 8x8 zırhlı aracının maketi de Al Jasoor (Cesur) standında yer almıştı.







Tehlikeli ve risk altındaki yerlerde, birliklere yakıt, yiyecek ve su gibi hayati öneme sahip malzemelerin taşınması için geliştirilen araç, iç güvenlik güçlerinde operasyon bölgesinde ve askeriyede cephede de ikmal aracı olarak kullanılabiliyor. Zırhlı kabini sayesinde URAL, personelin  güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlıyor.

Zırhlı kabin ve motor kompartımanınlı Ural, 1+1 kişi oturma kapasitesine sahip. Araçta aynı zamanda,  360 derece dönebilen silah kulesi yer alıyor. Aracın arkasında yer alan kasalar, görev ihtiyacına göre personelin özel bir sabitleme mekanizmasıyla hızla ve kolaylıkla değiştirilebileceği şekilde tasarlanmış. 






 URAL Tek Kabin Pick-Up, operasyon bölgesine su veya yakıt taşımaya uygun "yastık tank"a sahip. Ayrıca aracın kasasında yer alan dolapla bölgedeki personele karavana malzemeleri taşınabiliyor. Dolap üzerindeki platformda dizel veya jet yakıtı taşımaya uygun birbirinden farklı boyut ve hacimlerde iki adet yastık tank bulunuyor.. Bu yastık tanklar, kullanılmadığı durumlarda kolayca katlanabiliyor ve küçük bir hacim kaplayarak saklanabiliyor. Ayrıca, aracın arka gövdesi, çok hızlı şekilde 1500-litre kapasiteli yakıt tankı ile değiştirilebiliyor.Ural; 3.8 litrelik, 4 silindirli, su soğutmalı, turbo şarjlı, ara soğutmalı motora ve sürekli 4x4, 6 ileri 1 geri otomatik şanzımana sahip bir araç.Azami hız 110 km olurken % 60 dik eğim tırmanabiliyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..