Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

ULUDAĞ'DA YENi BiR YERLi OTOMOBiL

Uludağ Üniversitesi Öğrencileri'nin % 60 yerli parçayla geliştirdikleri otomobil; 0'dan 100 kilometreye 3.7 saniyede çıkarken azami hızı 120 km/saat ile sınırlandırılmış durumda.118 beygir gücündeki araç 30 bin Dolar'a maledilmiş.Araç, 
 İngiltere 'de yarışa katılacak. Yerli otomobil üretimi ve geliştirilmesi adına istedikten sonra yerli otomobilin imal edilebileceğini kanıtlayan son örneklerden biri...
Dünyanın en prestijli mühendislik yarışması olan ve sadece öğrencilerin kabul edildiği “Formula Student” İngiltere yarışlarına, Türkiye’den ilk kez Uludağ
Üniversitesi öğrencileri katılacak.
İngiltere’nin Silverstone kentinde 11-15 Temmuz tarihleri arasında yapılacak yarışmada, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde okuyan ve kendilerine “Uludağ Racing” adını veren öğrenciler, birlikte tasarladıkları araçla yarışacak. Takımda, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi farklı bölümlerde okuyan 14 öğrenci bulunuyor. Yüksek pilotaj yeteneği gerektiren aracın pilotluğunu ise yine yarış ekibinden bir bayan öğrenci yapacak.

Uludağ Üniversitesi, danışman öğretim üyelerinin gözetiminde mühendislik öğrencilerinin tasarlayarak ürettiği bir yarış aracını “Formula 1” pistlerinde yarıştıracak olmanın haklı sevincini yaşıyor. Klasik otomobil yarışmalarında farklı olarak bir mühendislik yarışması olan, sunum, araç tasarımı, güvenlik, zamana karşı yarış, dayanıklılık vb. etaplarda gerçekleşecek.

Yarış aracı, Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde Uludağ Racing’in takım lideri İlhan Yunus’un bir sunumuyla basına tanıtıldı. İlhan Yunus, 2010 yılından beri aracın tasarımı ve üretimiyle ilgilendiklerini, Uludağ Üniversitesini ve Bursa’yı İngiltere’de bu araçla temsil edeceklerinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.




Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülvahap Yiğit’in de hazır bulunduğu toplantıya çok sayıda öğretim üyesi, öğrenci, firma temsilcisi ve yarış meraklısı katıldı.

Yerli üretim araç imalatının gündemde olduğu bu günlerde Bursa’nın otomotiv kentinden böyle bir yarış aracının öğrenciler tarafından tasarlanıp üretilmesi ayrı bir önem taşıyor.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birlikleri (OİB), Coşkunöz Holding, Aktaş Holding, Ons Makine, Profil A.Ş, Alseko Metal, Maki Makine, Ekol Lojistik gibi Bursa’nın önde gelen firmaları da bu projeye destek veriyor.

ARACIN ÖZELLİKLERİ

Tamamen öğrencilerin tasarımı olan bu araç, yarışma şartnamesi ve güvenlik önlemlerine uygun olarak ve yüzde 60 yerli parçalarla üretildi. Yaklaşık 30 bin dolara imal edilen araç 290 kg ağırlığında ve 118 beygir gücünde motora sahip. Ancak, çeşitli güvenlik önlemleri dolayısıyla 120 km/saat hız ile sınırlandırıldı. Sıfırdan yüze 3.7 saniye gibi çok kısa bir sürede çıkan bu araç yüksek pilotaj yeteneği gerektiriyor.

Pilotluğunu 4. sınıf öğrencisi Ceyhan Kibar’ın yaptığı ekipte, İlhan Yunus, Murat Umut Yangaz, Canan Koyuncu, Eyüp Kılıç, Kadir Abay, Ömer Faruk Kale, Eray Görüş, Ertuğrul Karayel, Emre İsa Albak, Ahmetcan Etyemez, Kağan Bayraktar, Hande Şengünalp, Şeyda Saatçi bulunuyor.

Yarışma ekibinin danışmanlıklarını ise Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Necmettin Kaya, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Makine Programı Öğretim üyesi Doç. Dr. Abdil Kuş ve Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. İhsan Karamangil yaptı.
Bilgiler ve resimler Uudag.edu.tr 'den alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..