Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Nissan, 41 yıldan beri Türkiye'de olacaktı

Nissan, Türkiye'ye B sınıfı bir sedanla gelecek gibi görünüyor.
Oysa 41 yıl önce yapılan görüşmeler hayata geçebilseydi; Nissan ve Datsun markalı kamyonet, minibüs, otobüs ve otomobiller bugün Türkiye'de imal ediliyor olacaktı!


 Yeni Nisan Sedan



Son yıllarda, arada bir alevlenen yeni otomobil üretecek, fabrika kuracaklar konusuna en yakın marka Nissan görünüyor.Markanın ortağı Renault, 44 yıldan beri Türkiye'de, gittikçe üretim sayısını arttırıyor.
Japon devinin  ilgisini çeken fabrika arazisi;  İzmir, Sakarya, İskenderun  veya Bursa'daki Renault fabrikasının yanı mı olacak belli değil!
2 yıl içinde faaliyete geçilmesi mümkün olabilecek yatırımın meyvesi ise 
yepyeni bir B sınıfı sedan olacak-mış..Aslında bu sınıfta ortak Renault'nun Symbol'ü ve Symbol platformu  üzerine inşa edilen, grubun Dacia Logan Lada  Granta ve Datsun on-Do modelleri mevcut.Türkiye pazarında yer alan Symbol ise güncel modeliyle Romanya'da ki Dacia tesislerinden getiriliyor.
 Yeni sedan bu otomobillerden teknik ve tasarım olarak  farklı olacak mı?
Yada  aynı platformu kullanan bir SUV iyi gider mi?
Çünkü, SUV tarzı araçların pazarı artıyor ve bu sınıfta güvenilen bir marka; Nissan..


 Yeni Nisan Sedan


Datsun'lu Nissan'ın 1970'lerdeki Türkiye ilişkisine bir göz atalım isterseniz..
1963 yılında kurulan Çelik Montaj ve kardeş kuruluşu Anadolu Endüstri Holding, otomotiv alanında faaliyet gösterirken yeni yatırımları araştırıyor...1973'te  Çelik Montaj; 
Skoda kamyonetlerini, Jawa ve ILO  motosikletlerini, Velosolex mopetleriyle beraber Lombardini motorlarını imal ederken Japonya'nın önde gelen firması  Nissan Motor Co. Ltd. ile motor, şanzıman, diferansiyel üretimide dahil Datsun markasını taşıyan kamyonet, minibüs, panelvan ve otobüs şasilerini beraber üretme hedefleriyle görüşmeler yapılıyor.
Fakat   bu konudaki çalışmalar daha ileriye gidemiyor..
Ancak bu işbirliği neden gerçeklşmedi bu konuda bir bilgi yok..
Bu işbirliği gerçekleşseydi büyük bir olasılıkla 1975'li yıllarda Nissan veya Datsun markalı otomobillerde Türkiye de imal ediliyor olacaktı..

Aşağıda , 30.10.1973 tarihli bir gazetede  bu konuda yer alan yazı görülüyor..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..