Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yeni Honda CB1100, CBR1000RR Fireblade SP ve yeni CBR1000RR Fireblade SP2

 Yeni Honda Motosiklet modelleri 1992 yılında yeni bir model, motosiklet dünyasında şok etkisi yarattı. Honda’nın radikal fikirleri güç ve ağırlık oranına odaklandı ve bu ikisi arasında mükemmel dengeyle biçimlenen CBR900RR Fireblade ortaya çıktı.Şimdi ise Süper Spor kategorisini yeniden tanımlayarak 25'nci yıl dönümünü kutluyor.. Diğer taraftan Honda; Yeni Fireblade ve CB1100 modelleriyle Köln'deki Intermot fuarında ziyaretçilerini ağırlayacak.
 Yeni Fireblade’ler orijinalin ruhuna sadık kalırken, daha iyi yol tutuşu ve çeviklik için ağırlıkta radikal bir düşüş ve gözle görülür bir güç artışı sunuyor Hem SP hem de SP2’nin tam elektronik paketi Fireblade’i “Sonraki Tam Kontrol Aşamasına” getiriyor
 Pist kullanımına yönelik spor kiti, Fireblade SP2 modelinde mevcut olacaktır
 2017 yılında iki versiyonla yeniden doğan Retro CB1100 modeli:Yenilenen CB1100 EX ve yeni CB1100 RS
 CB1100 EX, daha klasik bir görünüm sunuyor ve yeni paslanmaz çelik kollu jantlara, LED lambalarına ve yeni, daha kısa bir susturucuya sahip
 Yeni CB1100 RS daha keskin şasi geometrisi, 17 inç dökme alüminyum jant ve çift radyal montajlı dört pistonlu fren kaliperleriyle café racer tarzını anımsatıyor
 Honda bu gün, motosikletçiliğin en şöhretli isimlerine sahip motosikletlerin yeni versiyonlarını tanıtıyor:‘Fireblade’ ve ‘CB’.
Orijinal CBR900RR Fireblade’in üretiminden yirmi beş yıl sonra, çığır açan motosikletin 25. yıldönümü iki yeni versiyonunun tanıtımına şahitlik ediyor:Tamamen yenilenmiş CBR1000RR Fireblade SP ve yeni CBR1000RR Fireblade SP2.
Üretiminden bu yana Fireblade, ağırlığı, yol tutuşu ve çevikliğiyle her zaman Süper Spor gündeminin en tepesine yerleşmiştir.Bu “Toplam Kontrol” geleneği korunarak 2017 model Fireblade SP, ağırlıkta 15kg’lik düşüş ve 8kW azami güç artışı ile doğrudan güç-ağırlık oranına odaklanıyor.Güç-ağırlık oranındaki %14’lük iyileşme, bu motosikleti Fireblade tarihinde görülmemiş bir seviyeye getiriyor.
2017 için Fireblade SP ve SP2, sürücüyü her koşulda destekleyen Honda’nın MotoGP motosikletinin RC213V-S street legal versiyonu baz alınarak kapsamlı elektronik kontrol paketli “Sonraki Tam Kontrol Aşamasına” geçiyor.Hızlı Vites Değiştirme Mekanizması, Vites Küçültme Desteği ve yeni ABS’ye ilave olarak çoklu güç modları, motor frenleme ayarları ve Honda Seçilebilir Tork Kontrolü mevcuttur.Öhlins Elektronik Kontrollü Süspansiyon eşsiz hassasiyet seviyelerine programlanabilir.
Fireblade SP2, Fireblade tarihinde bir ilk olarak 2017 yılında piyasada olacaktır.SP2, hafif Marchesini jantlara ve yeniden tasarlanmış subaplara, yanma odasına ve pistonlara sahiptir: yarış ve eğlence için kullanıma hazır hale getirmek için bir kit mevcut olacaktır.
Ayrıca Intermot fuarında, güzel tasarlanmış Honda mühendisliğinin iki örneği olan yenilenmiş CB1100 EX ve yeni CB1100 RS modelleri beğeniye sunulacaktır.Yakıt deposu yeniden şekillendirilmiş ve şu anda görünmez kaynak dikişlerine sahiptir.Yan kapaklar, seleler, arka çamurluk ve ayaklıklar, tümü daha güçlü ve özgün bir CB karakteri vermek için yeniden dizayn edilmiştir.Yeni LED lambalar retro tasarımına daha modern bir dokunuş katıyor; daha kısa egzoz susturucusu daha karakterli bir motor yaratıyor.
CB1100 EX, 40-jant telli, 18” çinko kaplamalı paslanmaz çelik jantlarla daha klasik bir görüntü sunarken yeni CB1100 RS, geniş ve spor lastikler takılmış yeni dökme 17” alüminyum jantlarla daha spor, café racer tarzına ve daha dik kaster açısı ile daha alçak gidon kollarına sahiptir.

2017 HONDA CBR1000RR FIREBLADE SP
Model güncellemeleri: Honda CBR1000RR Fireblade SP, Total Control’ün bir üst aşamasına geçiyor. Bir önceki modele göre 15 kg daha az ağırlık ve 8 kW daha fazla güç sayesinde %14 oranında geliştirilen güç/ağırlık oranı Fireblade tarihinde yakalanan en iyi güç/ağırlık dengesini getirdi.

Yeni CBR1000RR SP teknolojik olarak da pek çok yeniliği barındırıyor yarı aktif Öhlins Elektronik Kontrollü süspansiyon, Honda Seçilebilir Tork Kontrolü, Seçilebilir Motor Freni, yeni ABS, Quickshifter, Vites Küçültme Desteği (Downshift Assist), Ön ve Arka Tekerlek Kaldırma Kontrolleri, Sürüş Modu Seçim Sistemi ve Güç Seçici ile donatıldı. RC213V-S MotoGP’den türetilen bu teknolojiler, sürüş deneyimini daha da geliştirmeyi amaçlıyor.
 Yeni Honda Motosiklet modelleri

 HOnda ile ilgili son gelişmeler, yenlilikler

1992 yılında yeni bir model, motosiklet dünyasında şok etkisi yarattı. Honda’nın radikal fikirleri güç ve ağırlık oranına odaklandı ve bu ikisi arasında mükemmel dengeyle biçimlenen CBR900RR Fireblade ortaya çıktı.

Fiziksel açıdan daha kompakt ama daha fazla motor gücüne sahip rakiplerinden çok daha çevik olan dört silindirli motoru da güçlü bir etki bıraktı. Fireblade, super sport kategorisindeki bir motosikletin karşılaması gereken beklentileri karşılayarak tam motor gücüyle doğrusal hızın uzun zamandır ilgi odağı olduğu bir çağda bir motosikletin yapabileceklerini yeniden belirledi.

Sonraki 25 yılda Fireblade çok fazla değişime şahit oldu ve pek çok evrim geçirdi; bunların her biri Total Control (Tam Kontrol) konseptiyle desteklendi. Her bir nesil temelini orijinal Fireblade mirasının üzerine kurarak pistte olabildiğince iyi şekilde işleyen muhteşem dengeli bir paket sundu ve daha önemlisi, yollarda sürüşler hem canlandırıcı hem de ödüllendiriciydi.

Fireblade’in 25. yıl dönümü olan 2017 yılı, yeni bir CBR1000RR Fireblade SP’nin tanıtımına şahit olacak. Honda’nın mühendisleri viraj alma, hızlanma ve fren yapmaya odaklanarak orijinal projenin ilk prensiplerine (güç/ağırlık oranı) sadık kaldı. 17YM Fireblade SP önceki modelden çok daha hafiftir, daha çok güç üretir ve projenin gelişim konsepti olan Next Stage Total Control’ü (Yeni Nesil Tam Kontrol) destekleyen üstün elektronik sistemlerle donatılmıştır.

Bir Fireblade’in olması gereken her şey, hatta daha fazlasıdır.
17YM CBR1000RR Fireblade SP’in Büyük Proje Lideri (LPL) M. Sato “Bütün 1000cc spor motosikletleri, yüksek performanslı mühendisliğin olağanüstü örnekleridir. Ancak biz yeni Fireblade’imiz için olağanüstülüğün böyle bir motor için kullanım ve kontrol memnuniyeti anlamına gelmesini istiyoruz. Nerede kullanılırsa kullanılsın asıl amacı, günlük hayatta normal olarak deneyimlenmeyen, gölgede bırakılamayacak bir şeyin keyfini çıkarmaktır.

İlk CBR900RR tarihimizde bir dönüm noktası ve radikal bir şekilde ağırlığı azaltıp gücü artırmada faydalandığımız bir ilham olarak kalacak. Next Stage Total Control’e (Yeni Nesil Tam Kontrol) ulaşmak içinse sürücüyü tamamıyla desteklemek için var olan bir elektronik kontrol sistemi ekledik.

Peki, yeni Fireblade modelimiz müşterilerimize ne vaat edebilir? Elbette saf sürüş keyfini.”

CBR1000RR Fireblade SP – Next Stage Total Control (Yeni Nesil Tam Kontrol)

2. Modele Genel Bakış

Yeni Fireblade SP’in özünün üç temel unsuru vardır: daha az ağırlık, daha çok güç, nerede ve nasıl olursa olsun sürücülere yardımcı olan elektronik özellikler.

Yeni elektronik kontrol sistemi sürekli, seçilebilir ve ince ayarlı sürücü desteği sağlar. Sistemin merkezi, motosikletin ne yaptığını her aşamada tam olarak ölçen 5 eksenli Atalet Ölçüm Ünitesi’dir (IMU). FI-ECU ve Elektrik Kontrollü Gaz Kolu Sistemi (TBW) yoluyla arka tekerlek çekişini hassasiyetle yöneten Honda Seçilebilir Tork Sistemi ile (HSTC) çalışır. Viraj almada ABS fren özelliği (yine IMU tarafından yönetilen), Arka Tekerlek Kaldırma Kontrolü (RLC) ve virajlarda sert, güvenli iz fren tekniği kabiliyeti sunar. Ön ve arka tekerlek hızlarında ölçülen herhangi bir fark, ayarlara bağlı olarak Ön Tekerlek Kaldırma (Wheelie) Kontrolü’nü devreye sokar.

Yarı aktif Öhlins Step motor türü Elektronik Kontrollü (S-EC) ön çatal ve arka amortisörün hem kompresyonunu hem de geri tepme sönümleme kuvvetini ayarlamak için Süspansiyon Kontrol Ünitesi (SCU) ile de çalışır. Sürücü için bu, ister önceden yapılan ayarlarla isterse de manuel kullanıyor olsun, her durumda doğru miktarda kontrol sağlayan yepyeni bir kullanım kabiliyetine erişim anlamına gelir. Bu sistem pistte olduğu kadar yolda da aynı performans ile çalışır.

S-EC süspansiyon ile beraber çalışırken, Honda Seçilebilir Tork Sistemi (HSTC), IMU (Inertial Measurement Unit), FI-ECU ve Elektrik Kontrollü Gaz Kolu Sistemi (TBW) ile çalışırken arka tekerlek çekişini hassasiyetle yönetir. Ön Tekerlek Kaldırma Kontrolü fonksiyonunu da sunar. Arka Tekerlek Kaldırma Kontrolü’nün (RLC) yanı sıra virajlarda sert, güvenli iz fren tekniği kabiliyeti sunan virajda ABS fren özelliği de IMU tarafından yönetilir.

Üç standart gösterge ekranı modu – Sokak, Pist ve Mekanik – sürücüye sürüş şekliyle ilgili gereken tüm bilgiyi sunar. Gösterilen bilgi, tıpkı Honda’nın RC213V MotoGP modelinin yol motosikleti versiyonu olan RC213V-S’de olduğu gibi sürüş esnasında sol kumanda mekanizmasını ve TFT likit kristal ekranı kullanarak incelikle ayarlanabilir.

Elektronik kontrol Fireblade için çok yeni bir özellik olsa da, iki unsurun birleşimi orijinal 1992 modelinin felsefesini sadakatle kullanır: optimum güç ve ağırlık dengesi. Çok daha yüksek kompresyon oranı ve revize edilmiş kam zamanlamasıyla devrini daha sert ve daha çok artıran motor, TBW (sıralı dört silindir Honda için bir ilk) ve yine RC213V-S’de kullanılmak için geliştirilen Gaz Pedalı Konum Sensörü (APS) kullanır.

Alt uç torku ve gücü, üst uç güçte 12.500 dev/dk’de 8 kW’lik büyük bir artışla 141 kW’ye yükseltilerek geliştirilmiştir ve 3 adet motor çıkış gücü modundan biri seçilebilir. Vites Küçültme Desteği (otomatik sinyalli) ve kayıcı kavrama gibi Hızlı Vites (Quickshifter) özelliği de standart olarak yerleştirilmiştir.

Magnezyum kullanımı, özenli değerlendirme ve her bir parçanın hafifletilmesi sayesinde motor da 2 kg daha hafiftir. Yeni titanyum egzoz susturucusu daha fazla ağırlık tasarrufu yapar ve titanyum benzin deposu gibi kütle merkezlemesine yardımcı olur. Genel olarak Fireblade SP, 196 kg ıslak ağırlığıyla eski modelden 14 kg daha hafiftir.

Çift kirişli alüminyum şasinin sağlamlık dengesi hassasiyetle ayarlanmıştır, salıncak kolunun birleşmesi ise daha serttir. Yeni arka alt şasi, yeniden tasarlanan tekerlekler gibi daha hafiftir. Brembo monoblok dört pistonlu ön fren kaliperleri ise yüksek performanslı, piste hazır fren balataları kullanır.

Fireblade SP’in gövdesi agresif, işlevsel bir minimalizmi ön plana çıkarır. Motosiklet, standart olarak yerleştirilen tek sele ünitesiyle daha ince ve çok daha kompakttır. Tüm aydınlatmalar LED’dir ve kırmızı zemin üstünde büyüleyici Üç Renkli boyası Honda’nın yarış motosikleti tarihini anımsatır.

Şasi/Elektronik Özellikler • Atalet Ölçüm Ünitesi (IMU)
• Süspansiyon Kontrol Ünitesi (SCU)
• Öhlins Step motor türü Elektronik Kontrollü (S-EC) süspansiyon
• Honda Seçilebilir Tork Kontrolü (HSTC)
• Ön Tekerlek Kaldırma Kontrolü
• Arka Tekerlek Kaldırma Kontrolü (RLC)
• Viraj ABS’si
• Sürüş Modu Seçim Sistemi (RMSS)

Fireblade SP, ön ve arka kısımda Öhlins S-EC süspansiyon ile donatılan ilk Honda motosikletidir: 43mm NIX30 çatal ve TTX36 amortisör.

Süspansiyon Kontrol Ünitesi (SCU), motosikletin ağırlık merkezinin yakınına yerleştirilen 40 kg ve 5 eksenli (3 eksenli hızlanma ve 2 eksenli açısal hız) Bosch MM5.10 IMU jiroskoptan dönme hızı, sapma hızı ve dönme açısı bilgisi alır. Ayrıca FI-ECU’dan tekerlek hızı, motor devri, fren girdisi ve gaz kelebeği açısını öğrenir. Sürücünün seçtiği süspansiyon moduna bağlı olarak yalnızca sürüş değil sert hızlanma, frenleme ve viraj alma sırasında da optimum kompresyon ve sönümleme kuvveti (her bir step motorla ayarlanan) sağlar.

Sürücünün seçebileceği üç Aktif mod ve üç Manuel mod bulunur. Aktif mod ayarlandığında, sönümleme kuvveti sürüş koşullarına uyacak şekilde kontrol ve optimize edilir: A1 (Pist Aktif), A2 (Spor Aktif) ve A3 (Konfor Aktif). Aktif modlarda sürücü daha ince ayarlar yapabilir. Manuel M1, M2 ve M3 modları gerekli tüm ayarların yapılmasını sağlar.

Elektronik kontrol sisteminde, çoğu sürücünün kullanışlı bulacağı çok sayıda aktif özellik bulunur. Arka Tekerlek Kaldırma Kontrolü (RLC) oldukça sert frenlemeyi mümkün kılarken arka tekerleğin zeminle temasını sürdürür, motorun arka kısmının yükselme eğilimini veya ön kısmın virajlarda kaymasını durdurur. IMU’dan aldığı 2 eksenli hızlanma bilgisini kullanır; ön tekerleği temel nokta olarak kullanarak motosikletin kaldırma yönündeki ağırlık merkezinin hızlanmasını ve bunun dikey yönündeki hızlanmayı hesaplar.

Viraj ABS’si virajlarda pürüzsüz ve etkili frenleme sağlar. IMU’dan alınan bilginin yanı sıra ön ve arka tekerlek hız sensörleriyle ABS Modülatörü, dönme açısına göre fren yapma gücünü panik freninde bile kontrol eder. Ancak bununla beraber, ABS dekompresyonu eşiğini değiştirmek için dönme açısına ilaveten iki parametre (tekerlek hızından kaynaklanan hız düşürme ve ön/arka kayma hızları) kullanarak sert iz frenlemesini mümkün kılar. Viraj ABS’si yolda sert bir şekilde fren yaparken ekstra güvenlik hissi verir ve yarış pistindeki belirli koşullarda üstün performans sağlar.

HSTC’nin ön tekerlek kaldırma kontrolüne ek olarak EBC’nin tek başına tüm fonksiyonları belirli ve ayrı ayrı görevleri yerine getirir. Bir araya gelip tek parça gibi kusursuzca çalıştıklarında ise, süper spor deneyimini sürücüyü yolcuya dönüştürmeden geliştiren teknolojik sürücü desteği sunarlar. Bu gerçekten de üst kademede tam kontroldür.

RC213V-S gibi Fireblade SP de bilgileri sürücüye net bir şekilde aktaran, tamamen renkli TFT likit kristal gösterge kullanır. 1000 cd/m2 parlaklığa kadar arka aydınlatma ile ortam ışığını otomatik olarak ayarlar ve 3 moda sahiptir: her biri kullanım için en uygun olan bilgileri gösteren Sokak, Pist ve Mekanik modları.

Sokak modu sürüş modları (1-3 ve KULLANICI 1-2, ekli tabloya bakınız) ile P (Güç), T (HSTC), EB (Seçilebilir Motor Freni) ve S (Süspansiyon) olmak üzere her bir parametrenin ayarlarını gösterir. Mod 1 (HIZLI) doğrusal gaz kelebeği yanıtı, düşük HSTC ve EB müdahalesi ve yüksek sönümleme kuvvetiyle tam güç verir. Mod 2 (EĞLENCELİ) oldukça makul güç artışı, orta HSTC, güçlü EB ve orta sönümleme kuvvetiyle ilk vitesten üçüncü vitese kadar çıkış gücünü kontrol eder. Mod 3 (GÜVENLİ) orta güç artışı, yüksek HSTC, güçlü EB ve düşük sönümleme kuvvetiyle ilk vitesten dördüncü vitese kadar çıkış gücünü kontrol eder.

KULLANICI modunda tüm parametreler birleştirilip özgürce ayarlanabilir; sürüş modları, HSTC ve süspansiyon ayarları sol kumanda mekanizması üstündeki yukarı/aşağı sviçleriyle sürüş esnasında değiştirilebilir.

Vites Yükseltme göstergesi, üst kısma yerleştirilen 5 beyaz LED lambasından oluşan yatay bir çizgidir. Kesintisiz yanan bu lambalar, motor hızı kullanıcının önceden belirlediği ayarları aştığında yanıp sönmeye başlar. Göstergeler kilometre saati, takometre, vites konumu, Hızlı Vites, soğutma suyu sıcaklığı, sürüş mesafesi ve ikili mesafe ölçeri içerir.

Araç içi bilgisayar anlık ve ortalama yakıt ekonomisini, seyahat süresince kullanılan yakıt tüketimini, ortalama hızı, son ateşlemeden sonra geçen zamanı ve ayrıca RES lambasından sonra kalan yakıtı ve bitene kadarki mesafeyi (seçildiğinde) hesaplar. Bu bilgi ekranın sağ alt kısmında gösterilir. Sürücü göstergenin üst orta sağ kısmından hız, elcik açısı, akü voltajı, takvim veya kullanıcı tanımlı metni ayarlayabilir, Vites Yükseltme göstergesini görüp görmeyeceğini seçebilir. Pist modu, Sokak moduna ilaveten tur zamanı, tur sayısı ve en iyi turla olan fark özelliklerini ekler. Mekanik mod dijital devri, vites pozisyonunu, elcik açısını, soğutma suyu sıcaklığını ve akü voltajını gösterir.

Modlar arasında geçiş, sol kumanda mekanizmasının sağ kısmında yer alan mod sviciyle kontrol edilir. Bu kontrolün hemen yukarısında, modda gösterilen bilgiyi yöneten ve değiştiren aşağı/yukarı svici bulunur.

• 196 kg ıslak ağırlık
• Şasi için ayarlanmış sağlamlık dengesi
• Daha sert salıncak kolu
• Daha hafif alt şasi
• Titanyum yakıt deposu
• Brembo dört pistonlu radyal monteli monoblok fren kaliperleri
• Yeniden tasarlanan tekerlekler
• Minimal ve agresif tarzlı gövde

197 kg ıslak ağırlık ve 7 kW güç yükseltme ile artık 14 kg daha hafif bir motosiklet olan Fireblade’in fiziksel kullanımı da dönüştürüldü. Eğim ve iz açıklığı 23°/96 mm olarak kaldı, ancak çift kirişli, içi boş dökme alüminyum şasinin sağlamlık dengesi, olağanüstü yönlendirme hissi, yanıtı ve stabilitesi ile çok daha hoş bir kullanım sağlamak için önemli ölçüde ayarlandı.

İnceltilen şasi duvarları motosikleti 500 gr hafifletir. Çapraz sağlamlık aynı kalırken, şasi burulma düzleminde %10 daha esnektir. Böylece daha hızlı yanıt veren bir şasi sağlar. Ataletin sapma momenti %15, dönme momenti ise %10 oranında düşürülmüştür. Honda Elektronik Gidon Sönümleyici (HESD) ise stabiliteyi kusursuzca korur.

Şasideki değişiklikleri tamamlamak için, alüminyum Unit Pro-Link salıncak kolunun hibrit yapısının her kesitinin kalınlığı ayarlanmıştır. Böylece çapraz sağlamlık korunur ve burulma direnci artırılırken ağırlık 100 gr azaltılmıştır.

Dökme alüminyum alt şasi de yeniden tasarlanmıştır. Kütle konsantrasyonuna ve dolayısıyla artan çeviklikle nötr kullanım hissine katkıda bulunan daha ince yapısı hem çok daha sert hem de 800 gr daha hafiftir. İki tekerlek arası mesafe 1404 mm, sele yüksekliği 831 mm’dir.

Daha yüksek bir konuma yerleştirilen yakıt deposunun (ve yakıtın) ağırlığı, motosikletin kullanımında önemli bir rol oynar. Honda, seri üretimde bir diğer ilki başararak Fireblade SP için kompakt, 16L titanyum yakıt deposu geliştirdi. Oldukça derin bir çizim süreciyle üretilen model, muadili olan çelik tasarımdan 1,3 kg daha hafiftir ve kütle konsantrasyonuna ve atalet momentinin düşürülmesine katkıda bulunur. Yakıt tüketimi 17,4 km/l’dir (WMTC modunda).

Brembo dört pistonlu monoblok radyal monteli fren kaliperleri, yeni geliştirilen yüksek sürtünme katsayılı fren balataları kullanır. Bu balatalar, yüksek sıcaklıklarda standart balatalara göre daha iyi performans parametresine sahiptir ve agresif sürüş için uygundur. 100 gr daha hafif olan alüminyum tekerlekler yeni, beş adet Y şeklinde tasarıma sahiptir. Lastik boyutları ön kısımda 120/70 R17, arka kısımda 190/50 R17’dir.

Minimal ve dinamik kelimeleri, Fireblade SP’in yeni tarzını en iyi tarif eden kelimelerdir. Tasarım ekibi oldukça kompakt oranlar yaratmak istedi, böylece üst ve orta grenaj yüzeylerinin boyutu mümkün olduğunca düşürüldü. Öne doğru eğimli karakter hatları, mekanik işlevsellik, detay ve kaplama kalitesine odaklanarak agresif bir tavır kazandırır.

Üst grenajdan 24 mm genişliğinde bir alan sıkıştırılmıştır. Grenajın akım yüzeylerinden farların yüzey açısına ve yan yarıkların konturlarına kadar hava akışı kontrolü süratle giderken stabiliteyi destekler. Sürücü, yarış oturuşu pozisyonunda hava akımından iyice korunmuş olur. Normal sürüş pozisyonlarında hava basıncı sürücünün omuzlarına, sırtına ve yanlarına eşit bir şekilde dağıtılır.

Atılan havayı dışarıdan ve sürücünün bacaklarının alt kısmından geçiren RAD giriş yapıları kadar orta grenaj ve aks taşıyıcıları da 18 mm küçültülmüştür. Depo kapağı ve atletik bir şekilde ön plana çıkarılan tek sele ünitesi arasındaki arayüzle beraber diz kavrama alanı her iki yanda 15 mm daha incedir.

Tüm aydınlatmada canlı LED kullanılmıştır ve ikili ön farlar her iki tarafta da uzun/kısa farlara sahiptir. Keskin açılı yeni logosuyla taçlandırılan Fireblade SP, kırmızıyı (beyaz yerine) zemin olarak kullanan Üç renkli boya seçeneğiyle sunulacak. Fireblade SP Honda’nın yarış geleneğine ve geçmişine olan bağlılığını sergiler. Kanat motifli desenler, motosikletin kendine özgü olduğunu vurgular.

  Motor/Elektronik Özellikler

• Elektrik Kontrollü Gaz Kolu (TBW)
• Gaz Pedalı Konum Sensörü (APS)
• Güç Seçici
• Atalet Ölçüm Ünitesi (IMU)
• 9 seviyeli Honda Seçilebilir Tork Kontrolü (HSTC)
• Ön Tekerlek Kaldırma Kontrolü
• Seçilebilir Motor Freni (SEB)
• Hızlı Vites
• Vites Küçültme Desteği
• Sürüş Modu Seçim Sistemi (RMSS)

17YM Fireblade, Honda’nın Elektrik Kontrollü Gaz Kolu (TBW) özelliğini kullanan ilk sıralı dört silindirli motordur. RC213V-S’de kullanılan sistemden türetilen ve geliştirilen modelin görevi, sürücünün sağ eli için tam gaz kontrolü ve oldukça doğal bir his sunmaktır.

Sistemin temeli, yalnızca motor çalıştırma/durdurma svicini düzgün bir şekilde taşıyan, sağ gidon koluna entegre edilmiş, yeni geliştirilen gaz kolu Gaz Pedalı Konum Sensörü’dür (APS). APS kolun hareketini ECU’ya gönderilen bir elektrikli sinyale dönüştürür, ardından ECU bu sinyali aktüatör sinyal olarak TBW motora aktarır ve kolun açısına göre ideal gaz kontrolünü mümkün kılar.
APS içindeki geri dönüş yayı ve diğer mekanizmalar, Fireblade SP için özel olarak ayarlanan gaz kelebeği yüküyle beraber doğal bir kablo hissiyle ilk hareketi başlatır. APS ile beraber çalışan gaz kelebeği yuvasının boyutu 2 mm artırılarak 48 mm yapılmıştır (dış genişliği artırmadan) ve giriş kanallarının özenli biçimi doğrusal gaz kelebeği yanıtına katkıda bulunur.
Sürüş Modu Seçim Sistemi (RMSS) yoluyla Güç Seçici’ye erişilebilir. 3 seviye çıkış gücü sunar: Seviye 1 altı vitesin hepsinde en yüksek çıkış gücünü sağlar. Seviye 2 güç çıkışı, hız artırılır veya düşürülürken pürüzsüz gaz kelebeği hissi sağlamak için her viteste kontrol edilir. Seviye 3 ise en makul gaz kelebeği yanıtı için en kuvvetli çıkış gücü kontrolüne sahiptir. Tüm seviyeler ilk açılışta aynı gaz kelebeği yanıtına sahiptir.

Sürüş Modu (1) Seviye 1’i ön ayar olarak kullanarak motorun tam performansına ulaşmasını sağlar. Seviye 2’yi kullanan Mod (2) kıvrımlı yollar ve şehir ortamları için uygundur. Mod (3) ise maksimum güvenlik için Seviye 3’ten faydalanır. KULLANICI 1 ve 2 arayüzleri yoluyla kişisel sürücü tercihleri de manuel olarak girilebilir.

Fireblade, RC213V-S'de kullanılan Honda Seçilebilir Tork Kontrolü’nün (HSTC) gelişmiş bir versiyonunu kullanır. İki algılama yöntemiyle motorun torkunu kontrol eder. Bunlardan ilki, ön ve arka tekerlek hızlarını ölçmek ve karşılaştırmak için tekerlek hızı sensörlerini kullanır. FI-ECU arka tekerleğin hızlandığını (ve ön tekerleğin yavaşladığını) tespit ettiğinde, TBW gaz kelebeğinin konumu ve çıkış gücünü düşürür ve böylece ön tekerleğin zeminde kalmasını sağlar. Bu sayede gaz kelebeği, 3 seviyeli ve devre dışı bırakma özelliği de bulunan Ön Tekerlek Kaldırma Kontrolü sayesinde ön tekerleğin havaya kalkmasından korkmadan maksimum düzeyde uygulanabilir.

İkinci algılama fonksiyonu, motosikletin dönme açısını tespit eder. Selenin altına yerleştirilen IMU, şasinin dönme ve sapma yönlerindeki dönme hızını ve boylamsal, yanal ve dikey yönlerdeki hızlanmayı tespit eder. Ardından, arka tekerlek çekişini gerekli seviyede tutarak, motor torkunu kontrol etmek için dönme açısını hesaplar. ECU tarafından kullanılan gövde dönüşü hesaplamasının mantığı, Honda’nın ASIMO insansı robotu için geliştirilen aynı tavır tespiti teknolojilerini kullanır. Böylece en doğru hesaplama mümkün olur.

HSTC tarafından sürücü tercihlerine uygunluk sağlayacak dokuz müdahale seviyesi (artı devre dışı bırakma özelliği) sunulur. KULLANICI 1 ve 2 Sürüş Modları ise kişisel değişikliklerin hareket halindeyken yapılabilmesini sağlar.

Sürücü tercihine ve çeşitli koşullara uymayı amaçlayan motor frenlemesi özelliğini değiştirmek için Seçilebilir Motor Freni (SEB) sistemi de mevcuttur. Seviye 1 en yüksek, Seviye 3 ise en düşük fren yapma kuvvetini sunar. Önceden ayarlanan Mod 1, 2 ve 3 tavsiye edilen ayarları kullanır, ancak KULLANICI 1 ve 2 aracılığıyla kişisel ayarlar yapılabilir.

Debriyajsız vites büyütme için standart olarak yerleştirilen Hızlı Vites özelliği, yakıt enjeksiyonunun kesilmesi ve ateşlemenin gecikmesi yoluyla çalışır. Devre dışı bırakma özelliğinin yanı sıra 3 ayarı vardır. Debriyaj kullanmadan vitesin küçültülmesini sağlayan Vites Küçültme Desteği de TBW otomatik sinyaliyle yakıt enjeksiyonunun kesilmesi ve ateşlemenin gecikmesi yoluyla çalışır. Bu desteğin de devre dışı bırakma özelliğinin yanı sıra 3 ayarı vardır.

• 8kW güç artışı
• Revize edilmiş supap açıklığı ve kam zamanlaması
• Magnezyum kapaklar ve detaylı yeniden tasarım 2 kg tasarruf yapar
• Titanyum susturuculu 4-2-1 egzoz
• Yeniden tasarlanmış vites küçültme desteği/kayıcı kavrama
• Lityum-iyon akü

Honda’nın mühendisleri, Fireblade’in 999.8cc sıralı dört silindirli motorunu mümkün olduğunca hafif ve güçlü kılabilmek için yoğun bir şekilde yeniden incelediler. Çalışmanın sonucu ekstra 8 kW, 2 kg ağırlık düşüşü ve 13.000 dev/dk yükseltilmiş tavan devir oldu.

10.500 dev/dk’de üretilen 110,9 Nm maksimum tork ile maksimum güç 12.500 devirde 135 kW’dir. Çap ve strok yine 76 x 55,1 mm’dir, ancak sıkıştırma oranı 12,3:1’den 13:1’e çıkarılmıştır. Motorun ayarı oldukça iyi durumda olup krank mili, supap takımı ve şanzımanda bir önceki tasarımdan daha yüksek özellikte malzemeler kullanılmıştır.

Pistonlar optimize edilmiş duvar kalınlığına ve kompresyonu artırmak için yeni bir piston başı tasarımına sahiptir. Sızdırmazlık performansı ve verimliliğini artırmak için piston segmanı yuvalarının yüzey kaplaması da modifiye edilmiştir. Supap takımı ve kam zamanlaması, dakikada daha yüksek devire ve daha iyi motor performansına uyum sağlamak için revize edilmiştir.

Güç artışı Fireblade SP’in hikâyesinin yalnızca bir kısmıdır, azaltılmış ağırlık ise başka bir kısmı. Diğer bir deyişle, motorun her bir parçası daha hafif yapılıp yapılamayacaklarını anlamak için detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bütün motor kapakları yeniden tasarlanmış, magnezyum alaşımıyla yeniden yapılmıştır ve cıvataların, su hortumunun ve su hortumu bantlarının uzunluğu azaltılmıştır. Ağırlıktan tasarruf eden 1 kg Lityum-İyon akü (benzer verimliliğe sahip kurşun asitli bir ünite 2 kg ağırlığındadır) güvenilir ve tutarlı elektrik yükü sağlar.

Revize edilmiş, yuvarlak radyatör, genel genişlik açısından 30 mm daha dar ve 100 gr daha hafiftir (su kapasitesinde 30cc’lık bir azaltma dâhil). Yeni, yüksek yoğunluklu petek kullanımı aynı ısı dağıtımını sağlar ve grenajın ön alanının daha ince olmasına katkıda bulunur.

Tek döküm baskı plakası ve debriyaj göbeğiyle tamamen revize edilen kayıcı kavrama, debriyaj kolunda azaltılmış yük sağlar. Vites küçültme için kayma işlevselliği öncekiyle aynıdır, ancak alüminyum (çelik yerine) kam parçaları daha hafiftir. Hızlandırıcı ve yavaşlatıcı kamlar arasındaki boşluk da optimize edilmiştir, böylece vites değiştirme esnasında geliştirilmiş kol hissi sağlar. Ağırlıktan tasarruf etmek için bütün şanzıman dişlileri küçültülmüştür.

Düzensiz kesitli titanyum susturucu 2,8 kg daha hafiftir ve ağırlık merkezi değişimini minimuma indirir. Aynı zamanda gaz açıkken egzozdan çok belirgin bir ses çıkmasını sağlar. Bir prototip geliştirmesi istenen Repsol Honda MotoGP ekibinin egzoz tedarikçisi egzoz supabını ilk ana boruya dâhil eden, 4-2-1 çift kabuklu boşaltma boruları içeren üstün bir tasarım ortaya çıkarmıştır.

  Teknik Özellikler MOTOR
Tip Sıvı soğutmalı 4 zamanlı 16 supaplı DOHC sıralı 4
Motor Silindir Hacmi (cm³) 999cc
Silindir Başına Supap Sayısı 4
Çap x Strok (mm) 76 x 55
Sıkıştırma Oranı 13:01
Maks. Güç Çıkışı 141kW/13,000 dev/dak
Maks. Tork 116Nm/11,000 dev/dak
Yağ Kapasitesi 3.4L
YAKIT SİSTEMİ
Karbürasyon PGM-DSFI
Yakıt Deposu Kapasitesi 16L
Yakıt Tüketimi TBC
ELEKTRİK SİSTEMİ
Marş Motoru Elektrik
Akü Kapasitesi 12V-4.5AH(Li-iyon)
ACG Çıkışı 0.42kw
GÜÇ AKTARMA ORGANLARI
Debriyaj Tipi Islak, çok plakalı debriyaj
Şanzıman Tipi 6 vitesli
Redüksiyon Zincir
ŞASİ
Tip Elmas tip, alüminyum bileşimli çift kirişli
Boyutlar (UxGxY) 2.065mm x 715mm x 1.125mm
Tekerlek Mesafesi 1404mm
Kaster Açısı 23.3°
İz Açıklığı 96mm
Sele Yüksekliği 820mm
Yerden Yükseklik 129mm
Boş Ağırlık 195kg
Dönüş Yarıçapı -
SÜSPANSİYON
Ön Tip Ön yüklü 43mm iç boru çaplı 43mm ters çevrilmiş teleskopik çatal, sıkıştırma ve geri tepme ayarlamalı ve 120mm hareketli NIX30 Smart-EC (OHLINS) Ön Çatal
Arka Tip Ön yüklü sıkıştırma ve geri tepme sönümleme ayarlamalı, 60mm hareketli gaz basınçlı TTX36 Smart-EC (Öhlins) amortisörlü Unit Pro-Link
TEKERLEKLER
Ön Jant Boyutu 17 inç
Arka Jant Boyutu 17 inç
Ön Lastikler 120/70ZR17 58W
Arka Lastikler 190/50ZR17 73W
FRENLER
ABS Sistemi Tipi 2 Kanallı
ELEKTRİK AKSAMI
Göstergeler TFT-LCD
Güvenlik Sistemi HISS
Far LED
Arka lamba LED

(Tüm teknik özellikler geçicidir ve önceden bildirilmeksizin değiştirilebilir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..