Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

KISACA HATTAT TARIM

Kendi internet sitesine göre, Hattat Tarım.
Hattat gurubunun TRAKTÖR ile tanışması, Hema Traktör olarak Ford Motor Co. ile yapılan lisans anlaşması sonucu 1976 yılında başlamıştır.

Üretim tesislerinin hazırlanmasına kadar geçen süre içinde komple FORD traktör ithalatı yapılarak 1980 yılına kadar Türkiye tarımına çeşitli modellerde 6.200 adet Ford

traktör verilmiştir.



Kayseri'de hazırlanmış olan fabrikada 1980 yılı mart ayında ilk üretime başlanmış ve lisans anlaşmasının sona erdiği 1992 yılına kadar 16.000 den fazla çeşitli model ve güçte Ford traktörlerin üretim ve satışı yapılmıştır. Ford Mo. Co. ile yapılmış olan lisans anlaşmasının süre bitimi dolayısıyla Ford traktörlerinin üretimi, 1992 yılında durdurulmuştur.



Yeni bir traktör üretmek üzere Hema Endüstri olarak John Deere ile 1997 yılında görüşmelere başlanmış ve 1999 yılı sonlarında iki firmanın kararı ile ortak bir şirket kurulmuştur. John Deere Hattat (JDH) ortak şirketi, bir tarafdan fabrika kurma çalışmaları yaparken diğer tarafdan geçici üretim tesislerinde JOHN DEERE traktörlerinin üretim ve satışına başlamıştır. İki firma arasında ortaya çıkan yönetim anlaşmazlıkları sonucu, ortak JDH şirketinin kapatılması kararına varılmış ve 2001 yılı başlarında John Deere traktör üretimi durdurulmuştur.



Hattat Holding şirketler gurubun içinde özellikle Tarımsal Mekanizasyon üzerinde çalışmak amacı ile bir şirket kurulmasına karar verilerek;



HATTAT TARIM MAKİNALARI SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ,



16.04.1998 tarihinde kurulmuştur.



Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin 22 Nisan 1998 tarihli nüshasında kuruluş esasları yayınlanarak 393593-341175 Sicil numarası ile iş hayatına atılmıştır.



Şirket esas mukavelesine göre şirketin başlıca amacı:

" Tarım sanayiinde ve ziraat alanında kullanılmakta olan traktör, biçerdöver, benzeri araç ve makinaları ve tarım makinaları ile bunlara ait her türlü ekipman, yedek parça, aksam ve aksesuarlarını imal etmek ve ettirmektir. Bu konuda, yurt içinde ve yurt dışında acentalıklar, bayilikler açarak, yetkili satıcı sıfatı ile alım ve satım yapmak, yurt içi ve yurt dışı pazarlamalar, ithalat ve ihracat yapmak, yurt içi ve yurt dışı distribütörlükler ve mümessillikler yapmaktır. "


Şirketin hissedarları Sn. Mehmet Hattat ve ailesidir.

http://www.hattattarim.com.tr/HattatTarimMak/tr/home/history.asp



HATTAT TARIM MAKİNALARI A.Ş. nin kuruluşunu takib eden günlerde Türkiye traktör pazarında bilinen ve servis/yedek parça kolaylıkları bulunan yeni bir traktör üretimi üzerinde çalışmalar yapılarak; Romanya Tractorul UTB S.A. firması ile görüşmelere başlanılmıştır.



Karşılıklı görüşme ve yazışmalar sonunda 21.09.2001 tarihinde Tractorul UTB S.A. firması ile Hattat Tarım A.Ş. arasında bir "Teknik işbirliği anlaşması" imzalanmıştır.



Bu anlaşmaya göre: Hattat Tarım A.Ş. UTB'nin münhasır Türkiye Distribütörü olacak ve Çerkezköy'deki tesislerinde üreteceği tarım traktörlerini UNİVERSAL ticari markası ile Türkiye iç pazarında satacaktır.



Kasım 2001 ayı içinde ilk SKD tipi traktör ithalatı yapılarak gerekli üretim, montaj, test, bayilik, satış sonrası servis hizmetleri işlemlerine başlanmış ve Türkiye çapında Bayilik teşkilatlanmasına geçilmiştir. Diğer taraftan gerekli resmi belgelendirme işlemleri tamamlanarak Mart 2002 ayı içinde ilk montaj operasyonuna ve Nisan 2002 içinde de traktör satışlarına başlanmıştır.



Söz konusu UNİVERSAL traktörler 45 , 53 ve 68 HP güçlerinde; 4X2 ve 4X4 modeller olarak ; kabinli veya koruma çatılı olarak üretilmektedir. Bu traktörler üzerinde kullanılan hidrolik kaldırıcı, hidrolik pompa ve diğer tüm hidrolik donanımlar, kardeş şirketimiz Hema Endüstri A.Ş. tarafından temin edilmektedir.



Daha güçlü ve son teknolojik gelişmelere sahip başka bir traktör serisi daha üretmek üzere Finlandiya VALTRA Inc. firması ile görüşmelere başlanılmış ve 02.07.2002 tarihli bir niyet mektubu ile Hattat Tarım A.Ş.'nin Türkiye'de VALTRA traktörleri üretmesi; VALTRA firmasının da Hattat Tarım'dan traktöre ait komponentler ve komple traktör satınalması öngörülmüştür.



Yapılan görüşme ve yazışmalar sonunda 27.09.2003 tarihinde VALTRA Inc. ile "Teknik işbirliği anlaşması" imzalanmıştır.



Bu anlaşmaya göre Hattat Tarım A.Ş. VALTRA ’nın münhasır Türkiye Distribütörü olacak ve Valtra orijinli tarım traktörlerini VALTRA ticari markası ile Çerkezköy'deki tesislerinde üreterek Türkiye iç pazarında ve bazı Türki Cumhuriyetlerde satacaktır.



Ayrıca Valtra standartlarına uygun üretildiği onaylanan "A" serisi VALTRA traktörler ihraç edilerek VALTRA Inc. satış organizasyonu vasıtasıyla tüm dünyada pazarlanacaktır. Nitekim 13 Kasım 2007 de yapılan anlaşma ile HATTAT TARIM, 2008 yılı Ağustos ayından itibaren VALTRA A serisi traktörlerin dünyadaki tek üreticisi konumuna gelinecektir.



Her iki firmanın ortak çalışması ile geliştirilecek yeni bir traktör serisi ise; hem Türkiye iç pazarında ve hem de Valtra Inc. satış ağı kullanılarak dünya pazarlarında satılacaktır.



Gerekli montaj ve üretim araçlarının tamamlanması ile birlikte Haziran 2004 ayında; önce 100 serisi VALTRA traktörlerinin daha sonra A serisi VALTRA traktörlerinin üretim ve satışına başlanılmıştır.



Hema Endüstri tarafından üretilen şanzıman/diferansiyel/arka aks/hidrolik kaldırıcı komple ünitesi ve hidrolik ekipmanların kullanımı ile birlikte Mart 2006 ayından itibaren "A" serisi Valtra traktörlerin üretimine hız verilmiş, "100" serisi traktör üretimi durdurulmuştur. Bu sırada daha yüksek güçlü traktörlerin Finlandiya'dan ithal ve satışına da devam edilmiştir.



Hattat Tarım tesislerinde "A" serisi VALTRA traktörler, 74 , 88 ve 98 HP güçlerinde; kabinli/klimalı veya koruma çatılı olarak üretilmektedir. Bu traktörler üzerinde kullanılan şanzıman/diferansiyel/arka aks/hidrolik kaldırıcı komple ünitesi, hidrolik pompa, hidrolik valfler, hidrolik fren merkez silindiri ve diğer tüm hidrolik donanımlar, kardeş şirketimiz Hema Endüstri A.Ş. tarafından temin edilmektedir.



"Teknik işbirliği anlaşması" hükümleri gereğince Hattat Tarım tesislerinde üretilecek ve Valtra Inc. firmasına ihraç edilecek A serisi VALTRA traktörler için; 13.11.2007 tarihinde taraflar arasında bir anlaşma imzalanmıştır.



Bu anlaşma hükümlerine göre: 2008 yılı Ağustos ayından itibaren, Hattat Tarım Çerkezköy tesisleri "A" serisi komple VALTRA traktörlerin dünyadaki tek üretim merkezi olacaktır.



Diğer tarafdan, tamamen kendi mühendislik bilgilerimiz ve üretim imkanlarımız kullanılarak "HATTAT" ticari markası altında yeni bir traktör serisi üretim çalışmalarına başlanılmış ve ilk prototipler hazırlanarak Ağustos 2006 ayı içinde gerekli Tip Onay belgeleri alınmıştır.



Gerekli deneme çalışmalarından sonra Mayıs 2007 ayı içinde seri üretime geçilmiştir.



HATTAT "A" serisi olarak isimlendirilen bu traktörler, VALTRA'nın alt beygir gücünü tamamlamak üzere 58 , 65 ve 75 HP güçlerinde 4X2 ve 4X4 tahrikli ve koruma çatılı olarak düşünülmüştür. Bu serinin kabinli ve kabin/klimalı versiyonlarının da çalışmaları devam etmekte olup, 2008 yılı içinde HATTAT "A" serisi kabinli traktörlerimiz de satışa sunulmuş olacaktır.



HATTAT "A" serisinin komple traktör olarak VALTRA Inc.'ye ihraç edilebilmesi için gerekli değişiklik ve müşteri isteklerinin karşılanması çalışmalarına başlanılmıştır. Bu maksatla VALTRA firmasına gönderilmiş olan HATTAT "A" serisi traktörlerinin ilk test sonuçları, çok iyi bulunmuştur. Gerek dış müşteri istekleri ve gerekse testlerden alınan bilgiler doğrultusunda yapılacak yeni dizayn ve değişikliler sonucunda VALTRA Inc. ile anlaşma sağlanabilirse, 2009 yılı başlarında HATTAT "A" serisi traktörlerin de ihracına muhtemelen başlanabileceği düşünülmektedir.



Türkiye pazarının ihtiyaç duyduğu düşük güçlü, az özellikli fakat rekabet edebilir derecede düşük fiyatlı yeni bir traktör serisinin üretim çalışmalarına da bu arada başlanılmıştır.



HATTAT "H" serisi olarak isimlendirilen bu traktörlerin ilk prototip çalışmaları tamamlanarak gerekli Tip Onay belgeleri alınmış olup, 2008 yılı Mart ayı içinde seri üretime geçilecektir.



HATTAT "H" serisi traktörler, 45 , 58 ve 65 HP güçlerinde 4X2 ve 4X4 tahrikli olarak koruma çatılı olarak planlanmıştır. 2008 yılı ortasından itibaren kabinli HATTAT H serisi üretimi de başlamış olacaktır.



HATTAT "H" serisi, fonksiyon itibariyle gerekli tüm olanaklara sahip, ancak az aksesuarlı, orta güç seviyesinde, rekabetçi satış fiyatına sahip bir traktör tipi olarak pazardaki yerini alacaktır.

Yukarıda özetle belirtildiği gibi, UNİVERSAL, VALTRA, HATTAT A HATTAT H ve FERRARI olarak değişik güç aralığında, çeşitli tip ve özellikteki traktörler ile ürün gamı tamamlanmış olmaktadır. Böylece geniş bir yelpaze içinde, müşterinin olanak ve isteklerine en uygun ürünü karşılamak mümkün olmaktadır.

Firma bu yıl içinde Valtra ile aynı grubun markası olan Massey Ferguson traktörlerini de imal etmeye başladı.Bu sebeple ihracat sayısı da artıyor.





Kaynak; http://www.hattattarim.com.tr/HattatTarimMak/tr/home/about_company.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..