Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

2015 model İmza kimden esinlenmiş olabilir?

 İlk kez 2000 yılındaki Cenevre Fuarı'nda dünyaya tanıtılmıştı; iMZA 700.
O yıllardan bu yana İmza otomobili üretilemediği gibidistribütörlüğü yapılan Proton otomobilleri'de olumsuz etkilenmişti.Proton yıllar sonra başka bir firmayla
 Türkiye'ye dönerkenİmza otomobili; kendisini 1999- 2000 yıllarında kamuoyunun önüne çıkaran Fadıl Akgündüz tarafından tekrar gündeme getiriliyor.




Siirt'te 2015 yılında İmza 'nın yeni modellerinin üretime geçileceğini söyleyen Fadıl Akgündüz İmza 700'ün bazı markalarca koyalanarak üretildiğini söylediği haberler gazetelerde yer aldı..
Aslında Çin'liler olsa kopyalama, başka markalar olsa esinlenme diye bir kavram oluşuyor.
Bir çok markanın bir çok modeli biribirine benziyor.
Takip edilen tasarım çizgileri (moda), maliyet gibi sebepler bu konuda etkili.

" Akgündüz, yerli otomobil için daha önce yürüttükleri İmza projesini tekrardan hayata geçireceklerini ifade ederek, "İmza projemizin devam etmesi için
biraz daha finansman istiyor. Onun için başlaması için tabii ki alt yapı çalışmalarımız daha önceden yapılmıştı. .....inşaat devam ederken diğer teknik konuları da geçmişten kaldığı yerden tamamlayıp muhtemelen bu günden itibaren söylersek 3 buçuk 4 sene içerisinde İmza otomobilimiz Siirt'ten dünyaya ihraç edilecektir. Neden dünyaya diyorum bizim yaptığımız prototip otomobili Cenevre otomobil fuarında Dünyaya tanıttığımızda tam 300 üzerinden distribütör talebi gelmişti" şeklinde konuştu. 
 2002 yıllında kuruması için çalışmaları başlanan ve ardından Jetpa'ya açılan hukuki davalar sebebiyle yapımı durdurulan İmza markada kullanmayı planladıkları konseptin, farklı markalarca kopyalandığını iddia eden Akgündüz, "Bu gün dünyadaki bütün otomobil üreticileri bizim geliştirdiğimiz o konseptin kopyalarını Mercedes'ten başlamak üzere Mitsubishi kadar Hyundai'ye kadar yaptığını görüyoruz. Dolayısı ile çok güzel bir model yapmıştık. Şimdi o modelimizi yapmaya başlayacağız. İlk etapta Sedan modelimizde hazır, bunu henüz kamuoyuna açmadık böyle kopya edilmesin diye, Sedan 4x4 exuiler gibi çalışmalarımız da var" dedi. Çalışmaların hızlandırılması için eski fabrika için 6 ülkeden toplanan ekibin tekrardan toplandığını ifade eden Akgündüz, "Biz eski ekibi toparladık, hani 6 ülkeden bir ekip kurulmuştu, hatta geçtiğimizi hafta o toplantıları yaptık İstanbul'da onlar bir taraftan o teknik çalışmaları yapmaya başladılar. Tabi ki fabrikanın kurulması işi tahmin ediyorum önümüzdeki 2012 sonu ve 2013 başlarında olur. Eğer 2 senede yapım çalışmaları tamamlanırsa 2015'te Siirt'ten Türkiye'ye ve Dünya'ya il Türk otomobili İmza'yı sunmaya başlayacağız. O projenin birinci ayağı Siirt'te yapılıyor biliyorsunuz bölgede Batman, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa sirayet edecek diğer modellerimiz var. Toplam 24 bin kişi, bizim kuracağımız fabrikalarda çalışacak. Bunun ayrıca 1'e 10 yan sanayiye yansıması söz konusu. 240 bin kişide bize hizmet verecek.
 ...... 
2002 de kavuşacağı İmza fabrikası 2015'te 13 yıl gecikme ile geçecektir" Akgündüz, Türkiye'deki yerli otomobil için karşı gelenler olduğunu belirterek, "Sayın başbakanımız TÜSİAD'ın toplantısında yerli otomobil yapın babalar diye seslendi. 
.......
 'Türkiye bunu yapmaz' diye. aslında Türkiye yapıyor. Bizzat kendi fabrikaları otomobil yapıyor. Fark şudur ki üzerine Fiyat yazmayacak Koç yazacak ya da İmza yazacak. Bunu nedense kabul etmiyorlar. Ama Türkiye bunu yapacak ve inşallah onlarda bunu sevinçle karşılayacaklar artık o günler geliyor bu ülke ve bu güzel yatırımlar bu umut ettiğimiz bölgemizdeki yaşadığımız ve hiç sevmediğimiz kötü haberlerinde sonunu getirecektir" dedi.  "

http://yenisafak.com.tr/Gundem/?i=340375
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/09/12/yerli-oto-icin-harekete-gecti
http://haber.gazetevatan.com/Haber/399326/1/Gundem
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=-112996







http://otolist.blogspot.com/2009/12/imza.html
http://otolist.blogspot.com/2009/08/imza-700.html
http://urun.gittigidiyor.com/JETPA-IMZA-ARABA-REKLAMI-harita-FADIL-AKGUNDUZ_W0QQidZZ27318124
İmza 700'e benzediği söylenen modellere bir kısaca göz atalım..




Smart Forfour 2004 ile 2006 yılları arasında üretildi.


http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_Forfour
http://otolist.blogspot.com/2009/11/smart-mercedes-ve-mitsubishi.html





 Mercedes Benz A Classe  1997 yılından beri yenilenerek, makyajlanarak üretiliyor.




Mercedes Benz  A Classe 'a çok benzeyen  Smart  Forfour ve  Mitsubishi Colt'un aynı fabrikada imal edildi..
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Colt

Mitsubishi Colt'un 7.ci nesli 2002 yılından beri bantlardan iniyor.





Honda Jazz ve Fit model adlarıyla yenilenerek 2001 yılından beri üretiliyor..






http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_Fit

4 yorum:

  1. evet kendi arabalarımızı üretme zamanımız geldi de geçiyor

    YanıtlaSil
  2. İstenirse - istersek ve desteklersek bu iş olur...

    YanıtlaSil
  3. İmza aşırı bir iyimserlik ürünü mü? içi boş bir ütopya mı? yoksa bazılarının dediği gibi arkasında kötü bir niyet mi var bilmiyorum. Ama Türk halkının hep sürüncemede kalan, bir türlü tatmin edilemeyen derin bir arzusunun tezahürüdür bence. İşin gerçeği Türkiye gerçekten yerli otomobil üretmek istiyorsa önce yerli motor ve şanzıman üretmesi gerekir. Ancak bunlar olursa gerisi gelir. Bir otomobilinin her şeyi ile bir fabrikada üretilmesi diye bir şey yok. Keşke bir kaç tane motor ve şanzıman üreten firmalarımız olsaydı.

    YanıtlaSil
  4. Motoru sonradan da imal edilse bile faaliyete geçmek gerek.
    Tanıtılıp bırakılırsa akla hep soru işaretleri gelecektir..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..