Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

OSD'DEN OTOMOTiV DEĞERLENDiRMESi ve ÖDÜLLER


(OSD)  Otomotiv Sanayi  Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, otomotiv sanayi'nin ve ekonominin 2012 yılının haziran'dan itibaren canlanacağını ifade ederken
“Burada önemli olan, bizim otomotiv sanayimizi direkt etkileyecek konu olmamasına rağmen, çevremizdeki ve Avrupa’daki etkileşimlerden elimizde olmadan negatif etkilenebiliriz. Bu nedenle 2012’yi pazar ve konjonktürün çok dışında değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. 2012, çok güzel bir yılın ardından daha küçük pazar olacak. Ama 2012’nin geleceğe yatırımların yapıldığı, otomotiv sanayinin kendini bundan sonraki sıçramalara hazırladığı bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.
OSD verilerine göre 2012 yılı Şubat - Mart Dönemi pazar, üretim ve ihracat değerlendirmesi;

2012 yılı Ocak-Şubat döneminde toplam pazar, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 32 oranında azalarak 75bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş yüzde 27 düzeyinde gerçekleşti ve pazar 50bin adede geriledi.
2011 yılı ikinci yarısında olduğu gibi 2012 yılı ilk 2 aylık dönemde de, kredi hacmini daraltmaya
yönelik olarak TCMB’ nın ekonomiyi soğutmak amacı ile kredileri daraltmak üzere almış olduğu kararlar ve Türk Lirasındaki değer kaybı özellikle otomobil satışları artış hızını olumsuz etkilemeye devam ediyor.
2012 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hafif ticari araç pazarındaki düşüş yüzde 41gibi önemli bir oranda gerçekleşti ve pazar 21adet düzeyinde gerçekleşti.
Hafif ticari araçlardaki ÖTV artışı nedeni ile satışlarda 2011 Ekim ayında başlayan düşüşün2012 yılı Şubatayında da etkisini arttırarak devam ettiği görülüyor.
2012 yılı Ocak-Şubat döneminde 2011 yılı aynı dönemine göre kamyon pazarı yüzde 41 gibi önemli oranda azaldı ve 3.462adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otobüs pazarı ise yüzde 24 oranında azaldı ve 207 adet oldu. 2012 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yıla göre ağır ticari araç pazarı yüzde 36 oranında daraldı ve 4.105 adet düzeyinde gerçekleşti.
2012 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 8,otomobil ihracatı ise yüzde10oranında azaldı. 2012 yılı Ocak-Şubat döneminde toplam ihracat125 bin adet, otomobil ihracatı ise71 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 5 düşüş ile54bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise yüzde 254 gibi önemli oranda arttı ve 2.208adet düzeyine yükseldi.

OSD verilerine göre  En iyi ihracatçı ve yan sanayiciler şu şekilde sıralanıyor..
Platin Paket
Ford Otomotiv Sanayi
OYAK Renault Otomobil Fabrikaları
TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası ve Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ.
Altın Plaket
Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ ve Mercedes Benz Türk AŞ’ye
Altın Madalya
MAN Türkiye AŞ, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri AŞ.
Temsa Global Sanayi ve Ticaret AŞ.
Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ.
Honda
Türkiye AŞ.
Gümüş Madalya
Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ.
BMC Sanayi ve Ticaret AŞ.
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ.
Başarı Ödülleri
Canel Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ.
CMS Jant ve Makine Sanayi AŞ.
Kansai Altan Boya Sanayi ve Ticaret AŞ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..