Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

BAŞVURULAR BAŞLADI, SHELL ECO-MARATHON 2014 İÇİN



Alternatif yakıtlı araçlar ile üniversiteleri buluşturan Shell Eco-marathon'a her yıl ülkemizden giden takım sayısı artıyor. Başarılı sonuçlar alan takımlarımız araçlarını yenileyerek, geliştirerek, hafifleterek hazırlanıyor. Bu çalışma sırasında elde edilen tecrübeler 





yeni araçlara aktarılabiliyor. hu bakımdan değerli bir etkinlik olan Eco- marathonokullarımız, öğrencilerimiz, destekleyen ve aynı sektörde faaliyet göteren firmalar tarafından kayıtsız kalınamayacak bir yarış.. 

Shell’in, gençleri, geleceğin enerji alternatifleri ile çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-marathon’un 30’uncusu Mayıs ayında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin de yer aldığı çeşitli ülkelerden lise ve üniversite öğrencilerinin kendi ürettikleri araçlarla yarıştığı Shell Eco-marathon için 23 Eylül’de başlayan başvurular 28 Ekim Pazartesi günü sona erecek. 

Shell Eco-marathon’da yeni bir heyecan daha başlıyor. Öğrencilerin kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarıştıkları Shell Eco-marathon, Mayıs ayında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde, öğrencilerin mücadelesine sahne olacak. Shell Eco-marathon için 23 Eylül’de başlayan başvuru süreci 28 Ekim’e kadar sürecek. Organizasyona katılmak isteyen takımların, ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı 
www.shell.com/ecomarathon/europe adresinde bulunan başvuru formunu doldurması gerekiyor. 




Shell & Turcas Kurumsal İletişim Müdürü Yankı Özkan Yıldırır, organizasyonun Shell’in sürdürülebilirlik anlayışının önemli bir parçası olduğunu belirterek şunları söyledi: 
“Hızla büyüyen dünyanın enerji ihtiyacı da aynı hızla artıyor. Gelecekte enerji verimliliği, bugünden çok daha hayati bir öneme sahip olacak. Shell Eco-marathon bu sürece olumlu katkı sağlayacak çok önemli adımlardan biri. Aralarında Türkiye’den öğrencilerin de bulunduğu gençler, otomotiv teknolojileri ve yakıt verimliliğinin gelişmesine yönelik çok değerli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Öğrencilerimiz her yıl Türkiye’yi başarıyla temsil ediyor. 2014 yılında da öğrencilerimizi Shell Eco-marathon’a katılmaya davet ediyoruz.” 
13 Türk takımı katıldı 
Rotterdam’da düzenlenen 29. Shell Eco-marathon’a 24 ülkeden 183 öğrenci takımın katıldı. Türkiye’den ise Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Şişli Terakki Lisesi, Yeditepe Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi heyecana ortak oldu. Şehir konsepti kategorisinin, 30 takımın yarıştığı ‘akü beslemeli elektrik’ sınıfında Sakarya Üniversitesi’nden SAİTEM takımı, 139.03 km/kWs derecesiyle 7’inci, Yeditepe Üniversitesi’nden Cereyan 7 takımı ise 75.24 km/kWs derecesiyle 12’nci oldu. Prototip kategorisinin, 36 takımın katıldığı ‘akü beslemeli elektrik’ sınıfında Celal Bayar Üniversitesi’den EcoMagnesia takımı 206.82 km/kWh derecesiyle 20’nci, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Ae2Project takımı 132.10 km/kWh derecesiyle 25’inci sırada yer aldı. 

Shell Eco-marathon hakkında 
Shell Eco-marathon her yıl Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında gerçekleşiyor ve artan küresel enerji talebinin getirdiği zorluklar ile enerjinin verimli kullanımına ilişkin kamuoyunda gündem yaratıyor. Shell Eco-marathon Avrupa kapsamında, 24 ülkeden 16-25 yaş arasındaki geleceğin mühendisleri ve bilim adamları kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yarışıyor. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh ya da 1 litre yakıt ile en uzak mesafeyi kat eden takımlar ödüllendiriliyor. 
Takımlar yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, likit petrol gaz (LPG), Gas-To-Liquid (gazdan sıvıya/GTL), etanol gibi konvansiyonel yakıtların yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi, veya elektrik (güneş enerjisi destekli) gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor. 29. Shell Eco-marathon’da ilk defa, güneş ve akü beslemeli elektrik kategorilerinin birleşimi olan yeni bir kategori daha yer aldı. Yarışmada toplam 7 farklı enerji/yakıt kaynağı kullanılabiliyor. 

Shell Eco-marathon Avrupa kayıt sayfası: 
http://www.shell.com/global/environment-society/ecomarathon/for-participants/registration.html 
Shell Eco-marathon tanıtım filmleri: 
http://www.shell.com/global/environment-society/ecomarathon/events/europe/videos.html 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..