Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli spor otomobilden ilk elektrikli motora!

 Yerli otomobil markalarından Volkicar'la iki yıldır Lassa V1 Challenge yarış serisini ; İzmirli Can Tolon şampiyon bitiriyor. Geçtiğimiz akşam, Lassa V1 Challenge 2014 Ödül Tören'inde ödülünü alan Can Tolon adı ilginç görünüyordu benim için.Sanki bu isimde bir ralli pilotu daha vardı; internette sörf yaparak bu ismin 2002'i yıllarda başarılı sonuçlar alan  Hakan Tolon olduğunu öğrendim. Hatta Lada Cup, Ford Türkiye ve Opel Türkiye gibi takımlarında da çokça yarış yapmış bir ralli pilotumuz.

Can Tolon, bir röportajında  daha önce vefat eden babası Muhittin Tolon'un 1965 yılında, hobi amaçlı olarak motor ve şanzıman getirterek otomobil yaptığını; babası, dedesi ve ağabeyinin motorsporlarını sevmesinde etkili olduğunu anlatıyor.

Can Tolon, aynı zamanda Tolon adlı İzmir'de üretim yapan bir firmanın yöneticilerinden biri.
1937 'de Kamil Tolon tarafından kurulan şirket, temizlik ve tekstil makineleri konusunda faaliyet gösterirken 1952 yılında Türkiye'nin  0.35 Kw-35 Kw arası güçlerdeki  ilk elektrik motorunu tasarlamış,  1949 yılında iseTürkiye'nin ilk biçer-döver tarım makinesinin de üretimini gerçekleştirmiş. Kamil Tolon, ayrıca Türkiye Buluş Adamları Derneği' nin kurucusu olmuş.
 Tolon Makine'nin geçmişi neredeyse Nuri Demirağ gibi kendi imkanlarıyla araştırma ve yeniliklere dayanıyor..
Volkicar adlı yerli spor otomobilden Tolon adıyla üretilen ilk elektrik motoruna nasıl ulaştınız derseniz biraz karıştırmak biraz araştırmakla geldik deriz!
Türkiye'nin sanayileşmesinde bilinmeyen çok şeyler var.Yazıda bahsettiğimiz ,örneklerden biri.
Bilgi için http://www.tolon.com/tarihce.aspx
http://www.kobiyorum.com/Kobiler.aspx?item=441
http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/25664185.asp
http://www.otometre.com/2015/04/yerli-oto-volkicarda-mobil-uygulamalar.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..