Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Otomobile İran etkisi olur mu?

Nükleer silah ve enerji konusundaki faaliyetleri nedeniyle ekonomi alanında dış dünyayla irtibatı daralan İran, son görüşmelerle derin bir nefes alacak.Nükleer silah çalışmaları son bulurken ambargonun kalkacak olması İran'a doping etkisi bile yapacaktır. Diğer taraftan ticaret hacminin artacak olması da Türkiye için iyi haber.


 İran otomobili DEna


Bununla beraber Otomotiv başta olmak üzere bir çok malın, makinanın ihracatı ve ithalat yolu da açılacak.





Özellikle Türkiye'de üretilen otomobil ve diğer araçların İran'a satışı rahatlarken İran'dan da aynı ürünlerin gelmesi söz konusu..

İran'da yıllar önce Renault, Peugeot ve Mercedes Benz gibi markaların etkinliği ticaret yasağı yüzünden son bulmuş veya azalmıştı.Bu markaların eski modelleri ve onların üzerine geliştirilen yeni modellerle geleceğe yürüyen İran otomotiv sanayi bu anlaşmayla yeni yatırım ve ithalatın






artmasını gün yüzüne çıkaracak.Türkiye'de üretilen araçların İran'a satış şansıda giderek yükselirken Samand gibi Türkiye'de üretim için yer bile bakmış olan bir otomobilin tekrar satışı söz konusu olabilir.Samand satışının son bulması bilmediğimiz sebepler olabileceği gibi yeni Euro 5 veya Euro 6 normları olabilir.Bu kategoride motor üretemese bile bunları dışarıdan temin edip Türkiye ye ihracı düşünelebilir.1980'ler de Uzel imali traktörler İran'a satılırken




2005'lerde ITMCO traktörleri ithal ve montajı, Samand, Saipa Saba ( ağırlıklı olarak güneydoğu illerinde) ve Peugeot 206 Sedan ithalatı yapılmıştı. Son dönemde Akia adlı İran otobüs firması da Bursa da üretim yapıyor.





Bu arada Çukurova iş makinelerinin ihracı, BMC montaj üretimi ve satışıda İran'da bir dönem yapılan işlerden! Araç dışında otomotiv yedek parça imalatçıları içinde güzle bir şans, aynı zamanda Avrupa ve Amerika firmaları içinde!


 İran otomobili DEna


İran'dan Türkiye'ye ithalatı yapılsa kayıtsız kalınamayacak bir kaç araç modeli; Arısun, Dena, Runna, Saipa...

Not; otomotiv olarak bunlar akla gelirken Ortadoğu ve Kafkasya coğrafyasında Türkiye'nin karşısında biraz daha rahat eden bir rakip olacak İran!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..