Sayfalar

Bir Zamanlar Yerli Bussing Vardı!

Alman ticari araç firması Büssing AG , 1903 yılında Braunschweig kentinde,
 Heinrich Büssing (1843–1929) tarafından kurulan bir Alman otobüs ve kamyon imalatçısıydı.Zaman içinde, Brunswick Lion amblemli araçlar, özellikle 1930'lardan itibaren, en büyük Avrupalı ​​üreticilerinden birine dönüştü. Şirket 1971'de MAN AG  bünyesine geçti.





Bussing'in kamyon, askeri araçları, otobüs ve troleybüsleri ,  MAN tarafına geçtikten sonra  1980'lerin sonuna kadar üretildi.

Bussing firmasının aslan arması, 1971 yılından beri MAN tarafından da kullanıldı, kullanılmaya da  devam ediliyor.Bir dönem de, araçlarda "MAN-Büssing" markası kullanıldı.
Bussing markalı otobüslerin çizgileri 1990'lara kadar MAN logolu otobüslerde vardı.


Yerli otomotiv firmaları - 1976







Bussing markalı  araçlar farklı tarihlerde,  Türkiye'de;
 Willys-Overland (Jeep) montajı yapan (Nejat ve Ferruh Verdi kardeşler)  Verdi Firması (1958-?)  tarafından kamyonları,
ve Koç Grubu bünyesinde yer alıp kapanan Otoyol tarafından da 
(1968-1976, Bussing Konsül 117D/U47D) otobüsleri imal edildi.




Türkiye'nin ilk otomotiv şirketlerinden  olan Verdi Firması, Willys CJ-3B model cipleri ve Bussing kamyonları uzun bir süre ordu ve kamu kurumları için monte etti.ilk zamanlarında yerlilik CJ-3B modelinin yerlilik oranı % 2 iken 20 yıl sonra % 60 ancak olabildi.

Tegin ArGe'den, Tegin Sedan; Özgün Tasarım, Yerli Otomobil


Otoyol ise Bussing'in yanı sıra Fiat, Otoyol ve İveco markalı minibüs ve kamyon imal etti.
En son, Fiat yerine ticari araçlarda Iveco ismi kullanılırken  Daily model hafif ticari araç üretilecekti.Son anda verimsizlik yüzünden kapandı!Önceki zamanlarında Koç Holding ve rakibi Sabancı Holding Otoyol'da ortaktılar.2007 yılında kapanan firmanın yeri, kardeş kuruluş Otokar'a devredildi.Bana göre, Otoyol;  yerli tank geliştirilmesi, üretimi için kapanarak Otokar rahatlatıldı!


İzzet Ünver'in kurduğu Ünverdi Firma sı; Koç Grubu'nun ortak olması , sonrasında çoğunluğu ele geçirmesinden sonra Otokar adı kullanılmaya başlandı.


İSTANBUL, LEYLAND, MERCEDES, RENAULT, SKODA,MAGiRUS, İETT


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..