Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

BMC; 400 bin araç üretti, İsviçre'ye fabrika mı kuruyor?

En son Altay tank ve güç ihalesini kazanan , süper teşvikler alan BMC, kurulduğu 1964 yılından bugüne ürettiği araç sayısını da güncelledi.İnternet sitesinde; kazandığı Altay tankı ihalesiyle ilgili "Kamuoyunun Bilgisine" başlıklı yazısında daha önce toplamda  300  bin olarak bahsedilen ancak yıllar sonra güncellenmiş haliyle 400 000 araç ve 110 000 motor ürettiğini öğreniyoruz..






Ayrıca, 2300 çalışanıyla toplamda 75 ülkeye araç ve motor ihraç edilmiş.






Daha önce ki bilgiler ise şu şekildeydi;
"1964’te kurulan BMC, ilk günden bugüne kadar 300 bin adedi geçen araç üretimi ile Türkiye ekonomisine yaklaşık 10 milyar dolarlık katma değer sağlayarak 80’i aşkın ülkeye ihracat faaliyetinde bulunmuştur.
Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olarak İzmir Pınarbaşı’ndaki 250 bin metrekarelik alana yayılan modern tesislerinde geniş ürün gamı, nitelikli işgücü ve yüksek üretim kalitesi ile otomotiv ve savunma sanayiinde özel çözümler sunuyor.
1500 çalışandan oluşan dinamik güçlü İnsan Kaynağı ile BMC tasarımdan Ar-Ge’ye, üretimden satış pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm çözümlerini kendi bünyesinde bulunduruyor. Güçlü bayi ağı ve uzman yetkili servisleri ile Türkiye çapında bakım onarım ve servis hizmetleri sunan BMC, sektörel değişimleri yakından takip ederek erişilebilir, sağlam, güvenilir ve çevre dostu araçlar üretmeye devam ediyor."

BMC; Karasu'da yerli otomobilden tanka, dozerden traktöre bir çok araç üretecek





Diğer taraftan , 27 Nisan 2017 tarihli Dünya Gazetesi'nde 
( www.dunya.com/sirketler/bmc-savunma-sanayiinde-dunyada-ilk-3e-talip-haberi-413322 )
Beyza Coşkuntürk'ün  "BMC, savunma sanayiinde dünyada ilk 3’e talip" başlıklı yazısında;
 yeni araçlar, teşvikler, hedeflerle ilgili bir çok bilginin yanında
BMC'nin 2023 yılına kadar toplamda  10 000 çalışana ulaşacağı,
2021 yılına kadar ilk motorların üretileceği,
İzmir fabrikasının tamamen yenilendiği, 
13/15 Haziran da tamamen faaliyete geçeceği ve açılış yapılacağı,
170 milyon Dolar'lık hafif ticari araç yatırımının planlandığı,
savunma konusunda Almanya ve Malezya ile yapılan ortak çalışmalardan bahsedilirken İsviçre ile görüşüldüğü ve bu yılın 2018'in son aylarına doğru İsviçre'de fabrika kurulacağından bahsediliyor..


Yerli üretime destek, teşvik geliyor; BMC, Renault, Sütaş, Tusaş, Vestel..





İsviçre'den bahsedilmişken acaba savunma konusunda İsviçreli bir firmayla işbirliği mi geliyor yada Almanya - Türkiye ilişkileri  sebebiyle mi İsviçre'de bir fabrika düşünülüyor, zaman içinde göreceğiz.


Türkiye'de Otomobil, Araç ve Motor Üreten Firmalar


BMC'nin Megastar ve Levend serilerini kullananlar,hafif ticari araç almayı düşünenler bir taraftan BMC'yi takip ediyorlar.Ancak hafif ticaride yeni yatırımın planlanması ve hayat geçmesi çok zaman alacak gibi!







BMC'nin bir dönem imal ettiiği Levend MD Serisi .


BMC DOBLO ve, OTOKAR, İKARUS, FİAT, HYUNDAİ


BMC'nin arkası yarına dönen çekici/kamyonu ise İzmir Fuarı veya sonbaharda ki 
Ticari Araçlar Fuarı'nda tanıtılır herhalde..


Yeni BMC'ler Çok Yakında




Kaynak;
 www.dunya.com/sirketler/bmc-savunma-sanayiinde-dunyada-ilk-3e-talip-haberi-413322
www.bmc.com.tr
https://www.otometre.com/search/label/BMC
https://www.otometre.com/2010/05/bmc-otokar-ikarus-fiat-hyundai.html?m=1
https://www.otometre.com/2010/05/bmc-otokar-ikarus-fiat-hyundai.html?m=0
https://www.otometre.com/2010/05/bmc-otokar-ikarus-fiat-hyundai.html

6 yorum:

  1. Altay tankı İsviçrede üretilecek yanlış anlamadıysam. Herhalde Almanya öyle destek vereceğini söyledi? Neyse hafif ticariye 170 milyon dolarlık yatırım haberine sevindim. Umarım Fiorino,Doblo,transit,transporter ve pik-up tarzı hafif ticari araçlarımız olur. 170 milyon'a dediğim araçların hepsi olmaz ama :) Biliyorum Doblo tarzı bir araç yapsalar aslında bir bakıma yerli otomobilimiz de yapılmış olurdu. Umarım başarılı olurlar.

    YanıtlaSil
  2. BMC; Doblo, Transit Connect tarzı araç üzerinde çalışmış fakat son anda vaz geçilmiş.Yıl ise 1989!

    https://www.otometre.com/2010/05/bmc-otokar-ikarus-fiat-hyundai.html?m=0

    https://www.otometre.com/2010/05/bmc-otokar-ikarus-fiat-hyundai.html?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yapsalarmış. Neyse umarım 2-3 yıl içinde yaparlar. BMC nin artık tüm ticari araçları üretebilmesini bekliyorum. Hep yabancı markalara bakmaktan usandım artık :) BMC power projesinde 200 beygirden 5000 beygire kadar dizel motor üretecekmiş. 200 beygirlik motor hafif ticari için fazla mı güçlü olur? 200 beygir üreten 100 beygir de yapar aslında :)

      Sil
    2. 1980'ler de 100 - 120 beygir gücündeki Leyland 140 kamyon ve rakipleri varken şimdiler de Ford Transit'in ve benzerlerinin gücü 120 - 140+ beygire gidiyor..
      100 beygirde imal edilebilir..

      Sil
  3. Tabi yukardaki yazıyı yazan kişi öyle bir izlenim veriyorki sanki BMC bunları bir Turk şirketi olarak yapmış. Sanki BMC nin açılımı "British Motor Company" değil, Sanki BMC geçmişinde bir Ingiliz şirketi değil. Ya cahillik Ya kasıtlı saptırmaca.

    YanıtlaSil
  4. BMC'nin 1989 yılında tamamen Çukurova bünyesine geçerek bir Türk firması olduğunu, farklı kıtalarda 70 küsur ülkeye BMC markasıyla araç ihraç ettiğini, dünya genelinde İngiltere'ye BMC markası için belli bir oranda isim hakkı ödendiğini (şu anki durumu hakkında bir bilgi yok), araçlarında Cummins, Volvo ve Nissan markalı motorla kullandığını, 1964 yılından bugüne 400 000 araca yakın üretimi olduğunu zaten bu sayfalarda yazıyoruz.Bunun aksini yazmadık.Diğer taraftan şimdiki durumda BMC markasının % 49 veya 49.9 u Katar'a ait.Kısaca yarısı yerli. Keşke % 100 yerli olsaydı. Eskinin British Leyland Motors Corp. şirketinin Türk ortaklı bir kuruluşu olup günümüzde ise BMC markasıyla ticari- savunma araçları imal eden tek firmayken BMC isminden niye vazgeçilsin?

    https://www.otometre.com/search/label/BMC

    Burada bir cahillik veya saptırmaca yok. Bence biraz daha dikkatli ve geniş pencereden bakmak gerek..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..