Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Temsa Global, kamyon üretseydi böyle görünecekti!

Temsa; 4x2 , 6x2 veya 6x4 çekiş düzeninde çekici ve kamyon üretebilirdi ama olmadı!
Türkiye'nin yerli otobüs firması Temsa, günümüzde kendi markasıyla otobüs ve midibüs imal ederken Mitsubishi Fuso markasıyla da hafif kamyon üretiyor.Mısır'daki otobüs fabrikası, karışıklılar sırasında kapatılmıştı.2008 yılında ise önce kapanan ASKAM fabrikasını almak istemiş gerçekleşmeyince Sakarya'da Temsa amblemli kamyon üretmeyi planlamıştı.Fakat bu proje de maliyet ve  ekonomik kriz  gibi nedenlerden dolayı gerçekleşmedi.





Temsa'nın tasarımını yapıp patentini aldığı araç, 2000'li yılların çizgilerini barındırıyor.Bazı markaların otobüs ve kamyon modellerinde benzer tasarımlar veya farlar kullanılırken Temsa'nın kamyonuyla otobüsleri arasında hiç bir ortak nokta görünmüyor.


Temsa Amerika'da üretim yapar mı?





Araç,  yüksek kabinli olarak düşünülmüş.Aracın bir çerçeve içinde yer alan farları ve üçgen tarzındaki kapı kolları dikkat çekiyor.





Temsa, tüm araçlarını Adana'daki fabrikasında üretiyor.Temsa, bu aracı üretebilseydi, ülke için  ve Adapazarı için iş imkanı da sağlayacaktı. Diğer taraftan, Mercedes Benz Türk, Ford Otosan, Anadolu Isuzu ve BMC gibi Türkiye de kamyon ve çekici imal eden firmalarla tatlı bir rekabete girecekti.

Türkiye'de otomobil, araç, motor, motosiklet imal eden firmalar, markalar..





Temsa,  ağır ticari araç projesini bir kaç yıl önce gerçekleştirebilseydi,belki de ASKAM'ın As8, 950, 250, Hi-Ex modelleriyle beraber bu aracı Temsa logosuyla satıyor olacaktı.


Temsa, kamyon gibi ticari araç projesinin yanında zırhlı askeri personel aracı (GEKKO) üzerinde çalışmış hatta savunma ve havacılık fuarında sergilemişti. Ancak bu konuda da bir gelişme olmadı!


Kaynak; Türk Patent ve Marka Kurumu

5 yorum:

  1. Askam ı vermediler satmadılar da ne oldu? Kendileri hiç bir şey yapamadılar. Ne vardı Temsa ya satılsaydı? Sonuçta parası neyse verecekti Temsa. Şimdi kına yaksın sahipleri. Aslında devletin el atması gerekiyordu. Sonuçta devletin gelişmesini etkileyen bir konu. Yazık oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısaca yazık ettiler.Satılsaydı o yatırım devam edecekti, büyüyecekti..Hem kendileri hemde ülke kazanacaktı!

      Sil
  2. Özgün bir tasarım. Yazık olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Askam ortak yatırımla kamyon üretmek istiyordu ve bu süreç iki yıldan fazla sürdü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara Sinotruk ile bir montaj sözkonusu oldu galiba. Şu aşamada Askam'ın faaliyete geçmesi mucize olur. Bu mucize olsa güzel olurdu. Askam'la ilişkili http://www.ckpar.com.tr/ halen Hino nun Türkiye distribütörü.Hino, Türkiye için bir şey düşünmüyor anlaşılan!

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..