Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yeni Şahin; modern çizgiler, ekonomik ve tasarruflu bir motorla geliyor

Bu Şahin, daha eğimli ve yuvarlak çizgilerle beraber daha yüksekçe bagaja sahip yeni bir sedan olmakla beraber Avrupalı ve Japonyalı otomobillerden aşağı kalır yanı yok gibi..Üstelik sedan severlerin hayır diyemeyecek fiyatlarla..



Şahin; bazı dillerde, bulunduğu ülkelere göre kimi Falcon kimi de Shahin olarak adlandırılıyor.



Türkiye'nin doğu komşusu İran'da, birbirinden  farklı  otomobiller imal ediliyor.Bunların bir kısmı yıllar öncesinin Peugeot 405 'ine, Mazda 121/KIA Pride dayanmakla beraber bazıları  günümüzün teknolojilerini kullanıyor bir kısmı da lisansla bantlardan iniyor..



İran'ın en gelişmiş, en güncel otomobili olan Shahin; 2018 yılında üretime hazır olmuş ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımlarından etkilenerek ancak 2021 yılında satışa sunulabilir hale getirilmiş.



Araç, daha önce Tahran Otomobil Fuarı'nda ;  (1.5 L motorlu)  SAIPA Roham  adıyla sergilenmiş.Otomobil, Saipa ve diğer İran otomotiv firmaların geleneksel pazarlarından biri olan Rusya da da satılması hedefleniyor.



Teknik özellikler

Motor hacmi; 1600 cc

Silindir; 4

Güç; 113 beygir

Tork, 154 Nm

Hız; 180/190 km/s

Elektrikli Otomobil GÜNSEL’de Kadınlar Üretim ve AR-GE’nin Merkezinde!

Şanzıman, 5 ileri düz  + 6 ileri otomatik

Platform; (yeni) Saipa SP 100



Bu platformda, farklı sedanların yanında hatchback ve crossover modelleri planlanmış durumda.Bazı kaynaklarda; Yaris, Corolla, Sienta, Belta gibi modellerde de kullanılan Toyota  B Platformu üzerine inşa edildiğinden bahsediliyor.

Formula 1'de 2021 takvimi açıklandı, Türkiye yok!



Şahin'in tasarımı İsviçre merkezli Ahooei Design tarafından yapılırken şimdilik motorlar Brillance (H330) tan alınmış.Aracın bileşenlerinin bir kısmında Toyota imzası da bulunmakta.



1965 yılında faaliyete başlayan Saipa; Citroen ve Renault modellerini imal ederek bugünlere gelmiş.Bunlardan bazıları Citroen 2CV, Renault 5, Renault 21..Renault 5'ler; 80 sonu, 90 başları Türkiye ye de ithal edilmişti.

Renault'nun Yeni Otomobilleri; Jinbei ve Huasong



İlk zamanlarda adı Citroën, Société Anonyme Iranienne de Production Automobile olan firma, ilerleyen zamanlarda Citroen  ismini kaldırarak baş harflerden oluşan SAIPA  adıyla günümüze geldi..

İlk SAIPA Shahin'ler   268 milyon  Tümen'den alıcısına ulaştırılıyor. 

1 Tümen (Toman)= 10 Riyal. 

En güzel pikaplar otomobilden mi yapılır?



Ancak aracın motoru Euro 5 normlarıyla Rusya  yolların tutabilir.Türkiye ye gelmesi için Euro 6/6d normlarına sahip olması gerekiyor.Dolayısıyla Saipa veya Türkiye ye getirecek şirketin motor değişimini gerçekleştirmesi gerekecek!





.Saipa, günümüzde; 151, 131, Quik,Tiba, Tiba2, Saina, Ario, CS35, Pars Tondar, H230, H220, H320, H330,SanderoStepway, Tondar 90, Z24, Haise, Padre, Euro Cargo, Stralis, Azar gibi modelleri de imal ediyor.Üretimi yapılan lisanslı araçlarda Çin markaları ve Renault'nun işbirliği gözden kaçmıyor.Çin firmaları, Rusya ve Asya gibi İran'a da yerleşmiş durumda.

İran'dan yeni bir yerli otomobil daha; Yeni Saipa Saina



Kaynak; http://www.saipacorp.com/en
https://www.ahooeidesign.com/saipa
https://carspiritpk.com/2020/06/saipa-shahin-sale-iran-this-year/
https://en.radiofarda.com/a/31049251.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Saipa_Shahin
https://www.intellinews.com/saipa-set-to-launch-delayed-sedan-and-return-to-tehran-stock-exchange-182309/
https://newvesti.info/2018/12/18/v-irane-gotovyat-k-proizvodstvu-deshevyy-sedan-na-pervoy-nacionalnoy-platforme.html
http://www.saipanews.com/
https://www.chinacarforums.com/threads/saipa-shahin-roham.72957/
https://bestsellingcarsblog.com/2020/05/iran-january-april-2020-market-rebounds-up-25-2-saipa-threatened-by-peugeot-saipa-shahan-in-starting-blocks/

1 yorum:

  1. Tasarım İsviçre, Motor Çin, Alt yapı Toyota. Ancak İran lılara göre yerli bir araç. Zaten doğrusu da bu. Bizdeki gibi kimse ama şurası yerli değil diyerek mızmızlanmayacaktır. Sonuçta adamlar bir şekilde kendi özgün araçlarını da yapıyorlar. Mavi araç önden eski linea yı ve opel Astra yı andırdı Arkadan bambaşka bir araç gibi görünüyor. Arkadan Kia havası verdi nedense?

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..