Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

İETT; 2010'da Solaris'i, 2013'te BYD'i test etti, 2022'de İkarus'u test ediyor

İstanbul yollarında zaman zaman test araçlarına rastlanabiliyor. Daha doğrusu, test otobüslerini görmek mümkün olabiliyor. Filosunu yenilemek ve elektrikli otobüslerle desteklemek isteyen İETT, farklı firmalara ait dizel ve elektrikli araçları diğer kurumlar gibi daha önce yaptığı gibi test ediyor. En son Ikarus'un elektriklisi test edilirken İBB, birden gündemin en tepesinde yer almaya başladı!!!



2022 yılında 100 adet elektrikli otobüs almak isteyen kurum,  ihaleye hazırlanıyor. Ancak alımlarda yerlilerin tercih edilmesi en doğru karar olacaktır. Diğer taraftan farklı ülkelere ait araçlarında test edilmesi gayet doğal.



Bazı yorumlarda Macarların Ikarus'u alınacak eleştirileri var. Şu anda kesinleşmiş bir alım yok. Daha önceki yıllarda Solaris (hibrit), BYD gibi markaların elektrikli araçları test amaçlı olarak İstanbul yollarını arşınlamıştı.. Buraya yazmadığımız çok farklı markaların araçların testleri de zaman içinde gerçekleşti.



İETT; 2010 yılında Polonyalı Solaris Urbino Hybrid ve 2013 yılında da Çinli BYD Electric modellerini test etti. Byd'in aracı, aynı dönemde Kocaeli ve Ankara'da da test edilmiş. Hatta aracın direksiyonunda o zamanki  Başkan Melih Gökçek'te fotoğraf çekilmişti.

İkarus, Solaris ve BYD ile ilgili İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri/İETT'nin resmi internet sitesinde yayınlanan haberlere bir göz atalım..  Bunların içinde BYD yetkililerinin İETT'yi  ziyaretleri de yer alıyor.





İstanbul’a Elektrikli Otobüsler Geliyor

29 Ocak 2022

İETT, 2022 bütçesine koyduğu 100 elektrikli araç alımı için ilk adımı attı. 300 kilometre menzilli elektrikli otobüsün test süreci başlatıldı. Alımla birlikte İETT tarihinde ilk kez yüzde yüz elektrikli otobüsler filoya kazandırılacak.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bağlı kuruşlarından İETT 100 elektrikli otobüs alımı için test süreci başladı. Macaristan’dan tırla getirilen İkarus marka yüzde yüz elektrikli aracın ilk testleri,  İETT Genel Müdürü Alper Bilgili ve ilgili Daire Başkanlarının katılımıyla 28 Ocak Cuma günü gerçekleştirildi.


İETT heyeti ve firma temsilcileri elektrikli otobüse binerek önce Yedikule’ye, ardından Millet Caddesi üzerinden Saraçhane’deki İBB yerleşkesine gitti. Araç hakkında firma yetkilileri ayrıntılı bilgilendirme yaptı. 300 kilometre menzilli aracın Romanya, Almanya, Avusturya gibi ülkeler tarafından halen kullanıldığı belirtildi.




YOLCU AĞIRLIĞIYLA DA TEST EDİLECEK


İkarus marka elektrikli araç bir hafta boyunca üzerine konulan ağırlıklarla birlikte test edilecek. Aracın menzili ve diğer aksamı hakkında ayrıntılı değerlendirmeler yapılacak. İETT, başka markalara ait elektrikli araçları da test ettikten sonra, elektrikli araç alımı için teknik şartname oluşturacak. Ardından araç alımı için ihale süreci başlatılacak.




FİLOYA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GELECEK


İETT’nin 2022 yılı bütçesi ile performans ve yatırım programları 12 Kasım 2021’de İBB Meclisi tarafından onaylandı. 7.7 milyar liralık bütçede daha konforlu ve çevre dostu bir ulaşım imkanı sağlayacak elektrik araç alımı da yer alıyordu.



Metrobus hattı için yeni araç bakan İETT hibrit motorlu Solaris Urbino’yu inceledi

20 Haziran 2008


İSTANBUL- İETT Metrobus hattında çalıştırılmak üzere hibrit motorlu yeni araç bakıyor. Bu amaçla Almanya’dan getirilerek Kağıthane garajına alının Polonya yapımı Solaris Urbino marka otobüs İETT’nin üst ve orta kademe yöneticilerine tanıtıldı.



İETT  ilk etapta Zincirlikuyu’ya, ardından da Kozyatağı’na uzatılacak Metrobus hattında çalıştırılmak üzere yeni araç arayışını sürdürüyor. Avrupa’nın en büyük hibrit motorlu araç üreticisi konumunda olan Polonyalı Solaris firmasının yetkilileri, İETT’li üst düzey yöneticilere Urbino’yu tanıttı. Kağıthane garajındaki sosyal tesislerde yapılan bilgilendirme toplantısına İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Genel Müdür Yardımcıları Ali Bölükbaşı ve Mustafa Hatipoğlu ile Daire Başkanları ve Garaj Müdürleri katıldı. Araç hakkındaki sunumu firmanın danışmanı Wolfgang Presinger ile özel projeler ihracat müdürü Slawomir Jarzabkowski yaptı. Bilgilendirme toplantısında firmanın Türkiye ortağı Enis Günay ile Türkiye genel müdürü Erkan Akkoyunlu da hazır bulundu. İki grup daha sonra örnek otobüsle Kağıthane garajında kısa bir tur yaptı. Konuklarını Türk misafirperverliğine yakışır şekilde ağırlayan İETT, Büyükşehir Belediyesi’nin Kasımpaşa’daki tesislerinde öğle yemeği verdi.  

 

Genel Müdür Öztürk: ‘İETT Türkiye’nin öncü kuruluşudur’

Firma yetkililerine İETT’nin araçta aradığı özellikleri anlatan Genel Müdür Mehmet Öztürk, köklü kamu kuruluşu İETT’nin Türkiye’de pekçok ilk’in mimarı ve öncüsü olduğunu söyledi. Öztürk açıklamalarını şöyle sürdürdü: ‘Bizim ihtiyacımız Metrobus (BRT) hatlarında çalıştırılmak üzere tasarlanıp üretilecek 20-21 metre boyunda uzun araçlardır. Metrobus işletim sistemi saniyelerle ifade edilir. Yolcuların araçlara inip binmelerini minimize etmek durumundayız. Bu nedenle aracın her iki tarafta kapısının olması çok önemli. Metrobus hattı Kozyatağı’na kadar uzayınca sistemde 300 araç çalışacak. Hedef tek araçla çok yolcu taşımak. Bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak alınacak yeni araçlar, hatta 50 Phileas’la birlikte çalışacak. İETT alım kararını araç belli bir süre denendikten sonra verecek.’ 


İki kalpli pursak köpeği hibrit motoru simgeliyor...

İstanbul’a Almanya’nın Dresden kentinden trafikten alınarak getirilen örnek otobüsün en önemli özelliği hibrit motorlu olması. Bunu da firmanın logosunda bulunan iki kalpli pursak köpeği simgeliyor. Motor gücü kamuoyunun tanıdığı Phileas marka lastik tekerlekli tramvayla aynı olan hibrit motorlu Solaris Urbino dizel+elektrikle çalışıyor. Bu da yakıtta yüzde 25 oranında tasarruf sağlıyor. Hareket kabiliyeti diğer araçlara göre daha dinamik olan araç, şoföre kolay sürüş imkanı sağlıyor. Euro 5 standartlı çevreci motor egzoz emisyonlarını düşürüyor. Hibrit sistemli araç dünyanın çeşitli metropollerinde toplu taşımacılıkta kullanılıyor. Bunlar arasında New York, Seattle, Hanovver, Lion, Philedelphia, Washington, Sao Paulo gibi şehirler yer alıyor.


Elektrikli otobüs üreticisi BYD`den İETT`ye ziyaret

10 Ağustos 2012


 İSTANBUL- Elektrikli otobüs ve bataryalar konusunda dünyanın en önemli tedarikçilerinden olan Çinli BYD firmasının yöneticileri İETT’yi ziyaret ederek Genel Müdür Baraçlı ile görüştü. Baraçlı, görüşmenin sonunda yaptığı açıklamada halen yeni alımlarda gençleştirme çalışmaları devam eden İETT filosuna elektrikli otobüslerin de katılabileceğini söyledi.  


 

Elektrikli otobüs ve bataryalar konusunda dünyanın en büyük tedarikçilerinden olan Çinli BYD firmasının CEO’su Wang Chuanfu başkanlığındaki dört kişilik heyet İETT’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. İETT’nin Tünel’de bulunan merkez binasında gerçekleşen ziyaret sırasında konuk heyet üyeleri Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı ile bir süre görüştü. İstanbul’da toplu ulaşım hizmetlerinde kullanılan araçlar, türleri, özellikleri, sayıları ve işletmeci kuruluşların ihtiyaçları konularının ele alındığı toplantıda ayrıca elektrikli otobüsler ve BYD firmasının Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

 

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, “Dünyanın en büyük elektrikli otobüs ve batarya tedarikçilerinden biri olan BYD firmasının faaliyetlerini takip ediyor, Uruguay’da önemli bir proje yaptığınızı biliyoruz. Bu projeleri Türkiye’de de gerçekleştirebiliriz. İETT, tam 141 yıldır İstanbul’da toplu ulaşım hizmeti veren bir kurum. Son dönemlerde filomuzu gençleştirmek için yeni araçlar alıyoruz. 2013 yılının sonuna kadar bin 450 yeni aracı filomuza katmış olacağız. Bu araçların bir kısmı CNG ve dizel yakıtlı araçlar, ancak filomuza elektrikli araç katmayı da planlıyoruz. Bu araçları özellikle İstanbul’da tarihi yarımada olarak bilinen bölgede kullanmayı düşünüyoruz." dedi ve bu bağlamda kendileriyle temas kuran firma yöneticilerine teşekkür etti. 

 

BYD firmasının kurucusu ve CEO’su Wang Chuanfu da İETT’yi tanıdıklarını söyledi ve “İETT otobüs endüstrisi için çok önemli bir aktör. Bizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Bazı ortak çalışmalar yapmak istiyoruz. Birlikte çalışmaktan onur duyarız.” şeklinde konuştu.

 

Genel Müdür Baraçlı, görüşmenin sonunda konuklara İstanbul’un tarihi yarımadasını gösteren seramik üzerine işleme tablo hediye etti. 


İstanbul’a elektrikle çalışan çevreci otobüs...

28 Temmuz 2010


İSTANBUL-Polonya’dan gelen hibrid sistemli iki otobüsün metrobüs hattında denendiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, hedeflerinin İETT’ye tamamen elektrikle çalışan otobüsler almak olduğunu ve Türkiye’de üretilen araçları tercih etmek istediklerini söyledi.


Kazı ve beton kalıpları tamamlanan Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli’ni basın mensuplarına gezdiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, motorlu taşıtlarda yeni dönem başladığını ifade ederek, Renault ile İstanbul’da elektrikli araç dönemini başlattıklarını hatırlattı. Toplu taşımada da petrol yerine çevreci, karbonmonoksit gazı salınımı olmayan araçları devreye almak istediklerini ve bunu hibrid sistemli Phileas marka metrobüs araçlarıyla kısmen başlattıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;


“2011 yılında Türkiye’de üretilecek ve ilk olarak İstanbul’da kullanılmaya başlanacak elektrikli araçların altyapı çalışmalarını başlattık. Bunu hibrid sistemle çalışan Phileas marka metrobüs araçlarında da kullanıyorduk. Bu araçlar mazot kullanıyor, aküleri şarj olduğunda elektriğe dönüyor. Ama bunun daha ilerisi tamamen elektrikle çalışan otobüsler. İETT Genel Müdürümüz ve diğer arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılarda toplu taşıma araçlarının tamamen fosil yakıt yerine doğalgazla çalışır hale getirme çalışmalarını konuşuyorduk. Şimdi bunun yerine daha ileri bir hamle yapıp elektrikli otobüslere geçmeyi düşünüyoruz. Böyle bir çalışma başlattık. Mevcut araçlarımızı ve ileride alacağımız otobüsleri de bu sistemle çalıştırmak için çalışmalarımız sürüyor.”


“Hedefimiz yerli elektrikli otobüs…”


İstanbul’un her alanda öncü bir şehir haline geldiğini ve otobüs firmalarının İstanbul’da olmak ve şehri referans göstermek için sürekli kendileri ile görüşme halen de olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, bir Polonya firmasını da bu çerçevede hibrid sistemle çalışan iki otobüsünü metrobüs hattında denemek için gönderdiğini kaydetti. Kadir Topbaş, “İstanbul ile iş yapmak görüyorsunuz nasıl bir reklam. Bu otobüslerin denendiği de medyada hemen yerini aldı. Deneme aşamasından sonra arkadaşlarımız bilgi verecek. Ancak, bizim asıl arzumuz İstanbul’a yerli otobüsler almak. Ama yerli otobüsler bu otobüslerin 2,5-3 katı kadar küçük. İşletme maliyeti, şoför sayısı, yakıt miktarına baktığınız zaman metrobüs hatlarında şimdiki tercihi yapmak zorunda kaldık. Yoksa bizim her zaman önceliğimiz tabi ki yerli otobüs. Şu anda tamamen elektrikle çalışan yerli bir otobüsle ilgili çalışmalar yapılıyor. İstanbul’da yerli otobüs devreye almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

_________________________________________________________________________
"İETT tarafından Yeşil Ekonomi'ye yapılan açıklamada, 2013 yılında BYD firmasından sağlanan araçların ilk etapta kum torbaları ile Gaziosmanpaşa ile Beylikdüzü-Silivri güzergahlarında, bir hafta sonra ise yolculu seferlerde denendiği......"
https://yesilekonomi.com/ankarada-elektrikli-otobusler-icin-deneme-surusleri-basladi/



Kaynak; https://iett.istanbul/tr/main/news/istanbula-elektrikli-otobusler-geliyor/2477
https://iett.istanbul/tr/main/news/metrobus-hatti-icin-yeni-arac-bakan-iett-hibr/379
https://www.iett.istanbul/tr/main/news/elektrikli-otobus-ureticisi-bydden-iettye-ziy/1078
https://www.iett.istanbul/tr/main/news/istanbul8217a-elektrikle-calisan-cevreci-otob/716
http://mimdap.org/2010/07/elektrikli-otobusler-deneme-suruthunde/
https://bydeurope.com/article/177
https://www.ego.gov.tr/tr/
https://insideevs.com/news/321250/byd-starts-electric-bus-trials-in-turkey/
https://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/istanbul-toplu-tasimada-elektrikli-otobus-kullanac--/238#ad-image-0
https://yesilekonomi.com/ankarada-elektrikli-otobusler-icin-deneme-surusleri-basladi/
Fotoğraflar; İBB,İETT,EGO

1 yorum:

  1. Diğer taraftan farklı ülkelere ait araçlarında test edilmesi gayet doğal.
    ----------------
    Hocam hiç doğal değil. Kendi yerli markaların daha iyi özelliklerde yapıyorsa yerli alırsın. Bu olaya siyasi bakmamak lazım.Yanlış yapana yanlış yapıyorsun demek lazım.


    İETT; 2010 yılında Polonyalı Solaris Urbino Hybrid ve 2013 yılında da Çinli BYD Electric modellerini test etti.
    2008 de Solaris bakılmış diyorsunuz. Hibrit bir model olduğunu söylemişsiniz. O zamanlar Türkiye de Hibrit otobüs üreten yerli marka var mıydı? 2008 de ihaleyi kim kazandı? Bunlara bakmak lazım.
    Yerlisi varken yabancıya ihaleyi verdiyse yine eleştiri hakkı doğar. Ancak onların da yanlış yaptığını var sayalım o zaman şimdi İBB nin de bu yanlışı tekrarlaması doğru bir karar mı oluyor. Yani onlar yaptıysa bunlar da yapar anlamı çıkıyor bundan. Bu yanlış bir mantıktır.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..