Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Trafik Kazası Teminat Limitleri Ne Kadardır?

Zorunlu trafik sigortası, genel anlamı itibariyle motorlu araçların trafikte kullanıldığı anda 3. şahısların yaralanmalarına ve hatta ölümlerine sebep olunan durumlarda sigorta tarafından belirtilmiş olan limitler, kazanın yapılış tarihinden ibaret olan çeşitli zararları güvence altına almaktadır. Karayolları Trafik Kanunu ise çeşitli çerçeveler içerisinde 3. şahısların yapmış olduğu zorunlu trafik sigortasından talep edilecek olan tazminatları belirli sınırlar ile çerçevelemiştir. 

Zorunlu trafik sigortasının en belirgin sınırı 3. şahısların mal varlığının direkt olarak zarar görmesi, bu kişinin yaralanması ve hatta ölmesi durumunda ortaya çıkan çeşitli maddi kayıplar ile gösterilir. Bu sınırın şartları içerisinde ise aracın hareket ediyor olması gerekmektedir. Sürücünün aracı kullanıyor olması, aracın kendi kendine hareket haline geçmemiş olması oldukça önemlidir. Bununla beraber genel anlamda çeşitli trafik sigorta limitleri bulunmaktadır.

 

Trafik Sigortası ve Tazminat

Trafik sigortası, her araç için devlet tarafından zorunlu kılınan bir sistemdir. Kazaya sebep olan tarafın karşı tarafa verdiği tüm maddi ve manevi zararlar teminat altına alınmıştır. Bu teminatlara göre en küçük hasardan en büyük hasara kadar sürücülere çeşitli teminatlar sunar. Yapılan kazanın boyutuna göre sürücülerin karşısına yüklü miktarda tazminat ödemesi çıkabilir. Bu ödemenin kusurlu taraf için tek kurtarıcısı ise zorunlu trafik sigortasıdır.Bu trafik sigortasından faydalanabilmek için imzalanan poliçe içerisinde yer alan limitler ve teminatlar iyi bilinmelidir.

Bir diğer önemli detay ise tazminatlardır. Kaza tazminatı almak belirli şartlar karşılandığı takdirde alınabilen bir tazminat çeşididir. Bu tazminatı alabilmek için çeşitli şartların yerine getirilmesi ve bu süreç içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurudan belirli bir süre sonra tazminat alınabilmektedir. Şayet başvuru sürecinde yaşanan anlaşmazlıkların sonucunda ölen kişinin yakınları dava açabilmektedirler. Dava içerisinde ise kaza tespit tutanağının doğru incelenmesi önemlidir. Bu tutanak içerisinde yer alan kusur oranı tazminatın hesaplanmasında önemli rol oynar.

 

Trafik Kazalarında Sigorta Tazminatı Hesaplama

Trafik kazası sigorta tazminat hesaplama işlemi hasarlı araç kazası tazminatı, ölüm tazminatı ve destekten yoksun kalması tazminatı ile bunların hesaplama tiplerini kapsamaktadır. Özellikle ölümlü kazalarda ölenin desteğinden mahrum kalan yakınlarına belirli bir tazminat ödemesi yapılır. Bu ödeme zararları karşılamak amacıyla sunulur. Sigorta ise poliçe içinde yer almakta olan esaslara dayanmaktadır. Ölümlü kazalarda tazminat ölen kişi esas alınarak yapılmaktadır.

Genel hesaplama işlemlerinde maluliyete uğrayan tarafın maluliyet oranı, yaşı, aylık geliri ve kazadaki kusur oranı dikkate alınarak hesaplamalar yapılır. Hesaplama sonucunda mağdur durumda olan tarafa çıkan rakam bünyesinde bir ödeme yapılması öngörülür. Çeşitli kazalarda çeşitli tazminat ödemeleri yapılmaktadır. Yaralanmalı trafik kazası tazminatı, ölümlü trafik kazası tazminatı, maddi hasarlı trafik kazası tazminatı, tek taraflı trafik kazası tazminatı, kırıklı trafik kazası tazminatı gibi çeşitli kazalarda çeşitli tazminat ödemeleri bulunur. Trafik kazası tazminat sigorta şirketi tarafından şayet teminatlara uygun bir biçimde ise ödenmektedir. Bunun dışında daha farklı durumlar söz konusu olduğunda tazminat ücreti kazaya sebep olan taraftan alınır.

Sürücüler tazminattan yararlanamadığı durumlarda dava açma hakkına sahiptir. Dava dilekçesi vererek gerekli kuruma başvuru yapabilirler. Bu dilekçe davada itirazın sunulabilmesi için gerekli olan resmi bir evraktır. Trafik kazası nedeniyle tazminat davası dilekçe örneği içerisinde yer alan isteklerin başında talep eden, vekil ve sigortalının bilgiler, poliçe numarası, kaza hakkında yazılan detaylı bilgiler giriş kısmında yer alır. Açıklamalar kısmında ise kazaya ait tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar belirtilir, kişinin maaşı, doğum yılı ve itiraz talebi de düz metin şeklinde eklenir.

 

Trafik Sigortası Teminatı Araçlara Göre Farklılık Gösterir Mi?

Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan düzenlemeler ile araçların farklılıklarına göre teminatlarda da farklılık söz konusu olabilmektedir. Bu teminatlar belirli durumlarda araçlara göre çeşitli farklılıklar ile karşımıza çıkar. Otomobil, minibüs, otobüs ve buna benzer diğer araçlar ayrı şekillerde değerlendirmeye alınmaktadır. Bunun dışında eşya taşımak için kullanılan motorlu taşıtlar da yine Hazine Müsteşarlığı’na bağlı olarak teminat limitleri ile sınırlandırılmışlardır. Söz konusu hasarın boyutuna, büyüklüğüne göre farklılıklar gösterir.

Trafik sigortası teminat limitleri her yıl değişebilmektedir. Düzenlenen poliçelere sigorta şirketleri de bağlı kalmak zorundadır. Yine düzenlenmiş olan zorunlu trafik poliçesi özellikle araç sahibinin imzalanan, sınırlarla belirtilmiş olan teminatların gereksinimlerini yerine getirdiği takdirde geçerli sayılır. Araçların farklılıklarına göre değişen bu teminatlar ise 2022 yılı için aşağıdaki gibi düzenlenmiştir;

Otomobil ve Taksi Trafik Sigortası Teminatı 2022

        Araç başına maddi giderler 50.000 tl

        Kaza başına maddi giderler 100.00 tl

        Kişi başına sağlık giderleri 500.00 tl

        Kaza başına sağlık giderleri 2.500.00 tl

        Kaza başına sakatlanma ve ölüm 2.500.00 tl

Minibüs Trafik Sigortası Teminatı 2022

        Araç başına maddi giderler 50.00 tl

        Kaza başına maddi giderler 100.000 tl

        Kişi başına sağlık giderleri 500.00 tl

        Kaza başına sağlık giderleri 5.000.000 tl

        Kişi başına sakatlanma ve ölüm 500.000 tl

        Kaza başına sakatlanma ve ölüm 5.000.000 tl

Otobüs Trafik Sigortası Teminatı 2022

        Araç başına maddi giderler 50.000 tl

        Kaza başına maddi giderler 100.000 tl

        Kişi başına sağlık giderleri 500.000 tl

        Kaza başına sağlık giderleri 9.000.000 tl

        Kişi başına sakatlanma ve ölüm 500.000 tl

        Kaza başına sakatlanma ve ölüm 9.000.000 tl

 

Kaynak: sigortaladım.com


İlk yayın tarihi; 13.05.2022

2 yorum:

  1. Editör bey dünyanın en pahalı klasik otomobili Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe'yle ilgili vede dünyanın en pahalı klasik otomobillerin olduğu derlendiğiniz bir haber yaparsanız çok sevinirim

    https://www.diken.com.tr/mercedes-dunyanin-en-pahali-arabasini-satti/
    https://www.fortuneturkey.com/mercedes-dunyanin-en-pahali-arabasini-satti

    YanıtlaSil
  2. Editör bey Mercedes-Benz'in yeni ultra-lüks markası "MYTHOS" hakkında da haber yaparsanız çok sevinirim

    https://www.haberiburada.com/mercedes-benz-ultra-luks-otomobil-markasi-duyurdu-mythos/
    https://www.webtekno.com/mercedes-ultra-luks-ozel-otomobil-markasi-mythos-h124128.html

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..