Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Hayati Bir Sigorta: Trafik Sigortası

 Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu tarafınca trafiğe çıkacak her araç için zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Amacı ise, herhangi bir kaza durumunda karşı tarafta oluşması muhtemel maddi ve bedensel zararları üstlenmektir. Sigortanın sağladığı teminatlar kaza durumunda sadece karşı tarafın yaşadığı hasar ve sağlık giderlerini karşılar. Bu teminatların devlet tarafından belirlenmiş limitleri vardır. 



Sigorta, araç sahibinin tedavisi ya da araç hasarına karşılık gelecek masrafı karşılamadığı gibi, manevi tazminat taleplerini de karşılamaz. Kaza durumunda poliçe sahibinin mağduriyet ve zararını ise kasko karşılar. Kasko, trafik sigortası gibi zorunlu olmamakla birlikte, poliçe limitleri de kapsamına göre farklılık gösterir. Hem trafik güvenliği hem de maddi hasarlar karşısında ekonomik faydaları bakımından büyük öneme sahip olan trafik sigortası her yıl yenilenmelidir. Yenileme işlemi bir yıl tamamlanmadan da yapılabilir ancak mevcut sigorta süresi dolmadan yeni sigorta başlamaz. Yeni alınan aracın trafik tescili ilk kez de yapılıyor olsa, araç ikinci el olarak da alınsa sigorta zorunluluğu vardır. İkinci el araç alım satım işlemlerinde, aracını satan kişi sigortasını iptal ederek kalan prim gün sayısı kadar iade alır. Yeni araç sahibi trafik sigortasını yaptırana kadar 15 gün süre ile eski sigorta geçerliliğini korur. Ancak bu süre sonuna kadar yeni sigorta mutlaka yapılmalıdır. Trafik sigortası sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden araç plakası girilerek yapılabilir. Sorgulama ekranında poliçeye ait detaylar da yer alır.

Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?

Her trafik sigortasının poliçesinde, belirtilen limitler tutarında teminatları vardır. e-Devlet trafik sigortası sorgula sayfası ile ulaşılabilen teminatlar şu şekilde özetlenebilir:

      Araç ve Kaza Başına Maddi Hasar Giderleri: Kaza durumunda karşı tarafa verilen maddi zarar teminat altına alınır. Teminat araç ve kaza başına olduğu için birden çok aracın katıldığı kazalarda her araç için teminat devreye girer.

      Kişi ve Kaza Başına Tedavi Giderleri: Hasar durumunda her bir kişi için oluşacak tedavi giderlerinin teminatıdır.

      Kişi ve Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm Giderleri: Kaza sonucu gerçekleşecek sakatlanma ve ölüm giderlerine ait masrafların teminatıdır.

Trafik Sigortası Prim Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası prim tutarları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Aracın ticari veya hususi nitelikte olması trafik sigortası hesaplama kriterlerini belirleyen ana etkendir. Buna ek olarak aracın marka ve model özellikleri, kayıtlı bulunduğu ilin trafik yoğunluğu ve hasarsızlık indirimi ise prim tutarını etkileyen diğer faktörlerdir.


 

Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Bir yıllık trafik sigortası poliçe döneminde herhangi bir hasar olmaması durumunda trafik sigortası fiyatları üzerinde %10’dan başlayarak hasarsızlık indirimi uygulanır. Her poliçe dönemi bitiminde hasarsızlık devam ediyor ise indirim oranı %5 artarak devam eder. Hasarsızlık indiriminin en yüksek basamağı %20’dir.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamış ya da süresini geçirmiş kişilerin araçları trafiğe çıkamaz ve kişi cezai yaptırım ile karşılaşır. Kişi hiçbir kazaya karışmamış olsa bile, bu durumda hasarsızlık indirimini kaybeder ve gecikme yaşanan her ay için poliçe bedeline %5 ceza uygulanır. Çekici ile otoparka götürülen araç, poliçe yapılana kadar trafikten men edilir. Araç sahibi bu durumda çekici ve otopark ücretini de ödemekle yükümlüdür.

Trafik sigortası da konut sigortası gibi uzun yıllar süren yatırımlarınızı olası tüm sorunlara karşı güvence altına alır. Siz de Dijipol.com üzerinden 30 farklı şirketten teklif alabilir ve aracınızın sigortasını güvenle yaptırabilirsiniz.


 İlk Yayın; 29.06.2022

1 yorum:

  1. Bentley Mulliner Bacalar, Bugatti W16 Mistral, Hennessey Venom F5 Roadster, Koenigsegg CC8850 tanıtıldı
    Editörden tık yok

    https://tr.motor1.com/news/605591/bentley-mulliner-batur-tanitildi/
    https://www.webtekno.com/bentley-mulliner-batur-tasarimi-fiyati-ozellikleri-h127094.html
    https://tr.motor1.com/news/605347/bugatti-gizemli-arac-mistral-roadster/
    https://www.webtekno.com/2024-bugatti-mistral-ozellikleri-fiyati-h127052.html
    https://tr.motor1.com/news/605198/hennessey-f5-venom-roadster-tanitildi/
    https://tr.motor1.com/news/605452/koenigsegg-cc850-yeniden-tanitildi/
    https://www.webtekno.com/manuel-vitesli-koenigsegg-cc850-tanitildi-h127063.html

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..