Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Teknofest, bu kez Milli Mücadele'nin başladığı yerde

Özellikle uçağından savunma ve hava sistemlerine yerli girişimler, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan takımların farklı alanlarda geliştirdikleri araç ve çalışmalarla gerçekleştirilen yarışmalar; 30 Ağustos 1922'de Kütahya, Dumlupınar'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığında zaferle sonuçlandırılan  Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin yıldönümünde  bir araya geldi.

 


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde, 30 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Karadeniz’in açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, buradaki konuşmasında, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve TEKNOFEST ile çifte bayram yaşadıklarını belirterek, büyük ve güçlü Türkiye'nin manifestosu, Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücü TEKNOFEST'e katılan herkese teşekkür etti.


 


BAŞARI HİKAYESİ


TEKNOFEST'in geçmişten günümüze uzanan, yüzbinlerce kahraman tarafından yazılan bir başarı hikayesi olduğunu ifade eden Varank, festivalin bu toprakların hikayesi olduğunu kaydetti. Varank, Türklerin yüzyıllar boyunca askeri ve ekonomik gücüyle tüm dünyaya adaletle hükmeden bir devlet olduğuna dikkati çekerek, bugün artık Türkiye'nin savunma sanayinde dünyanın önemli aktörlerinden biri olduğunu bildirdi.



 


VİZYON SAHİBİ TÜRKİYE


Bugün mobiliteden uzaya kadar her alanda vizyon sahibi bir Türkiye'nin olduğuna dikkati çeken Varank, "Geçmişte bayrak direği ipi ürettik diye bu ülkede gazetelerde manşetler atılmış. Bugün, bizi aya ulaştıracak milli hibrit roketimizi tartışıyoruz. Yerli ve milli elektrikli otomobilimizi, Togg'u konuşuyoruz. Konuşmak şöyle dursun, gururumuz, milli insansız savaş uçağımız Kızıl Elma’yı görüyor, dokunuyoruz. Bugün takip eden değil tayin eden bir Türkiye var." değerlendirmesinde bulundu.



Varank, her şeyden önemlisi Türkiye'nin yüksek teknolojiyle her alanda liderliğe oynayabileceğine inanan, bu yolda akıl teri akıtan TEKNOFEST kuşağının olduğunu söyledi. TEKNOFEST kuşağının milli muharip uçağı, muharip insansız hava aracı, uçan araçları dikey inişli roketleri, karada ses hızında gidebilecek hyperloop ulaşım araçlarını tasarlayacak olan, üretecek olan kuşak olduğunu ifade eden Varank, "Biz gençlerimize inanıyoruz. Biz buradaki coşkulu, inançlı, azimli kalabalığa inanıyoruz. Buraya gelemeyip de kalbi bizimle beraber atan kardeşlerimize inanıyoruz.” dedi.


 


40 FARKLI KATEGORİ


Varank, bundan beş sene önce, ilk TEKNOFEST'i ziyaret eden kişi sayısının 550 bin kişi olduğunu, bu yıl ise sadece yarışmalarına başvuran yarışmacı sayısı 600 binin üzerinde olduğunu söyledi. İlk sene 14 farklı kategoride 20 bin yarışmacının başvurduğu yarışmaların bugün 40 farklı kategoride 600 binin üzerinde başvuruyla yoluna devam ettiğini ifade eden Varak, yüzbinlerce gencin öğrendiklerini burada uygulama şansı bulduğunu bildirdi.


 


MUHTEŞEM ŞÖLEN


Her sene olduğu gibi bu sene de katılımcıları muhteşem bir şölene ağırlayacaklarını ifade eden Varank, burada gösteri yapacak ürünlerin son 20 yılda yapıldığını kaydetti. Varank, bundan 20 yıl önceki 30 Ağustos Zafer Bayramlarında bunları görebilme şanslarının olmadığını belirterek, “Biz şuan da bu ürünlerle bu gösterileri yapıyoruz. İşte 30 Ağustos Zafer Bayramına yakışır anlayışı biz bu ülkede inşa etmek için çalışıyoruz." dedi.


 


22 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE DESTEK


Bu festivalde finale kalan 5 bin 252 takıma 22 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağlandığını ifade eden Varank, derece alan takımlara 10 milyon liranın üzerinde para ödülü verildiğini söyledi.





TEKNOFEST HEYECANI


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Samsun'da başarılı bir organizasyona imza atıldığını belirterek, "TEKNOFEST ilk başladığında savunma sanayi ağırlıklı başlamıştı ancak bugün görüyoruz ki gerçekten çok geniş bir alana yayılmış. Bu da bizi şöyle mutlu ediyor; bir ülkenin sadece savunma sanayinde güçlü olması mümkün değil. Sanayi ekosistemi, teknolojisi, AR-GE yapısı güçlü olmayan bir ülke, savunma sanayinde güçlü olamaz. Bu yüzden TEKNOFEST bir heyecan yakaladı, bir dalga oluşturdu. Sadece Türkiye'de değil, birkaç ay önce kardeş ülke Azerbaycan'daydık. Bu rüzgar devam edecek." şeklinde konuştu.


 


YÜZBİNLERCE BAŞVURU


TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Ekip arkadaşlarımızla TEKNOFEST için çalışmalara başlarken tam bağımsızlık için bir seferberliği, zihinlerde gerçekleşecek bir devrimi hayal etmiştik. Bundan sadece 5 yıl önce Türkiye'de, merkezinde teknoloji yarışmalarının olduğu bir organizasyona Türk gençleri akın akın yüzbinlerce başvuru yapacak deseydik, herhalde en hafif tabirle alaya alınırdık. Bugün TEKNOFEST'in 40 daldaki teknoloji yarışmalarına her yaş grubundan 600 bin genç kardeşimiz başvurdu." ifadelerini kullandı.


 


“BAYRAKTAR KIZILELMA” GÖRÜCÜYE ÇIKTI


Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları tamamlanan insansız savaş uçağı "Bayraktar Kızılelma", TEKNOFEST Karadeniz’de ilk kez sergilendi. Festival alanında hazır olan uçan araba prototipi Cezeri ile çocuklar fotoğraf çektirdi.


 


“İTİ KOVAN”A DA BÜYÜK İLGİ


Festivalde, Azerbaycan'ın yeni nesil silahlı insansız hava araçları (SİHA) İti Kovan, Orbitr 2, Orbitr 3 ve Orbitr 4, TEKNOFEST KARADENİZ'de sergileniyor. Azerbaycan'ın yerli kamikaze SİHA'sı "İti Kovan" önünde vatandaşlar hatıra fotoğrafları çektirdi.


 


NEFES KESEN GÖSTERİ UÇUŞLARI


TEKNOFEST KARADENİZ'de hava unsurlarının geçit töreni ilgiyle izlendi. Gökbey, Atak helikopterleri, eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürkuş, Bayraktar TB2, AKINCI TİHA, Anka, kargo uçağı ve F-16 gösterisi, izleyenlerin büyük beğenisini topladı.


 


TÜRK YILDIZLARI SAHNEDE


Atatürk ve Türk bayrağı açarak alandan geçen Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet teşkilatının helikopterleri yoğun alkış aldı. Türk Yıldızları'nın gösterisi de büyük beğeni topladı. Yaklaşık bir saat süren gösteriyi izleyen vatandaşlar cep telefonları ile sık sık fotoğraf ve video çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..