Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkiye'ye değer katanlar ve Togg

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin doğuştan elektrikli otomobili Togg’un ilk seri üretim aracının 29 Ekim’de banttan indirileceğini açıkladı. “Yapamazsınız” diyenlere inat Türkiye’nin otomobilini dünyanın hizmetine sunacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023'ün ilk çeyreğinde Togg'u vatanımızın yollarında görmeye başlayacağız.” dedi.


Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, Kocaeli’nden tüm Türkiye’ye değer katan firmalar için düzenlenen ödül törenine ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törende; sanayi, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanlarındaki tüm bileşenlerini bir araya geldi.


 


Törendeki konuşmasında Bilişim Vadisi’ni “Büyük ve güçlü Türkiye’nin köşe taşı” sözleriyle tanımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül alan işletmelerin sadece Kocaeli’ye değil Türkiye’ye değer kattığını ifade etti.


 


TOGG’UN DİREKSİYONUNDA


Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören sonrasında Bilişim Vadisi’nde Togg’un test süreçleri devam eden mühendislik prototipini kullandı. Kırmızı renkli Togg’un direksiyonuna geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına Togg CEO’su Gürcan Karakaş otururken otomobilde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu de yer aldı. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cennet vatanımızın yollarında… Yerli ve milli…” ifadelerini kullandı. Etkinlik alanına getirilen ve bir kabin içerisinde sergilenen bir başka Togg’a katılımcılar büyük ilgi gösterdi. Togg ile birlikte bol bol fotoğraf çektiren katılımcılar, aracı yakından inceleme fırsatını buldu.


 


TEKNOLOJİ VE SANAYİNİN MERKEZİ


Sanayi ve teknolojinin başkenti Kocaeli’nin ‘En’leri bir araya getirdi. 18 milyar dolarlık ihracatıyla her sektörden büyük bir ekosistemin kurulduğu Kocaeli’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Bilişim Vadisi’nin katkılarıyla “Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli’ye Değer Katanlar” ödül töreni gerçekleştirildi.


Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, program vesilesiyle katılımcılarla bir araya gelmesini sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teşekkür etti. Kocaeli'ye değer katanlar deyince akla ilk gelen yerlerden birinin şüphesiz Bilişim Vadisi olduğunu dile getiren Erdoğan, "Hatta 'Kocaeli' ifadesi dahi bana göre küçük geliyor. 'Türkiye'ye değer katanlar' dersek herhalde çok daha isabetli olur." ifadelerini kullandı.


 


BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN KÖŞE TAŞI


Erdoğan, 3 yıl önce Bilişim Vadisi'ni açtıklarında buranın, Türkiye'nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji ve inovasyon üssü olacağını ifade ettiklerini belirterek "Aradan geçen kısa süre zarfında vadimizin bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz. Bilişim Vadisi yazılım, mobilite, elektronik, enerji, tasarım ve oyun gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarıyla büyük ve güçlü Türkiye'nin köşe taşıdır. Vadimiz, 230 bin metrekare kapalı alanıyla ülkemizin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi hüviyetine sahiptir. İstanbul, Kocaeli, İzmir arasında oluşturduğumuz teknoloji koridoruyla birbirine bağlanan Bilişim Vadisi, milli teknoloji hamlemize büyük bir ivme katıyor. Önümüzdeki dönemde vadimizin teknoloji ve inovasyon kapasitesini daha da artıracağına inanıyorum." dedi.


 


TÜRKİYE’NİN UFKUNU YANSITIYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Türkiye'nin ufkunu yansıtan böyle bir mekanda Türkiye'nin sanayide lokomotif şehirlerinden Kocaeli'ye değer katan firmaları ödüllendirmenin elbette farklı bir mana taşıdığını dile getirerek, ecdadın "Marifet iltifata tabidir, iltifatsız emek zayidir." dediğini hatırlattı.


 


TEKNOLOJİ VE ÜRETİMDE DIŞA BAĞIMLILIK


Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yenilikçi, kaliteli ve kendi alanında çığır açan projelerin desteklenmesine çok ama çok ehemmiyet verdiğini ifade eden Erdoğan, "Savunmada dışa bağımlılık nasıl ciddi sıkıntılar doğurursa teknoloji ve üretimde dışa bağımlılık da benzer riskler oluşturur. Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar bu gerçeği çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur. Dünyanın en zengin, en müreffeh ülkeleri bile sağlık çalışanları ve vatandaşları için maske bulamadı. Asgari sağlık hizmetlerini sunmakta zorlandığı günler yaşadı. Küresel tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeniyle birçok yerde üretim aylarca durma noktasına geldi. Hastanelerden, marketlerden, sanayi sitelerinden yansıyan görüntüleri hepimiz gayet iyi hatırlıyoruz." dedi.


 


HER AY İHRACATTA REKOR KIRIYORUZ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl elde ettikleri yüzde 11'lik büyümeyle G20 ülkeleri içinde ilk sıraya yerleştiklerine dikkati çekerek, "Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3'lük büyüme kaydettik. Dünyada istihdam azalırken, 31 milyon sınırına dayanarak tarihimizin en yüksek rakamına ulaştık. Her ay ihracatta rekor kırıyoruz. Temmuz ayı ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 artarak, 18 milyar 550 milyon dolara ulaştı. 2002 yılında sadece 36 milyar dolar ihracat yapabilen Türkiye'nin, yani bununla şunu söylüyorum; göreve geldiğimiz zaman ihracatımız 36 milyar dolardı. Şimdi nereye geldik? 250 milyar dolara yaslandık." bilgisini verdi.


 


SAHİL-İ SELAMETE ÇIKARACAĞIZ


Emtia fiyatlarındaki ani ve aşırı yükselişin sebep olduğu piyasa dengesizliklerini yakından takip ettiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayata geçirdiğimiz politikalarımızın müspet sonuçlarını inşallah önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde, özellikle enflasyonda daha net bir şekilde göreceğiz. Türkiye'yi bu küresel fırtınadan da sahil-i selamete mutlaka çıkartacağız." diye konuştu.


 


MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sanayi ve teknoloji atılımı olarak Milli Teknoloji Hamlesi'ni başlattıklarını dile getirerek "Türkiye'de teknoloji tabanlı işlere yapılan yatırım miktarlarında keskin bir artış yaşanıyor. 2023 için öngördüğümüz yatırım rakamlarını iki yıl öncesinden büyük bir farkla geçtik. 2020 yılında Türkiye'deki teknoloji şirketlerine yapılan yatırımlar sadece 148 milyon dolarken, 2021 yılında bu ne oldu biliyor musunuz? 1,5 milyar doları aştı. 2022'nin ilk yarısında 132 teknoloji girişimine yapılan 1,4 milyar dolarlık yatırım da aslında yeni rekorlar, yeni başarı hikayelerinin sinyallerini veriyor. Türkiye, bu yılın ilk yarısında oyun yazılımı sektöründe Avrupa'da en fazla yatırım alan ülke oldu. Bundan iki sene önce ülkemizde 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan hiç şirket yokken, bugün bu şirketlerin sayısı 6'ya ulaştı.” dedi.


 


PARMAKLA GÖSTERİLECEK


Türkiye'nin vizyon projelerinden olan Türkiye'nin otomobilini de belirledikleri takvime uygun şekilde adım adım hayata geçirdikleri bilgisini veren Erdoğan, "İnşallah 29 Ekim 2022'de TOGG'un Gemlik Fabrikası'nın resmi açılışını ve ilk seri üretim aracının banttan inme törenini gerçekleştireceğiz. 2023'ün ilk çeyreğinde TOGG'u vatanımızın yollarında görmeye başlayacağız. 'Yapamazsınız, üretemezsiniz, üretseniz bile satamazsınız.' diyenlere inat Türkiye'nin otomobilini, milletimizin ve dünyanın hizmetine sunacağız. Ülkemizi savunma sanayinde nasıl parmakla gösterilen seviyeye getirmişsek inşallah elektrikli otomobilde de benzer bir başarıyı muhakkak yakalayacağız.” diye konuştu.


 


AKLA GELEN İLK ADRES


Bakan Varank, AR-GE ve teknoloji faaliyetlerinin ilk akla gelen adreslerinden biri olan Bilişim Vadisi'nde, mobiliteden bilgi-iletişim teknolojilerine, yazılımdan tasarıma kadar birçok kritik sektörde faaliyet gösteren 300'den fazla Ar-Ge firmasını yer aldığını söyledi. Vadiyi Kocaeli'nde kurma kararı aldıkları zaman, birilerinin her zaman yaptıkları gibi karşı çıktılarını belirten Varank, "Nasıl zamanında şehir hastanelerine, köprülere, otoyollara, havalimanlarına itiraz ettilerse buna da itiraz ettiler. Ancak biz Kocaeli'ye, Kocaeli'nin sanayideki ve teknolojideki muazzam potansiyeline her zaman güvendik. İyi ki de öyle yapmışız." diye konuştu.


 


ETKİN İŞ VE YATIRIM ORTAMI


Buradaki sanayi ve teknoloji firmalarının başarısına hükümet olarak katkı sunmanın tarifsiz mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Varank, “Sayın Cumhurbaşkanım, bugün buradaki misafirlerimiz çok iyi biliyor ki hiçbir başarı tesadüfi olarak gerçekleşmiyor. Firmalarımız elbette büyük bir özveriyle gece gündüz çalışarak buralara geliyor. Ancak bu çabaları heba etmeyecek, onları daha da cesaretlendirecek, etkin bir iş ve yatırım ortamının girişimcilerimize sunulması da en az bu çabalar kadar kıymetli. İşte biz de bakanlık olarak, zatıalinizin liderliğinde iş dünyamıza her anlamda yol arkadaşlığı yapıyor, onların önünü açacak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.” dedi.


 


ÇAĞ ATLATACAK VİZYON PROJELER


Varank, Kocaeli ve diğer tüm şehirlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracata odaklandıklarını anlatarak “OSB'ler, endüstri bölgeleri ve sanayi siteleri inşa ediyor, ülkemizin sanayi altyapısını güçlendiriyoruz. Teknoparklar ve AR-GE tasarım merkezleriyle katma değerli üretimin anahtarı inovasyon anlayışını yaygınlaştırıyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK'la işletmelerimize önemli destekler veriyoruz. Özel sektör yatırımlarını özendirmek üzere cazip teşvikler sağlıyoruz. Kurduğumuz kuluçka merkezleri ve oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe katkı sağlıyoruz. Kritik teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla üretimini sağlayacak kapsamlı destek mekanizmaları kurguluyoruz. Otonom teknolojiler, uzay ve yapay zeka gibi çığır açıcı alanlarda ülkemize çağ atlatacak vizyon projeler geliştiriyoruz." diye konuştu.


 


SANAYİNİN MERKEZİ


Kocaeli, 650 bin çalışanı, imalat sanayisinde 8 bin işletmesi ile yıllık 18 milyar dolar ihracat yapıyor. 2021’de araç üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Kocaeli’nde gerçekleştirildi. 14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 1 Endüstri Bölgesi bulunan il, limanları ve lojistik merkezleriyle Türkiye’nin en stratejik konumunda yer alıyor.


 


MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ


Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu için en önemli bölgelerden olan şehir, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Kalite Kampüsü, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi’ne ev sahipliği yaparken 128 Ar-Ge merkezi ve 15 Tasarım Merkezi’nin de üssü durumunda. Kocaeli’nde; Bilişim Vadisi, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark, Kocaeli Üniversitesi Teknopark ve Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark olmak üzere 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler, yerli ve milli üretime önemli katkılar sunuyor.


 


SİVİL TEKNOLOJİLERİN ODAĞINDA


Bunlardan biri olan ve törenin de organize edildiği Bilişim Vadisi, Türkiye’nin yeni teknolojilerin üreticisi olmasını hedefiyle hayata geçti. 2019 yılında resmi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan Bilişim Vadisi, başta Togg olmak üzere bugün 311 şirketle yoluna devam devam ediyor. Teknoloji ve inovasyonda “Mega Teknoloji Koridoru” oluşturma hedefiyle yola çıkan Bilişim Vadisi’nin İstanbul ve İzmir’de de yerleşkeleri bulunuyor. Ağırlıklı olarak sivil teknolojilere odaklanan Bilişim Vadisi; dijitalleşme, yazılım, oyun gibi alanlarda faaliyetler yürüterek girişimcilerle birlikte yeni bir ekosistem oluşturuyor.


 


Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ödüllerini alan işletmeler şöyle:


İstihdamını En Fazla Arttıran Sanayi Firmaları:


Ford Otomotiv Sanayi Koç - Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün


Özka Lastik ve Kauçuk Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şerif Kanık


Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi - CEO Haluk Kürkçü


Prometeon Türkiye Endüstriyel ve Ticari Lastikler – Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander


 


En Fazla İhracat Yapan Sanayi Firmaları:


Türkiye Petrol Rafinerileri – Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün


Sarkusyan Elektronik Bakır – Genel Müdür Sevgür Arslanpay


Posco Assan TST Çelik – Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar


Nuh Çimento Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin


 


En Fazla Ciro Elde Eden Sanayi Firmaları:


Türkiye Petrol Rafinerileri – Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün


Yıldız Entegre Ağaç Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Yıldız


Kroman Çelik Sanayi – Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Kemal Saraç


Tezcan Galvanizli Yapı Elemanları – Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Tezcan Öngören


Erdemir Çelik Servis Merkezi – Yönetim Kurulu Başkanı Gürtan Damar


 


En Fazla Kadın İstihdamı Sağlayan Sanayi Firmaları:


Ford Otomotiv Sanayi Koç - Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün


VİP Giyim Sanayi – Kurucu Ortak Halil Akbaşoğlu


Namet Gıda Sanayi – Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kayar


Kent Gıda Malzemeleri – Yönetim Kurulu Başkanvekili İhsan Karagöz


 


En Fazla İstihdam Sağlayan Teknoloji Şirketleri:


Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) – CEO Gürcan Karakaş


IBTECH – CEO Mehmet Kürşat Demirkol


FEV TR Otomotiv ve Enerji – CEO Taner Göçmez


Logo Yazılım – Genel Müdür Akın Sertcan


 


En Fazla İhracat Yapan Teknoloji Şirketleri:


GE Marmara Teknoloji Merkezi – Genel Müdür Meryem Aybike Molbay Arsan


Eczacıbaşı Monrol – Kurucu Ortak Şükrü Bozluolçay


Temax Mühendislik – Şirket Kurucusu Tamer Cankurtaranoğlu


 


En Fazla Yatırım Alan Teknoloji Şirketleri:


Büyütech Teknoloji – Kurucu Ortak Alpaslan Işıklı


Saykal Elektronik – Şirket Kurucusu Yücel Saykal


Eravis Yazılım – Kurucu Ortak Çağkan Ekici


 


Türkiye’nin En Aktif Girişim Sermayesi Fonları:


Techone – Yönetici Ortak Aziz Dostgül


500 İstanbul – Kurucu Ortak Arın Özkula


 


Türkiye’nin En Aktif Melek Yatırım Fonları:


Keiretsu – CEO Duygu Eren


TR Angels – Kurucu Ortak Hüseyin Karayağız


 


Türkiye’nin En Aktif Kitle Fonu:


Fonbulucu CEO Hakan Yıldız


Kaynak; https://www.sanayi.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..