Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Güneş enerjili araba LightYear 0; ASKIDA, LightYear 2 ise yakında

 Son yıllarda (dünya genelinde) yepyeni elektrikli araç markaları yollara çıktı ve halen bu çıkış sürüyor. Bunlardan biri de güneş enerjisiyle desteklenen elektrikli otomobil geliştiren ve imal eden Hollanda merkezli Lightyear. Firmanın, güneş paneline sahip LightYear 0 adlı ilk modeli, uzun bir arge sürecinden



 sonra geçtiğimiz aylarda bantlardan çıkmaya başladı. Ancak; çevreci, modern,  hava direnci düşük modelin fiyatı, çok yüksek.



2016 yılında kurulan şirket, 544 stajyer dahil çalışanla, 49 patent başvurusu yaptı. Günümüze kadar,  9 milyarlık bir sosyal medya erİşimine  sahne oldu Işıkyılı...



2019 da ise ilk prototip Lightyear One adıyla tanıtıldı. Lightyear; 0 modeliyle, dünyanın bugüne kadar imal edilen en verimli elektrikli otomobiline sahip olurken 2022 Haziran'ında da dünya prömiyeri yapıldı.



Lightyear Firması bir açıklama yaparak, Işıkyılı 0 (Lightyear 0) modelinin üretimini askıya aldıklarını, aynı dönemde geliştirdikleri  , daha geniş bir kitle için uygun fiyatlı güneş enerjili elektrikli araç olan Lightyear 2 modelinin en kısa zamanda bantlardan inmesine odaklandıklarını duyurdu.



Lightyear'ın ortak olduğu / işbirliği yaptığı isimler arasında Koenıgsegg, Valmet Automotive, NXP ve Bridgestone bulunuyor Firma her türlü yatırıma da açık olduğunu internet sitesinden duyuruyor..



Açıklama şu şekilde;

 " İnovasyon, özveri ve cesaretle geleceği şekillendiriyoruz. Vizyonumuz, herkes için her yerde temiz mobilite sunmaktır. Dünyanın ilk üretim güneş arabası olan Lightyear 0'ı ilk olarak biz geliştirdik. Aynı zamanda, daha geniş bir kitle için uygun fiyatlı güneş enerjili elektrikli araç olan Lightyear 2'yi geliştirdik. Bunu gerçeğe dönüştürmek için şirket olarak birçok zorluğun üstesinden geliyoruz.



Geçtiğimiz aylarda bu zorluklarla başa çıkmak için çok çalıştık. Vizyonumuzu korumak için odağımızı ve kaynaklarımızı tamamen Işıkyılı 2'ye yönlendirmeye karar vermemiz gerekti. Bu, aslında Işıkyılı 0'ın üretimini askıya almamız gerektiği anlamına geliyor.



Bizimle bu yolculuğa çıkan herkesi etkilediği için bu karar hafife alınmadı. Bunlar, elbette, yatırımcılarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve hükümetin yanı sıra güneş enerjisi hareketliliğini gerçeğe dönüştürmek için her gün çalışan kendi çalışanlarımızdır.

Bu nedenle bu sabah mahkemeye, Lightyear 0'ın üretiminden sorumlu işletmeci şirketimiz olan Atlas Technologies BV ile ilgili ödeme işlemlerinin askıya alınması talebini sunduk. Bu, Atlas Technologies Holding BV'nin bir yan kuruluşudur. IP hakları ve Lightyear Layer BV, Atlas Technologies BV'nin ödemeleri askıya alma işlemleri kapsamında değildir.


CEO ve Kurucu Ortak Lex Hoefsloot: 'Maalesef bu kararı vermek zorunda kaldık. Lightyear 0'ı geliştirme sürecinin tamamı, geçtiğimiz yıllarda şirketimize birçok değerli öğrenme sağladı. Müşterilerin zamanında kullanabilmesi için şimdi tüm enerjimizi Lightyear 2'yi inşa etmeye yönlendiriyoruz.'


Hoefsloot: "Kısa bir süre önce, Lightyear 2 için bir bekleme listesi başlattık ve bunun sonucunda 40.000'den fazla bireysel müşteri aboneliği elde ettik ve şimdiden filo sahiplerinden yaklaşık 20.000 ön sipariş aldık. Daha geniş bir kitle için uygun fiyatlı bir güneş enerjili elektrikli araç olan Lightyear 2'ye geçmek için önümüzdeki haftalarda bazı önemli yatırımları tamamlamayı umuyoruz.'


Bu nedenle, alınan kararın, herkes için her yerde temiz hareketlilik sağlama vizyonumuza ulaşmada ileriye dönük en iyi yol olduğuna kuvvetle inanıyoruz.  "



Teknik Özellikler

> İki şarj anı arasında 1.000 km sürüş menzili⁽¹⁾


Pil aralığı

625 km (WLTP)⁽²⁾


Otoyol menzili (110 km/s'de)

560 km⁽²⁾


Ek günlük güneş menzili

70 km⁽³⁾'ye kadar


Yıllık güneş enerjisi verimi

11.000 km⁽³⁾'ye kadar


Pil paketi

60 kWh


Hızlanma

10 saniyede 0 - 100 km/s


En yüksek hız

160 km/s


Şarj

Şarj yöntemi Tipik olarak bulunan Maksimum şarj hızı⁽⁴⁾

3,7 kW Ev 32 km/sa (20 mil/sa)

22 kw Çalışmak 200 km/sa (124 mil/sa)

50 kw Halka Açık Yerler 520 km/sa (323 mil/sa)

1 Sürüş menzili, sürüş alışkanlıklarına, konuma ve mevsime göre değişir. 1.000 km menzil, yaz aylarında Amsterdam'da 50 km'lik bir iş günü gidiş gelişine göre. 2 Bekleyen nihai doğrulama testleri. 3 Güneş enerjisi verimi, konuma göre değişir. Güney İspanya'ya dayalı tahmin. 4 Pik şarj gücü, şarj döngüsü boyunca değişebilir.



Dış

Boyutlar (U x G x Y)

5083x1972x1445mm


Ağırlık

1.575 kilo


Yerden yükseklik

183 mm


Güneş dizisi

5 m² çift kavisli


Gövde panelleri

Geri kazanılmış karbon fiber



İç mekan

Bagaj boşluğu

Bagaj 474 L (koltuklar yukarıda), 1076 L (arka koltuklar aşağıda)


oturma

5 yetişkin


Sürdürülebilirlik

Doğal kaynaklı malzemelerle vegan iç mekan


bilgi-eğlence

10.1'' dokunmatik ekran


Yandan ve arkadan görünüm

Kamera sistemi



Kaynak; https://lightyear.one/

2 yorum:

  1. Piyasaya daha çok hitap eden bir model yapmalılar. Mesela LightYear 0 özelliklerine yakın C-Suv model yapsalar daha çok başarılı olurlar.
    Tabi renkler ve zevkler tartışılmaz ama böyle fütüristtik tasarımları her tüketici tercih etmiyor.
    Tamam tasarımdan dolayı biraz böyle ama daha iyi bir tasarım da olabilir.
    C-suv un menzili 1000 km ye yakın yapılsa ve LightYear 0 gibi güneş panelleri ile günde 70 km şarj yapsa daha başarılı olur.

    YanıtlaSil
  2. Mercedes bu markaya dava açmalıdır. Açsada sonuna kadar haklıdır. Mercedes EQXX ile Lightyear 0'ın benzerlikleri söz konusu. İki aracı incelerseniz arada pek bir fark olmadığını anlarsınız Lightyear 0 Mercedes EQXX'e özenmiş bu apaçık bir şekilde bellidir

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..