Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Kocaeli Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Kocaeli'de düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları başladı. Yarışmanın yapıldığı TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'ne Togg ile gelen Bakan Varank, takımları ziyaret ederek  öğrencilere yarışlarda başarı diledi.


 


YARIŞLARIN STARTINI VERDİ


Yarışların startını veren Varank, lise ya da üniversite seviyesinde gençlerin, kendi araçlarını tasarlayarak yarışmaya katıldığını, finale kalanların 3 denemede en uygun şartlarda, en az elektriği harcayarak parkuru tamamlamaya çalıştığını söyledi.


 




VERİMLİLİK YARIŞI


Bunun aslında bir hız yarışı olmadığını belirten Varank, "Bir verimlilik yarışı. Böylece gençlerimize aslında mühendisliğin en detaylı aşamalarına kadar kabiliyetlerini geliştirme şansını veriyoruz. Biraz önce arkadaşlarımız için start bayrağını salladık. Lise takımları yarışmalara başladılar. Dünyanın gelecekte ihtiyaç duyduğu teknoloji alanlarına yönelik bizim tasarladığımız yarışmalar.


 


41 FARKLI KATEGORİ


Bu yarışmaların, insansız sualtı araçlarından savaşan İHA yarışmalarına kadar 41 farklı kategoride düzenlendiğini belirten Varank, “Tüm Türkiye'den 300 binden fazla takım, 1 milyonun üzerinde genç arkadaşımız, uluslararası takımlar da dahil olmak üzere bu yarışlara katılmak için başvurdu. Peyderpey bu yarışmaları düzenliyoruz. İnşallah İstanbul'da 27 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde de bu yarışmalarda birinci olan kardeşlerimizin ödüllerini takdim edeceğiz." ifadelerini kullandı.


 


BÜYÜK HEYECAN


Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nın Gebze'de büyük bir heyecanla devam ettiğini dile getiren Varank, 2 gün boyunca bu yarışmaların süreceğini, katılımcıların kazandıkları başarılara göre İstanbul'daki organizasyona katılacağını söyledi.


 

 


GENÇLERE YATIRIM


Gençlere ve insanlara yapılan yatırımın önemine işaret eden Varank, "Biz en önemli yatırımın, gençlere ve insanlara yapılan yatırım olduğunun farkındayız. Onun için de TEKNOFEST'te her yıl hem yarışma kategorilerimizi artırıyoruz hem de daha fazla gencimizi bu yarışmalara dahil etmek üzere bu yarışmaları tanıtıyoruz. Onlara desteklerimizi çeşitlendiriyoruz. Bakanlık olarak Türkiye'de teknoloji yıldızı gençler yetiştirmek üzere uyguladığımız farklı programlar var. Türkiye'nin 81 ilinde 100 deneyap teknoloji atölyesi açtık. Burada ortaokul ve lise seviyesinde evlatlarımıza robotikten kodlamaya kadar teknoloji eğitimleri veriyoruz.” dedi.


 


TEKNOFEST ATÖLYELERİ


Önümüzdeki dönemde yeni bir başlangıç yapılacağını anlatan Varank, “TEKNOFEST atölyelerini Türkiye'nin dört bir yanında yaygınlaştıracağız. İşte TEKNOFEST'e katılacak gençlerimiz de bu TEKNOFEST atölyelerine gelip takım arkadaşlarıyla beraber çalışabilecekler, oralarda kendilerine vereceğimiz mentorlükten malzeme desteğine kadar farklı desteklerimizden faydalanarak TEKNOFEST yarışmalarına çok daha iyi şekilde hazırlanabilecekler." şeklinde konuştu.


 


TAKIMLARA DESTEK


Bakan Varank, yarışmalarda kullanılan parçaların yerli olmasına ilişkin soru üzerine, gençlerin takım halinde çalışmayı öğrendiğini ve bunu içselleştirdiğini vurguladı. Takımların gelişimlerini her yıl görebildiklerini dile getiren Varank, "Bu yarışmaları düzenledikçe Türkiye'de bu yarışmalara destek vermek isteyen özel sektör şirketlerinin paydaşlarının sayısının arttığını da görüyoruz. Önceleri yurt dışından tedarik ettiğimiz parçalarla bu yarışmaları düzenlerken, artık Türkiye'deki tedarikçi şirketlerin bu yarışmalara katkı verdiğini, burada kullanılan ekipmanları desteklediğini, daha önce bunları üretmeseler bile bu yarışlar için bu tip ekipmanları ürettiklerini görebiliyoruz.” diye konuştu.



Kaynak; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..