Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Komatsu'dan elektrikli ve hidrojenli makinalar

 Japonya'nın ve dünyanın önde gelen firmalarından Komatsu, özellikle farklı alanlarda imal ettiği iş makinaları ve motorlarla biliniyor. Bir dönem Adana'da da Temsa tarafından Komatsu markalı iş makinaları da üretilmişti. Otomobil ve ticari aralarda ki gibi daha modern, çevreci haliyle elektrikli, hibrit ve hidrojenli motora sahip araçlar da Komatsu'nun ilgi alanına giriyor.



Komatsu 930 E Hydrogen Fuel cell Truck
Hidrojen yakıt hücreli kamyon

 General Motors ve Komatsu; dünyanın en çok satan ultra sınıf nakliye aracı olan  Komatsu 930E elektrikli tahrikli madencilik kamyonu için bir hidrojen yakıt hücresi güç modülünü birlikte geliştirecek.  Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinde lider olan GM ile küresel madencilik ve inşaat ekipmanları üreticisi Komatsu, teknolojiyi ortaklaşa hazırlayacak.



Hafif ve yakıt ikmali hızlı olan hidrojen yakıt hücreleri, geleneksel olarak dizel motorlarla çalıştırılan elektrikli uygulamalar için idealdir. Hidrojen, yük taşıma kapasitesinden ödün vermeden, büyük miktarlardaki enerjiyi araçta paketlemek için etkili bir yöntem sağlar.



Buna ek olarak yakıt hücreleri, 320 tonluk nominal taşıma kapasitesiyle Komatsu 930E madencilik kamyonu gibi aşırı taşıma gereksinimleri olan araçlar için mükemmel bir sıfır egzoz  emisyonu sağlıyor. Bu araçlar genellikle ömürleri boyunca tek bir madende çalışır ve bu da araç filosuna hizmet vermek için etkili bir hidrojen yakıt ikmali altyapısının boyutlandırılması ve dağıtılmasının zorluklarını basitleştirir.



Komatsu PoC Hydrogen Fuel cell Excavator Concept
Hidrojen yakıt hücreli orta boy ekskavatör konsepti


Komatsu, geçtiğimiz aylarda, hidrojen yakıt hücresi sistemiyle donatılmış yeni konsept orta boy hidrolik ekskavatörü duyurmuştu.

Komatsu, Mayıs 2023'te başlattığı PoC ( hydraulic-excavator-concept) testlerini ilerleterek, yakın gelecekte hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan orta ve büyük inşaat ekipmanlarının ticari üretimine başlama çalışmalarını hızlandırdı.


Orta vadeli yönetim planında Komatsu, CO2 emisyonlarında % 50'lik bir azalmayı hedefleyerek işletme genelinde çevresel etkiyi en aza indirmeyi taahhüt ediyor ve  2030 yılına kadar ürünlerinin kullanımı ve ekipmanlarının üretimi (2010 seviyelerine kıyasla) ve 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefi. Komatsu, müşterilerinin karbon nötrlüğü elde etmelerine yardımcı olmak için çeşitli ürünler, hizmetler ve çözümler sunmakta. Hibrit hidrolik ekskavatörler ve elektrikli mini ekskavatörler gibi çevresel etkiyi azaltan ürünler. Komatsu aynı zamanda yeni güç kaynaklarıyla donatılmış ürünler sunmak için araştırma ve geliştirme faaliyetleri de yürütüyor.


Yeni konsept makine için Komatsu, Toyota Motor Corporation tarafından Komatsu'nun orta büyüklükteki aracında üretilen bir hidrojen yakıt hücresi sistemi ve hidrojen tankını benimsedi. .Komatsu'nun kapsamlı kontrol teknolojisine, Toyota'nın hidrojen yakıt hücresi sistemi ve Komatsu temel bileşenlerinin birleşimine ek olarak Komatsu, aynı güçlü kazma performansını ve yüksek performansı sunarken sıfır egzoz emisyonu ve gürültü ve titreşimde önemli bir azalma sağlamak için çalışmaktadır. 




Yeni Komatsu PC33E-6
Elektrikli mini ekskavatör

Komatsu Avrupa, en son yeniliği olan, 3 tonluk yeni elektrikli mini ekskavatör PC33E-6'yı duyurdu. Lityum iyon batarya. Olağanüstü performans ve rakipsiz güvenlik özellikleriyle emisyonsuz çalışma konusunda yeni standartlar belirlemek üzere tasarlanan bu son teknolojiye sahip yeni makine, temiz ve özenli uygulamaların ve emisyonsuz çalışmanın geleceğine giden yolu açıyor.

Küresel iklim değişikliğine ilişkin artan endişeye yanıt olarak Komatsu, geçtiğimiz yüzyıl boyunca edindiği tüm bilgi ve deneyimi, inşaat sektörünün karbon nötrlüğüne doğru ilerlemesine yardımcı olabilecek çözümler geliştirmeye yatırmak için inisiyatif aldı. Komatsu PC33E-6 güçlü bir elektrik sistemi, birinci sınıf konfor ve çok yönlülük sunar.



Teknik Özellikler

Uzun ömürlü pil tasarımı

Elektrikli ekskavatörler için yeniden tasarlanmış arayüze sahip çok fonksiyonlu monitör

Sıfır yerel emisyon

İç mekan kullanımı veya standart çalışma saatleri dışında çalışmak için idealdir

Ağır hizmet tipi, korumalı elektrikli bileşenler

Harici 400 V hızlı şarj cihazı

Motor gücü 17,4/ kW/HP

Kova kapasitesi  0,03-0,1 m³

İşletim ağırlığı  3.262 ton





Yeni Komatsu PC  200LCE-11 / 210LCE-11
20 ton sınıfı elektrikli ekskavatör


Komatsu, elektrikli modelleri kademeli olarak  Avrupa'nın yanı sıra Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya'da da  satışa sunmayı hedefliyor. 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi doğrultusunda Komatsu, bu yeni modelin pazara sunulmasını, elektrikli inşaat ekipmanlarına yönelik bir pazarın mümkün olan en kısa sürede geliştirilmesi için bir fırsat olarak görüyor.

Komatsu, bu elektrikli modelleri Ocak 2021'den bu yana, dünya çapında çeşitli alanlarda yüksek yük taşıma ve ticari araçlar konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip Kaliforniya merkezli Amerikalı üretici Proterra ile ortaklaşa geliştiriyor.



Komatsu PC 200 LCE  11

 Güç 123 Kw 

Pil kapasitesi 451 kWh 

Toplam araç ağırlığı 24 400 kg 

Kova kapasitesi 0.8 m3





Kaynak; https://www.komatsu.eu/
https://www.komatsu.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..