Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

SANAYİYİ ENGELLEMEYİN, TEŞVİK EDİN

Ülkemizde ilk otomobil ve kamyon Fabrikası 1927'de kurulur .. 1930'da ihtiyacın üzerinde üretim yapıldığından Kapanır! .. Beşiktaş'ta Nuri Demirağ Uçak Fabrikası kurar ve THK sipariş vermesine rağmen üretilmiş Uçakları almaz .. Bilirkişi raporlarına rağmen .. Etimesgut Uçak Fabrikası da Yurtdışından 30 uçak sipariş almasına rağmen yabancı bir firmayla traktör Üretilmesi düşünülerek fabrika işlemez hale getirilir .. Traktör Iside yatar .. 1947 'de TZDK' nin Adana da Traktör Fabrikası projesi; bina, tezgah, makina ve ekipmanlar hazır olmasına rağmen gerçekleşmez .. 

İLK TÜRK Otomobili DEVRİM
çok eleştirilir.1961 de verilen 1.600.000 TL 'lik ödeneğin 900,000 lirasıyla 7 motor, 4 otomobil, gerekli Proje ve ekipmanlar gerçekleştirilmiştir .. O yıllarda, emsalleri içinde en az parayla kısa zamanda gerçekleştirilen bir proje .. Aynı tarihte AT NESLİNİN Islahı için 25.000.000 TL ödenek ayrılır.Bütün basın, ithalatçı firmalar, yabancı otomobil firmaları Devrim projesinin geçekleşmemesi için uğraşırlar .. Ilk otomobil (1.6 milyon TL) Islahı (25 milyon TL) olarak iki proje .. At ve Yukarıdaki örnekler hepsi aslında bir ders .. Alabilirsek. Birde bizim insanımız iyi de kötü de olsa Avrupa malı kullanmaya hevesli .. Kullandığımız bir sürü eşya, makina ve giyim vs Türkiye'den gider başka markayla ülkemize gelir. Bütün olumsuzluklara rağmen bir sürü kaliteli malı dışarıya satabiliyoruz .. Bunları gözardı ederiz .. Her ülkede otomobil ve ticari araç satışlarına bakın; kendi ülkelerinde imal edilen araçlar en üst sırada yeralırlar .. Sevmiyoruz (!) Yada mesafeli duruyoruz, düşünmüyoruz ki kendi malımızı aldığımızda kendi insanımız bu işten ekmek yiyecek ..
Büyük projeleri gerçekleştirmeniz zorlaşır çünkü maddi manevi dış baskılar ve bunların içerideki bağlantıları (basın v.s..) devreye girer.


(Cumhuriyet Döneminde Endüstrileşme Maceramız-YARIM KALAN DEVRİM RÜYASI yazar,muhittin Şimşek .Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim..Kitap tantımından; ...gerçekleştirilmesi gerekli olan TÜRK Sanayi Devrimini
engelleme zihniyeti de belgeleriyle ortaya konuyor
.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..