Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

KISACA BELDEYAMA

Kendi internet sitesinden, Beldeyama.

Bir Koç Grubu firması olan Beldeyama 1997’de %80 Koç Grubu ve %20 Yamaha ortaklığıyla kurulmuştur.
Kapalı alan : 24,423 m2, Açık alan : 22,070 m2
Beldeyama'nın ürün gamında Yamaha motosikletler, scooterler, jeneratörler, ATV araçları ve golf arabaları, Yamaha ve Mobylette markalı mopedler ve Beldeyama marka bisiklet yer almaktadır.

Bu ürünlerden Mobylette ve Yamaha markalı mopedlerle Beldeyama markalı bisikletler fabrikamızda üretilmektedir. Yamaha markalı scooter ve motosikletlerle beraber diğer ürünler de yurtdışından ithal edilmektedir.

Beldeyama A.Ş., bütün bu ürünlerle ilgili hizmeti yurt çapına yayılmış ve koşulsuz müşteri mutluluğu felsefesini kendilerine rehber edinmiş satış ve satış sonrası teşkilatı ile tüm müşterilerine vermektedir.


Ayrıca Beldeyama iç ve dış pazarlar için bir çok ana moped ve scooter parçalarını kendi bünyesinde üretmektedir. İhracatda Fransız MBK ve İtalyan Minarelli firmaları en önemli müşterilerimiz arasındadır. Afrika ülkelerine yapılan moped ihracatı ise Yamaha aracılığıyla yürütülmektedir. Ayrıca bazı Avrupa ülkelerine de Beldeyama markalı bisikletler ihraç edilmektedir.

Amacımız her geçen gün bir öncekine göre müşterilerimize daha yakın olmak ve daha iyi hizmet vermektir. Bu amaç doğrultusunda sürekli olarak tüm satış ve satış sonrası teşkilatımız bilgilendirilmekte ve gerekli eğitimler kendilerine sağlanmaktadır.

Toplam Kalite bir Koç Grubu politikası olduğu gibi Beldeyama yönetim kademesinin her kademesinde de bir yaşam stili olarak kabul edilmiştir. Beldeyama'nın kalite alanındaki sürekli gelişimi ISO 9001:2000 belgesi ile de tescil edilmiştir.
http://www.beldeyama.com.tr/www/kurumsal/kurumsal2.html

Bir mezuniyet devresinde Paris'de Motobecane firması ile temas eden Bay Bülent Bektaş, bu firmanın imal ettiği Mobylette marka motorlu bisikletlerin (moped) Türkiye'de imal ve montajı için bir teklif getirmişti. Faydalı olacağı kanaati edinilen moped imalatı için bu firma ile bir teknik yardım anlaşması imzalandı ve bu imalatın buji ile beraber bünyesinde yapılacağı Beldesan Motorlu Vasıtalar Sanayii A.Ş. adıyla yeni bir şirket kurulmasına 9 Mart 1966'da yapılan bir toplantıda karar verildi. Şirket esas mukavelesi 22.3.1966'da imzalandı, tasdik ve tescil edilerek 9 Mayıs 1966'da yayınlandı.

İstinye'de Kavel fabrikası yanında satın alınan 10.400 m2'lik arsa üzerinde 29.4.1966'da temel atıldı ve Ağustos 1967'de Mobylette piyasaya arzedildi. Kısa bir süre sonra Bisiklet imalatına girişildi. Ancak 1969'da bisiklet imalatından vazgeçilerek bu iş Standard Belde'ye devredildi.

Gelişmeye başlayan moped satışları 1970'de gider vergisi uygulaması ve sonradan kaldırılan taşıt alım vergisi sebebiyle birdenbire durma noktasına geldi. Alınan tedbirler sonucu 1972 yılından başlamak üzere 1978 yılı ortalarına kadar moped satışları süratli bir gelişme temposu devam ettirirken, enflasyonun artması sonucu artan fiyatlar karşısında zorlanma temayülü gösterdi.

1980 yılında 24 Ocak kararlarından sonra enflasyonist ekonomiden deflasyonist duruma geçen ekonomik koşullar sonucu ortaya çıkan zorlukların ortadan kaldırılması için moped satışlarının ana distribütörlüğü Motör Ticaret'den alınarak Beko A.Ş.'ye verildi. Şirketin imalat çeşitleri ve pazarlama yöntemleri gözden geçirilerek yeni teşekkül eden ve fevkalade rekabetli bir piyasanın icaplarına uygun adımlar atıldı.

Mobylette'de ikinci bir motor imalatı gerçekleştirilerek yeni bir spor model geliştirildi, bunun gördüğü rağbet dikkate alınarak, Avrupa standardındaki yenilikleri de ihtiva eden 6 model halinde bir mamul gamı ile satış adetleri artış temposuna tekrar getirildi. Maliyetleri kontrol altına almak üzere entegrasyon yatırımlarına ağırlık verildi ve şirketin en pahalı yatırımı olan krank-biyel grubu projesi 1985 yılı başlarında tamamlandı. Diğer taraftan satış sonrası hizmetleri yoğunluk kazandı ve yurt sathında servis istasyonları ağı teşekkül ettirildi yedek parça dağıtımına hız kazandırıldı.

Bununla beraber 1983 tarihli yeni trafik kanununun 1985 yılı ortasında yürürlüğe girmesiyle Mobylette sürücülerinden ehliyet istemesi piyasada önceleri bir şok yarattı ve moped işinde önemli bir dönemeç meydana getirildi.

Ehliyet konusu uygulamadaki farklılıklara göre satışları zaman zaman etkiliyen özelliğine halen devam ettirmektedir.

1986 yılında Bebimot A.Ş.'nin Beldesan ile birleşmesi sonucu Bisiklet imal ve satışı pazarda moped ile birlikte Beldesan-Beko işbirliği içinde aynı satış nizamına girdi. Bu dönemde iki tekerlekli araç ithalinin önemli ölçüde serbestleşmesi ve ucuzlaması sebeplerini de içine alan bir ihtiyaç perspektivinde kalite çalışmaları hızlandırıldı.

1983'den itibaren Türkiye'nin dışa açılma politikaları sonucu motosiklet iki tekerlekli araç yelpazesini tamamlayan ürün olarak ağırlığını hissettirmeye başlamış özellikle demirperde ülkelerinden çeşitli yollarla yapılan ve devlet teşekküleri olmaları sebebiyle gerçek maliyetleri aksettirmeyen ucuz fiyatları taşıyan bu ürün piyasada önemli bir pazar payına ulaşmıştır.

Bu süreç içinde diğer ünlü motosiklet üreticileri gibi Yamaha İzmir'de bulunan Tatiş firması ile motosiklet ve parçaları konusunda distribütörlük anlaşması imzalamış ise de bu işbirliği çeşitli nedenlerle düşünüldüğü kadar gelişmemiştir.

Diğer yönden moped imalatı için lisans anlaşması bulunan MBK firmasının Yamaha tarafından kademeli şekilde satın alınması ve bu firmaya Beldesan tarafından gerçekleştirilen motor parçaları ihracatında ortaya çıkan gelişmeler, Beldesan-Yamaha yakınlaşmasını sağlamış ve 1994 yılında Tatiş nezdinde bulunan stoklar devir alınarak sinai işbirliğine temel teşkil edecek şekilde iki firma arasında distribütörlük anlaşması imzalanmıştır.

Ticari ilişkilere paralel olarak, bünyesinde moped-bisiklet-motosiklet ve parçalarının imalatını Yamaha ortaklığı ile yürütecek yeni bir şirketin kurluması fikri çeşitli görüşme ve ziyaretlerden sonra uygulama safhasına gelmiş, Beldesan'ın %80 Yamaha'nın ise %20 oranında iştirakte bulunduğu Beldeyama Motorlu Vasıtalar Sanayi ve Ticaret A.Ş.'i kurularak tescili 14.1.1997 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

http://www.beldeyama.com.tr/www/kurumsal/tarihce2.html

Son bir yıl içinde, Beldeyama'dan Koç grubu çekileceği , imalatın biteceği şeklinde basında haberler çıkmıştı. 8.12.2009 tarihi itibariyle Koç gurubunun logosu internet sitesinde yer alıyor.Mobylette imalatı ve satışı hakkında bilgi ve görsel döküman yok.
Yola sadece ithalatçı olarak devam edilecek gibi gözüküyor..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..