Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

KISACA MERCEDES BENZ TÜRK

Kendi internet sitesine göre, Mercedes Benz Türk.
1967 yılında Daimler-Benz AG’nin % 36 ortaklığı ile Otomarsan ünvanıyla İstanbul'da kurulan Mercedes-Benz Türk, 0 302 tipi otobüslerin üretimine, 1968 yılında başlamıştır.Üretime başladıktan sadece 2 yıl sonra, 1970’te ihracata başlayan şirket, 1984 yılında Mercedes-Benz Türkiye Genel Mümessili olmuştur.

1986 yılında ise Türkiye'nin büyüme potansiyeline paralel olarak Orta Anadolu ili Aksaray’da kamyon fabrikası üretime geçmiştir.Kasım 1990'da şirketin ticari ünvanı Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değişmiştir.


500 Milyon Euro’yu aşan yatırım hacmiyle Mercedes-Benz Türk A.Ş. bugün Türkiye’nin en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biridir ve 4.400 personel istihdam etmektedir. Bunun yanı sıra ülke çapındaki bayi ve satış sonrası hizmetler ağında 2.500 kişi çalışmaktadır.

Daimler AG’nin Mercedes-Benz Türk sermayesindeki payı % 67’dir.

Günümüzde İstanbul’da Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve belediye tipi otobüsler, Aksaray Fabrikası’nda ise hafif, orta ağır ve ağır sınıf kamyonlar ve çekiciler üreten Mercedes-Benz Türk’ün bu tesisleri Daimler AG’nin geliştirme ve üretim ağının önemli parçalarını oluşturmaktadır. Şirket, sadece Türkiye’de üretilen modelleri de kapsayan ürünlerinin yurtiçi satışlarını ve ihracatını da yapmaktadır. Ayrıca Mercedes-Benz marka hafif ticari araç ve Daimler AG çatısı altındaki tüm otomobil markalarının ithalatını ve satışını yapan Mercedes-Benz Türk, 2007 yılında toplam 28.609 adet araç satışı gerçekleştirmiştir.

En güncel teknolojilerle donatılan, yüksek kaliteli ürünleri sayesinde Mercedes-Benz Türk, Türkiye şehirlerarası otobüs pazarında % 63,8’lik, 6 ton üzeri kamyon pazarında ise % 30,1’lik pazar payıyla lider konumundadır.

Şirket, Türkiye’nin otobüs ve kamyon ihracatında da öncü konumundadır (2007 yılında 2.415 adet otobüs ve 6.248 adet kamyon ihraç edilmiştir). Batı Avrupa ülkelerinin Mercedes-Benz Türk’ün en önemli ihracat pazarlarını oluşturması ayrıca dikkat çekmektedir.
http://www.mercedes.com.tr/Internet/TR/Hakkimizda/About/

1995 yılında hizmete giren ve 2005 yılında ikinci yatırım aşaması tamamlanan Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası halen dünyanın en modern otobüs fabrikalarından biridir.



Araç kalitesi açısından büyük önem taşıyan ve paslanmaya karşı üstün koruma sağlayan katoforez tesisi (KTL) Türkiye’de otobüs üretiminde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Hoşdere Fabrikası’nda fabrikanın enerji ihtiyacını karşılayan bir kojenerasyon merkezi ve otobüs geliştirme merkezi de bulunuyor.



Klasik bant üretiminin yerine akan bant ve sabit çalışma istasyonları (box) kombinasyonunun uygulandığı bu fabrikada, aynı anda farklı modellerin üretilmesinde sağlanan esnekliğin yanı sıra üretimde bekleme zamanları asgariye indirilebilmekte ve böylece üretim daha ekonomik hale getirilmektedir.



Mercedes-Benz Türk, dünyada ilk kez otobüs üretiminde hava yastığı teknolojisini Hoşdere Fabrikası’nda uygulamıştır. Ergonomik açıdan çalışma şartlarını çok olumlu etkileyen hava yastıklarından karoserilerin montaj istasyonları arasında nakillerinin yanı sıra çeşitli montaj işlerinde de yararlanılmaktadır. Hoşdere Otobüs Fabrikası, gerek seçilen teknoloji ve sistemler açısından, gerekse alınan özel önlemler ve arıtma tesisleri ile çevre koruma açısından da örnek bir tesistir. Mercedes-Benz Türk bugün otobüs üretiminde yaklaşık 2.000 personel istihdam etmektedir.



Şehirlerarası otobüsler Travego, Intouro ve yeni Tourismo ile şehiriçi otobüs yeni Conecto Hoşdere Fabrikası’nda üretilmektedir.



Tüm uluslararası kalite standartlarına uygun olan bu otobüslerin % 65’i başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere 70 ülkeye ihraç edilmektedir.



Yıllık üretim kapasitesi 4000 otobüs olan Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda toplam €150 milyon tutarında yatırım yapılmıştır. Fabrika, 360.000 m²'lik bir arazi üzerinde 115.000 m² kapalı alana sahiptir.
http://www.mercedes.com.tr/Internet/TR/Hakkimizda/About/hosdere_fabrika.htm

Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray ilindeki kamyon fabrikası 1986 yılında üretime başladı. Aradan geçen sürede bu fabrikada üretilen 90.000 adedi aşkın çeşitli tonajlarda kamyon öncelikle iç pazarda satılmıştır.

Günümüzde yaklaşık 1.350 çalışanı olan Aksaray Kamyon Fabrikası’nda
• hafif sınıf kamyonlar ATEGO 1215 C ve ATEGO 1517 C,
• ağır sınıf nakliye araçları AXOR 3228 C, AXOR 3240 C, AXOR 2523 C, AXOR 2528 C, AXOR 2628 CL, AXOR 2640 CL
• çekiciler AXOR 1835 LS ve AXOR 1840 LS
• inşaat araçları AXOR 3028 B/K, AXOR 2528 K/KL, AXOR 1823 K, AXOR 1828 K, AXOR 3440 K, AXOR 4140 B
• Unimog 4000 tipi araçlar üretilmektedir.

Bugün yıllık üretim kapasitesi 12.300 araç olan Aksaray Kamyon Fabrikası 558.117 m2‘lik bir arazi üzerinde 78.600 m2 kapalı alanına sahip, katoforez astar boya havuzu, kaynak robotları gibi en üst düzeyde ürün kalitesini güvence altına alan birimleri de kapsayan bir üretim tesisidir.

Almanya’daki kamyon fabrikası ile aynı kalitede araç üreten Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası, 2001 yılında Orta ve Doğu Avrupa Ülkelerine ihracatı başlatmıştır. Daha sonra Batı Avrupa pazarlarına da kamyon satışına başlanmasıyla Aksaray Fabrikası’ndan yapılan ihracat ivme kazanmış ve bugün 56 ülkeye yapılan kamyon ihracatı toplam 11.000 adede yükselmiştir.

Diğer taraftan ürünlerin ve ürün kalitesinin eşitlenmesiyle Mercedes-Benz Türk’ün yan sanayicileri Almanya’daki kamyon fabrikalarına da parça verme olanağına kavuşmuşlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..