Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Kısaca Uzel

Uzel Ailesi, 1878 Rus Savaşı sonrası Rumeli'den Bursa'ya göç etmiştir. Yeni yurtlarında da bir öncekinde olduğu gibi fayton üretimi yapmaya devam eden Uzel Ailesi, fayton üretiminde o günün koşullarına göre ileri bir yöntem olan seri üretim bandını kullanmış ve seri üretim tekniğinin Türkiye'de ilk örneğini vermiştir. Kurucumuz İbrahim Uzel sınai üretim konusunda ilk deneyimlerini seri fayton üretiminden kazanmıştır.
(Kendi internet sitesine göre, Uzel.)
.....

1935: UZEL Grubu'nun temelleri atılır. Türkiye, uzun yıllar süren bir savaşın ardından
kendini Dünya'ya entegre etme konusunda çaba sarf etmektedir. Otomobil Türk yaşam tarzının bir parçası olmaya başlamıştır. Zamanın Türkiye'si için bakir bir iş kolu olmasına rağmen, UZEL Grubu'nun kurucusu ve ilk Yönetim Kurulu Başkanı merhum İbrahim Uzel, Bursa'da bir şahıs firması kurar ve küçük bir atölyede motorlu araçlar için yaprak yay üretimine başlar.
1940: Ticaretin nabzı İstanbul'da atmaktadır. İbrahim Uzel geliştirmekte olduğu işlerini ailesini de yanına alarak İstanbul'a taşır. Yeni imalathanesi Sirkeci'dedir ve yaprak yay üretiminin yanı sıra şasi ve çeşitli karoser parçalarının da üretimini gerçekleştirir.
1948: İbrahim Uzel'in iş ünvanı tescil edilerek dönemin Ticaret Sicil Gazetesi ve Piyasa Cetveli'nde "İbrahim Uzel" olarak yayınlanmasıyla İstanbul'da resmileşir.
1953: Grubun yeni ünvanı "İbrahim Uzel ve Ortakları Limited Şirketi" olarak değiştirilir. İştigal konusu olarak ise, "Şirket, otomobil makası ve otomobil aksamı imalatıyla yedek parça imalatı ve her türlü sınai ve ticari faaliyetle iştigal eder, iştiraklerde bulunabilir" yazılır. Grubun merkezi Sirkeci-İstanbul olarak belirtilir.
1958: Sirkeci'deki imalathane mevcut üretim için yetersiz kalır. İbrahim Uzel yeni bir yer arayışına girer. Bugün Uzel Makina'nin halen faaliyet gösterdiği Rami'deki alan bulunur ve inşaat işlemlerine başlanır.

1961: İngiliz kökenli Massey Ferguson Group Limited firması Türkiye'de traktör üretimini gerçekleştirmek için kendine güvenilir ve yeterli üretim alanına sahip bir firma arayışına girer. İbrahim Uzel ve Ortakları Limited Şirketi'nin kapıları Massey Ferguson Group Limited'e açılır ve traktör üretimi konusunda lisans anlaşması imzalanır.
1962: Üretim hattından ilk traktör çıkar. Böylece iki yıl sonra piyasadan kalkacak olan Minneapolis Moline traktörlerini ayrı bir çerçevede değerlendirirsek, Türkiye'de üretilen ilk traktörler UZEL traktörleri olur.
1964: UZEL, motor üretimine başlamak üzere, Perkins Engines Limited ile lisans anlaşması imzalar ve dizel motor fabrikası girişimini gerçekleştirir. Türkiye'de bir ilke imza atılmıştır.
1970: Traktör üretiminin yanı sıra otomotiv ürün yelpazesini de geliştiren UZEL, ilk jant üretimini gerçekleştirir.
1971: Traktör ve Anadol marka otomobiller için fren ile helisel yay üretimleri gerçekleştirilir.
1972: Girling Limited ile fren üretimi konusunda know-how anlaşması imzalanır.
1973: Burman&Sons firması ile direksiyon kutusu, Fergat SpA ve Gianetti Route SpA ile otomobil, kamyon ve traktör jantı üretimi konularında teknik işbirliği ve know-how anlaşmaları imzalanır. UZEL, Döktaş ve Asil Çelik gibi Türkiye için, konusunda öncü ve dev sanayi şirketlerinin kuruluşuna iştirak eder.
1974: İlk direksiyon kutusu üretimi gerçekleştirilir.
1976: İşletme sermayesi ve hacmi genişleyerek Uzel Makina Sanayi A.Ş. olarak tescil edilir.
1977: UZEL, Ahmet Uzel'in başkanlığında Holdingleşir.
1981: Traktörlerin satış ve satış sonrası hizmetlerinin koordinasyonu amacıyla yurt içi dağıtım organizasyonu kurulur.
1994: Yaprak yay ve denge çubuğu üretimi için Rejna SpA ile teknik işbirliği, endüstriyel motor üretimi için ise Perkins Engines Limited ile lisans anlaşması imzalanır.
1995: Traktör yedek parça pazarlamasına başlanır.
1996: UZEL Grup şirketlerindeki hisseleri konsolide eder.
1997: UZEL, Tarım Makinaları Ünitesi iştirakinin % 15'ini halka açar ve hisseleri Londra ve İstanbul Borsaları'nda işlem görmeye başlar. UZEL Hisseleri Londra Borsa'sında işlem gören ilk Türk Şirketleri'nden biridir.
1998: UZEL, organizasyonunun esnek ve kendini yenileyerek öğrenen bir yapıya kavuşmasını yönetecek Sürekli Gelişim Proje'sini faaliyete geçirir.
1999: UZEL, Sürekli Gelişim projesi kapsamında yürüttüğü Kurumsal Kimlik çalışması paralelinde logosunu yeniler.
Kanada kökenli Schulte ile taş toplama makinaları, İtalyan Rimeco firması ile pancar hasat makinaları için distribütörlük anlaşmaları gerçekleştirilir.
UZEL, iş süreçlerini planlama, uygulama ve tüm grupta kontrol etme çözümlerini sunan SAP R/3'ü kullanma konusunda da ilk Türk Otomotiv Şirketi olur.
2000: UZEL, Düzce'de üretim birimlerinin faaliyet göstereceği ve bitirildiğinde traktör ve dizel motor üretim tesisleri kapsamında Dünyanın en modern ve entegre tesislerinden biri olacak sanayi kompleksinin temelini atar.
Efe Otomotiv'in satın alınması ile UZEL, yaprak yay üretim kapasitesi açısından Avrupa'nın ilk üç firmasından biri durumuna gelir.
Tarım Makinaları Ünitesi, Londra merkezli tarım makinaları konusunda Avrupa'nın önde gelen enformasyon ve 2. el tarım makinaları ticaret şirketi Farmec Limited'e ortak olur.
Makedonya'da Balkan pazarına seslenmek için Uzel, Farmec.com Limited'i kurar.
İnsan kaynakları, eğitim, bilgi sistemleri, mali işler gibi paylaşılan hizmetleri sunmak ve sinerjiyi artırmak amacı ile Uzel Park Danışmanlık ve Ticaret A.Ş. faaliyete geçer.

2001: Kosova'da tarım makinaları konusunda distribütörlük ağı kurulur.
Dünyanın en büyük Servis Grupları'ndan Cendant'a bağlı, Dünya'nın en Büyük Emlak Pazarlama ve Danışmanlık Şirketi Century 21'in Türkiye hakları alınır.
Motor üretimi, UZEL'in ana iş alanlarından biridir. Avrupa'nın konusunda lider markası Deutz ile ortak olunur.
2002: UZEL, Değişimle bütünleşmiş kimliği doğrultusunda ana iş alanlarını çağdaş bir yönetim felsefesi ile bütünleştirerek şekillendirir. UZEL, 4 iş ünitesi altında yapılanır.
Agri Auto Motor Capita
2003: Caretta markası piyasaya sunuldu.
2004: Uzel kurumsal kimliği yenilendi.
2005: Uzel Alman traktor ve ilaçlama üreticisi 'i satın alır.
Uzel dünyanın en büyük ekipman üreticisi Grup ile distribütörlük anlaşması imzalar.
2006: Uzel, Mirage Scooter lansmanı gerçekleştirilir.
Uzel-İşbir güç jeneratörlerinin tanıtımı yapılır.
Uzel, Tinsley Bridge firmasının varlıklarını ve müşteri tabanını satın alarak yaprak yay üretim kapasitesini arttırır.
Pamuk Hasat Makinası’nın yatırımları tamamlanır.
Pamuk Hasat Makinası lansmanı İstanbul Tarım Fuarı’nda gerçekleşir.
2007:Uzel, Hindistan’ın Pune şehrinde kurulan yeni üretim tesisini faaliyete geçirir.
http://www.uzeltraktor.com/portal/P.aspx?Page=540

UZEL AGRI
%40’a yakın pazar payıyla 40 senedir Türkiye’deki en güçlü iki oyuncudan biri
Traktör, hasat makinaları ve ekipman üreticisi
2005 ve 2006 yılı pazar lideri
Holder marka ilaçlama makinaları, bağ-bahçe traktörleri ve belediye araçları
Uzel-Kverneland ekipmanları
Massey Ferguson markasıyla üretilen 47-105 Hp aralığında AB normlarına uygun 182 tip traktör
80’in üzerinde ülkeye ihracat
Hindistan’ın Pune şehrinde kurulan yeni üretim merkezi.

UZEL AUTO
Avrupa’nın en büyük 3 yaprak yay üreticisinden biri
Türkiye, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki OEM müşterileri: DaimlerChrysler, Iveco, Volvo, Ford
Tinsley Bridge firmasına ait varlıkların ve müşteri tabanının satın alınmasıyla arttırılan yaprak yay üretim kapasitesi
Piyasaya sunulan Mirage marka scooter’lar
Deutz ve Iskra motorlarının Türkiye distribütörü
TAI aracılığıyla Boeing tedarikçiliği

UZEL PARTS
Agri ve Auto’nun pazar sonrası işletmelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan sinerji
10.000’den fazla parçasıyla geniş bir portföy
Kuzey Amerika merkezi: Dallas, TX
Avrupa merkezi: Arnsberg, Almanya
http://www.uzeltraktor.com/portal/P.aspx?Page=544


Uzel Traktör krize girdikten sonra bir süre imalat yapmadı veya yapamadı.Şimdilerde toparlanmaya başlıyor.Artık Massey Ferguson traktörleri üretilmiyor.Traktörler Uzel markasıyla fuarlarda tanıtıldı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..