Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli otomobil firmaları ve teşvik

Yerli otomobil ve ticari araç üretimiyle beraber uluslararası firmaların Türkiye'de yatırım yapması veya yatırımlarını attırması için çıkarılan teşvik kanunu çerçevesinde firmaların yöneticilerine davet mektupları gönderiliyor.







Elektrikli otomobil ve araç imalatı da özendiriliyor.Ancak artacak olan elektrik ihtiyacı hangi kaynaklardan ve nasıl karşılanacağı ise şüpheli.Altyapı da ayrı bir konu!

Yerli otomobil için teşvik etmenin yanında ne yazık ki mevcut otomotiv yatırımları konusunda hiç bir çalışma görünmüyor;

BMC aylardır üretim yapmıyor , çalışanlar ücretlerini alamıyor, belediye ve ordumuz Procity ve Kirpi'leri alamıyor,

 



Uzel, Askam, Pancar Motor gibi tecrübesi olan firmalarla ilgilenilmiyor, üretime / ekonomiye kazandırılması için hiç bir çaba yok.

Bunun yanında yerli üretim denilirken; küçüklü büyüklü mevcut ve yakında ortaya çıkacak projeler hakkında istisnalar dışında bir çalışma, tanıtım, bilgi akışı yok. Sadece uluslararası firmalar bu işi yapabilirmiş gibi bir hava esiyor!

Bir otomobil meraklısı olarak bir çırpıda şu marka veya firmaları sayabilirim; Oscar,
TT Motor, Onuk, Etox, Nily, Şamil, 3Gen, Turkar, Turcoto, İndeks, Volkicar, Control, Toruk...

Tabii hepsi farklı firmalar, farklı araçlar hakkında uğraşıyorlar.Ama hepsi yerli üretim için çabalıyor..Hepsi de belli ölçülerde belli kriterlere göre desteklenmeli.

Daha önce TT Motor 'un araç projesi Araplara satılacağı yönünde haberler çıkmıştı.İlgili yerlerden destek olmadığı veya yetreli destek olmadığı! için bu durum ortaya çıktı.

Yılar önce bir şarkı vardı; Ellere Varda bize Yok miii!!!
Aynen durum böyle..


 




Evet, son haberlere göre BMC bitmiş ve tükenmişlikten % 45'ini büyük olasılıkla Arap firmalarına satarak kurtulmaya çalışacak. Unutmayın % 100 yerli bir firma-ydı!

Bu arada otomotivi sanayi ile ilgili bazı haberleri kısaca paylaşalım.


Motosiklet üreten Ramzey; kendi markasıyla beraber bir çok uluslararası markaya motosiklet ve moped üretiyor.Şimdide Slovenya'nın kendi tesislerini kapatan TOMOS adlı firmasına motosiket üretecek.


Yıllar önce KiA ile beraber otomobil üretmek için temel atma töreni yapan ancak Kia'nın Hyundai tarafından alınması ve kriz sebebiyle vaz geçmek zorunda kalan İhlas Motor; Jac markalı araçlar üretirken, Polonya'da faaliyet gösteren Farmtrac Europa firmasının traktörlerini Eurotrak markasıyla önce ithal sonrada Jac gibi satmak istiyor.


Hindistan markası Farmtrac; Gebze'de Estrak tarafından zaten üretiliyor!


Askam'ın Sinotruk ile sahalara dönme planında ise halen ses yok.


Temsa ise daki basında yazılanlara göre Mısır' daki fabrikasını kapattı, Avrupa'ya Mitsubishi markasıyla kamyon satamadığından ileriki dönemde kendi markasıyla kamyon satmak istiyor!


Bu arada Hyundai, Renault, Fiat, Ford, Toyota birer ikişer yeni modellerini önümüzdeki süreçte bantlara alacak. Bunlardan bir kaç tanesi yerli bir markayla ortaya çıkabilir...


Ve bir otomobil / otomotiv blog yazarı olarak benim araştırmalarıma göre TürkiYe'de üretim yapan (ve yapacak) firmalar - markalar;






3GEN (yakında)

ALPİN
ANTOR
ARTRAK
ASKAM (?)
ASYA MOTOR
BAŞAK TRAKTÖR
BAŞKENT TRAKTÖR
BİSAN
BMC
BOZOK TRAKTÖR
DMA (yakında)
DİARDİ
ERKUNT TARIM
ERSENCER
ERTUĞRULLAR
ESTRAK
ETOX
FABAEURO
FİAT
FNSS
FOLKVAN (?)
FORD
GAZ
GÜLERYÜZ
GÜNHAN-ARK
HATTAT TARlM
HAZEY TÜRK
HİDROACAR
HİDROMEK
HOBİMAK
HONDA
HYUNDAi
lSUZU
İHLAS (?)
İNDEKS
İSOBUS (?)
KANUNİ
KARINCA/AHS
KARSAN
KUBA MOTOR
LİFAN
MAN
MERCEDES BENZ
MONDiAL
MOTORAN
MOTOSAN
NUROL
ONUK CARS (yakında)
OSCAR
OTOKAR
OYMAN
PALME
Pİ MAKİNA
RAMZEY
RENAULT
ŞAMiL (?)
SANKO/MST
TARAL
TCV
TEKNİK YAVUZ
TEMSA
TEZ AUTO
TORUKCARS (yakında)
TOYOTA
TT MOTOR
TURCOTO
TÜLOMSAŞ
TÜMOSAN
TÜRK TRAKTÖR
TÜRKAR
TÜRKKAR
UTiKAR
YAĞMUR TARIM
YAVUZ MOTORS
YUKi
ÇİMSATAŞ
ÇUKUROVA
ŞAHSUVAROĞLU
WORLD POWER


Türkiye'de otomotiv firmaları üretim yaparken farklı oranlarda ithal parça kullanmaktadırlar.Bu oran firmadan firmaya değişmekle beraber bazı firmalar da kendi deyimleriyle montaj veya montaj üretim yapmaktadırlar.


Son dönemde Üretimden çekilen veya kapanan firmalar / markalar;



ALTINBOĞA

GÖZÜKARA

OTOSER

PANCAR MOTOR

UZEL

OTOYOL

ÖZMAKTAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..