Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

1.6 ŞAHiN'DEN 1,6 BMW'YE


1.6 veya 1600, otomobilsever olarak sık duyduğumuz iki rakam..
Bu rakamların  yanına cc veya litre kelimeleri de ilave edilince silindir sayısı ve beygir gücünü sormak yada söylemek te farz olur!
 Uzun yıllar Murat'ların, Anadol'ların, Tofaş Kuşları'nın sonralarında onlara katılan Taunus, Optima, Vectra, Fairway'lerin 

(aslında rakipleri o sıralarda pek olmayan veya olamayan (!) yerli ama aslında o  kadar yerlisiz  katkıya sahip otomobillerin) ortak özelliğiydi; 1600 cc hacimli motorlar..

Tabii ki en önde gelenleri 1.6 litrelik Şahin, Doğan ve Kartal üçlüsüydü...
En modern  1600 cc ise (90'lar da) bu üçlünün yerine gelen Tempra ve onun motorunu taşıyan SL tipli kuşlardı!

Zaman içinde 1600 rakamının yerini 1500, 1400 ve nihayet 1000 ve 900'ler almaya başladı.Maliyet, çevre kirliliği, ve hafiflik derken 1.6 rakamının pabucu dama atıldı. Artık 0.9 litrelik modern bir motor 1.6 litrenin ve hatta daha üst rakamların görevlerini fazlasıyla yapar oldu.
Fakat, ne olduysa 1.6 litrelik motorlar yine popüler olmaya başladı.Maliyet ve fazla yakıt harcamasıyla ortadan kalkan 1600 cc motorların yerini yine 1600cc ancak daha modern, çok az yakıt harcayan, daha  hafif ve az yer kaplayan motorlar almaya başladı.
Bu kez 1.6'lar ; Kuşlar ve  kompakt sınıf otomobillerin yerine Mercedes Benz C ve E Serileri, BMW'nin 3 ve 5 Serileri gibi üst ve lüks sınıf otomobiller, daha büyük hacimli motor kullanan SUV'larla gündeme geldi.Aslında  1.6'nın gündeme gelişi   ülkemize has vergilendirme sistemi yüzünden kaynaklanıyor. 

Küçük veya alt orta sınıflarla lüks  otomobillerin aynı kategoride değerlendirilip aynı  şeklide vergi alınması mantıklı ve adil değil. 

 İki sene önce bir lansmanda üst sınıf otomobil üreten bir firma yetklisine  düşük hacimli motor üretme planlarınız varmı şeklindeki soruma yok şeklinde bir cevap almıştım. 
Şimdi ise tersini söylüyor ve yapıyorlar!

Diğer taraftan şuna benzetiyorum ( tutarsızlık anlamında)1.6 litrelik motor konusunu;
ormanlarımız dikkat ettiyseniz  sık sık yanıyor 
(haberleri izleyip, arama motorlarına bakabilirsiniz),  
söndürmek için eski teknolojili kiralık Rus  mürettabatlı uçak ve helikopterler var.
Ve sayı, kapasite ve teknolojik olarakta yetersizler, maliyetler ise mumamma. 
Diğer taraftan en çok makam aracına sahip ülkelerden birisiyiz ve yetkililierimizin kullandığı bir çok özel uçak var...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..