Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Otomobil üzerine; Devrim, Toros, Saab, Volkswagen, BMC..

Otomobil ihtiyaç ama ülkemizin döviz birikiminin büyük bölümü buraya gidiyor.Yerli araç üretip ihraç ediyoruz, oradan da para kazanıyoruz oda doğru ama ne kadar?Üretilen araçların çoğunun motor gibi büyük bölümü ithal ediliyor.Diğer taraftan imal edilen araçların, otomobillerin büyük bir kısmı yabancı veya yabancı ortaklı.Yani dışarıya satılan bir ürünün




parası çoğunlukla ithal bir parçaya ve uluslararası markanın ülkesine gidiyor.


BMC; yerli diye gurur duyduğumuz, iflas etmeden önce dünyanın bir çok ülkesine araç satan Türk markası diye biliyoruz.Aslında marka İngiltere'de bir firmaya ait, onlara her yıl belli bir rakam ödeniyor.Yeni sahibi alınca bu durum değiştimi bilinmiyor.Artık % 100 yerli değil % 49 u Katar'a ait!

Toros; Türkiye'nin güneyinde adı gibi azametli bir dağ adı. Bursa'da üretilen Renault 12'nin son versiyonu bu adla imal edildi.Yıllardır aynı özellikle ve yüksek yakıt harcamasıyla arkadaşları Doğan, Şahin, Serçe'yle beraber üretildi.1.3 ve 1.4 benzinli motorlarla imal edildiler.Model adları Toros'tan önce TN, TS, TL, TX, TSW, GTS gibi harflere sahipti. Fransa da otomatik viteslileride vardı.Bizde ise, üzerinde otomatik cam , 5.ci vites ve plastik tamponlardan fazla yenilik yapılmadı, yapılamadı. Hakkını yemeyelim önden çekişli oluşuyla şimdinin SUV veya ciplerinden daha faydalıydı.Zaten o tip araçlar azdı. Ve halen kırsal kesimde zor yollarda başarıyla her görevin üstesinden geliyor Renault 12 Toros'lar.

Üreten firmanın ortakları sebebiyle sivillerin yanında kamu kurumları, orduda ve emniyette kullanıldı.




Benzin, sıcaklık gibi gösterge yazılarının Türkçe olduuğu ilk ve tek otomobil Devrim, zamana ve ona seri üretim fırsatı vermeyenlere inat hala çalışır durumda Eskişehir'de hayatını devam ettiriyor.Onu karalayanların resmiydi değildi gibi sözlerine bakmayın, resmi yazıyla hayat bulmuş, emek verilmiş zamanın en zor şartlarında ortaya çıkarılmış emeğin gerçek halidir. Günümüzde, Devrim'in çizgisi ne yazık ki geçen günlerde Sanayi Bakanlığı'nın tanıtıığı prototiplerle devam etti. Yerli otomobil üretilsin, olsun ama Saab, Cadillac ve diğer yabancıların yerine DMA, Tümosan, Hema/Hattat, Avitaş, Motosan, Tülomsaş, TorukCars, SapmazCars ,Volkicar, Hacettepe Teknokent, Üniversiteler, OnukCars, Karsan, Begler gibi firma, kurum ve projelerin yer alması en olumlusu, en güzeli olacaktı..O kadar para verilmiş ve devamı gelecek gibi görünüyor,Firma (NEVS) 9-3 ün haklarının alımıyla düze çıktı. Onun yerine bizim firmalarımız, mühendislerimiz, çalışanlarımız kazanacaktı..





Şu sözü seviyorum; Yerli Araç Kullan, Türkiye Kazansın, Bizim İnsanımız Kazansın.

Saab, iyi ve güvenili bir markaydı.Ama Sorunlar veya zorluklar var diye GM elinden çıkardı!

Bu arada NEVS sadece Saab'ın fabrikasını ve 9-3 modelinin bantları, ekipmanlarıyla üretim hakkını almış durumda. Saab adını kullanmak için İsveç'te faaliyet gösteren Saab Havacılık ile görüşüyor.


Volkswagen'in yaşadığı , yaşattıkları belkide yeni bir devrin başlangıcına sebep olacak. EA189 kodlu dizel motora sahip araçların satışı Türkiye (Jetta ,Caddy) ve Avrupa'da durduruldu.Malum olay Amerika'da başlamıştı.Son haberlere göre EA 288 adlı bir önceki nesil dizel motora sahip araçlarda incelemeye alınacak.Söz konusu motorlar Volkswagen'in otomobil ve ticari araçlarıyla beraber grubun Audi, Seat ve Skoda markalarında kullanılıyor.

Markaların yaptıkları, çevre sorunları, elektrik ve hidrojenle çalışan otomobillerin üzerinde çalışmalar hızlanırken dizel motorlarda sorgulanmaya başladı..

5 yorum:

  1. " Yerli otomobil üretilsin, olsun ama Saab, Cadillac ve diğer yabancıların yerine DMA, Tümosan, Hema/Hattat, Avitaş, Motosan, Tülomsaş, TorukCars, SapmazCars ,Volkicar, Hacettepe Teknokent, Üniversiteler, OnukCars, Karsan, Begler gibi firma, kurum ve projelerin yer alması en olumlusu, en güzeli olacaktı..O kadar para verilmiş ve devamı gelecek gibi görünüyor,Firma (NEVS) 9-3 ün haklarının alımıyla düze çıktı. Onun yerine bizim firmalarımız, mühendislerimiz, çalışanlarımız kazanacaktı."
    Dediğinize katılmakla beraber yapılan işin çok yanlış olduğunu düşünmüyorum. Artık o kadar sıkıldım ki yerli otomobilin çıkmamasından. Şeytanla anlaşma yapsalar ona bile razıyım:) Yeter ki artık bir yerli otomobilimiz olsun. Türkiye gibi bir ülkenin yerli otomobili olmaması gerçekten utanç verici bir durum. Bu montaj anlayısından kurtulmalıyız bir an önce. Ülkemiz otomobil üremeteyecek kadar beceriksiz bir ülke değil. 1960'larda yokluk içinde bile otomobil üretildiyle şu anda haydi haydi üretilebilmesi lazım.l

    YanıtlaSil
  2. http://www.teknokulis.com/Haberler/Guncel/2015/10/23/tumosan-ilk-milli-is-makinesini-uretiyor
    Bu haber bayağı ilgimi çekti doğru ise çok güzel bir haber.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten de Güzel haber.Adanalı firma diye bahsedilen muhtemelen Çukurova iş makineleri firmasıdır.Onlarda zaten yerli üretim yapıyor.Ancak kulladıkları motorlar yabancıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çukurova iş makineleri halen daha BMC'nin yan kuruluşu mu? Sahibi kim yani?

      Sil
  4. Çukurova iş makinelerinin BMC ile ilgili bir bağı yok. Sahibi ise öncede olduğu gibi Mehmet Emin Karamehmet..
    Önceden de BMC ile ilgili ciddi bir bağlantısı yoktu zaten.Aynı holding çatısı içinde olmaktan başka.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..