Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli Tank'ın arkasından gidenler; Otokar, BMC ve

 yerli tank ve Hyundai RotemTürkiye'nin yerli tankı Altay seri üretime yaklaşıyor.Ancak daha testler bitmedi.Tasarım,  prototip ve test işlemlerini yürüten Otokar geçtiğimiz aylarda ilk 250 adetlik üretim için teklif vermişti.Daha  tank çalışmasının başında adı geçen ve o zaman % 100 yerli firma konumunda olan BMC de yerli tankı imal etmek için can atıyor.Gerçi ülkemizde, iyi kötü  tank üretme yeteneğinde olan üç firma görünüyor; Otokar, BMC ve FNSS!

BMC, Altay konusunda ciddi olduğunu, bu alanda uzman olan Alman  Rheinmetall ile ortaklığa girerek gösterdi.Son bilgilere göre,  %49'u Katar'a ait olan BMC; RBSS yani Rheinmetal BMC Savunma Sistemleri adlı ortaklıkta Malezya firması Etika % 10, Rheinmetall % 39 ve BMC % 51 hisseye sahip.
 Otokar FNSS ve BMC  Savunma Sanayiinde dikkat çeken firmalar
Tank  üretimi için adı geçebilecek diğer firma FNSS  ise  %49 BAE Systems ve % 51'de Nurol Holding'e ait..Nurol Holding e ait Nurol Makina'da savunma araçları üreten bir şirket.

Altay'ın motor konusunda  adı geçen Tümosan bu konuda bir ilerleme yapamadı.En azından basında  ve ilgili kurumlarda bu yönde bir bilgi ve haber yok!Belki ilk tankların motorları MTU veya benzer bir imalatçıdan satın alınacaktır.Zira üretim planının gecikmemesi düşünülecektir.

Motor konusu çözülmüş olduğunda  muhtemelen yukarıda adı geçen üç firmada benzer sayıda tank üretimi söz konusu olacak, haliyle ilk 250 veya 350 tankı Otokar üretecektir. Yada ilk küçük parti tankın geri kalanını ve ihracat amaçlı BMC'nin ortaklığı olan RBSS imal edecektir.
Bu yazdıklarımız sadece varsayımdır!

 2008 yılında ilk çalışmaları başlayan Altay'ı hazırlayan oluşumda Otokar'ın yanında MKEK (Makina Kimye Endüstrisi Kurumu), ASELSAN, ROKETSAN ve Hyundai Rotem yer alıyor.



Kaynaklar; http://www.bloomberght.com/ht-yazarlar/guntay-simsek/1946147-altay-tankinda-3-grup-yarisabilir/
 http://www.army-technology.com/projects/altaymainbattletank/
 https://www.hyundai-rotem.co.kr/Eng/Business/Machine/Business_Record_List.asp?d1=2&d2=1
 https://tr.wikipedia.org/wiki/Altay_tank%C4%B1
https://en.wikipedia.org/wiki/Altay_(tank)
 http://www.otometre.com/search/label/savunma

2 yorum:

  1. Yerli tank motorundan ses çıkmadığına göre yapılmayacak :( Bu kadar mı zor dizel motor yapmak. Allah Allah.

    YanıtlaSil
  2. SEs yok ama belki ve inşallah bilmediğimiz bir yerde çalışmalar sona yaklaşıyordur..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..