Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

En Lüks Fransız Otomobili; Citroen SM!

Citroen markasının kendi başına imal ettiği son modellerden biri. Sıradışı, farklı tasarımı ve tekniğiyle zamanının önemli spor otomobilleri Mercedes Benz  450 SLC, BMW 3.0 CS,  Jaguar XKE, Lincoln Continental, Ford Thunderbird ve Cadillac Eldorado modelleriyle başabaş rekabet etmiş 3 kapılı, 4 koltuklu bir coupe.





1970 ile 1975 yılları arasında imal edilen  Citroen SM, markanın o yıllarda Maserati'yi satın almasıyla ortaya çıkarılmış güzel bir araçtır. Model ismi olan SM'nin Sport Maserati, 
Sisteme Maserati veya Série Maserati kelimelerinin kısaltması olduğu söylenir ancak bu konuda kesin bir bilgi yoktur.





Sonraki yıllarda Maserati,  önce Ferrari daha sonrasında ise Ferrari'yle beraber FIAT bünyesine geçiyor.1974 yılında Peugeot tarafından  satın alınan Citroen, SM modelinde
 2.7 ve 3.0 litrelik iki farklı V6 motor kullanmıştır.




Şanzıman olarak 5 ileri düz ve 3 ileri otomatik vites seçenekleriyle otomobilseverlerin karşısına çıkılmış.


Türkiye'de Otomobil ve Araç Üreten Firmalar


Citroen SM, lüks otomobil sınıfında ilk Fransız otomobili olma özelliğine sahip olarak 1971 yılında Avrupa'da Yılın Otomobili ünvanını alır.





Önden motorlu ve önden çekişli SM; 
4.893 mm uzunluk, 1.836 mm genişlik, 1.324 mm yükseklik, 1.460/1.520  kilo ağırlıkla toplamda 12 920 adet imal edildi. Bantlardan inen 2400 otomobilin hedefi ise Kuzey Amerika'ydı.Az sayıda Japonya'da da satış yapıldı.





Citroen SM'nin tasarımcısı Robert Opron; Renault Alpine A310, Renault 9, Renault 11, 
Citroen DS (1967), Citroen GS,  Citroen CX, Renault Fuego, Renault 25, Alfa Romeo SZ ve Simca Fulgur modellerini otomobil dünyasına kazandırmış.







SM teknolojisi sonraki yıllarda Citroen CX, Maserati Merak, Maserati Biturbo, Maserati Bora, Maserati Khamsin'de de yer aldı.

Hidrolik-Pnömatik yaylar, self leveling süspansiyon, direksiyonla dönen farlar gibi farklı özellikleri barındıran  otomobilin az sayıda 4 kapılı versiyonu da üretildi.






Azami 220 km/s hızıyla 1970 yılında imal edilen otomobiller arasında en hızlı önden çekişli araç oldu.


Sevimli otomobiller her daim karşınıza çıkabilir!







İlginç özellik; aracın altı farlı olması ABD'de yasalara uymadığından  dört adet sabit yuvarlak ve açık 4 far ile satışlar gerçekleştirildi.

Kaynak,http://www.citroen.fr
http://www.citroen.com.tr/
http://www.citroenorigins.fr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..