Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve ralli şampiyonu SAMİYE CAHİD MORKAYA anıldı

Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve ralli şampiyonu Samiye Cahid Morkaya’nın başarı hikayesi, günümüzde sadece otomobil sporlarıyla uğraşan kadınlara değil toplumun her kesiminde görev alan tüm kadınlara ilham kaynağı olmaya devam ediyor. 1922 yılında ehliyet alan ilk Türk kadını olan Samiye Hanım’ın “Şeytan işi, hem de nasıl! Atsız öküzsüz arabayı bir de kadın idare ediyor... Kadının kullandığı otomobile zinhar binilmez!” diyenlere en güzel cevabı; yıllarca hafızalardan silinmeyen başarılarıdır...


8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünya kadınları için oldukça önemli bir gün. Tarihin tozlu sayfalarında adını ilklere yazdırmış ve başarılarıyla rol model olan birçok Türk kadını var. Bu kadınlardan sadece bir tanesi Samiye Cahid Morkaya... Samiye Cahid, kemençe öğretmeni bir müzisyen. Ama onun adını tarihin tozlu sayfalarına yazdıran ise Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve ralli şampiyonu olması. 

1922 yılında ehliyet alan ilk Türk kadını
Bir şeyh kızı olmasına rağmen gayet modern bir şekilde yetiştirilen Samiye Cahid Morkaya, 1922 yılında ehliyetini alan ilk Türk kadını. Erkek egemen bir toplumda, bir tutkuya dönüşen otomobil sevdası ile birlikte yarışlara katılmaya başlayan Samiye Hanım 1930 ve 1931 yıllarında çok önemli dereceler elde ederken ilk birinciliğini ise 1932 yılında İstanbul’da bulunan İstinye köprüsü ile Zincirlikuyu arasındaki 9.5 kilometrelik parkurda düzenlenen rallide kazandı. Fakat daha da ilginci yarışta ikinci olan Vehbi Bey ise birinci ilan edilen yarışmacının bir kadın olması sebebiyle sonuçlara itiraz etti. Mahkemeye taşınan bu itiraz, hakimin verdiği “Bir kadın da otomobil yarışlarına katılabilir, birinci gelebilir" kararıyla son buldu ve Samiye Cahid Morkaya’nın birinciliği resmiyet kazandı. O yıllarda kararlı duruşu, azmi ve başarısıyla kadınların otomobil sporlarına yönelmesine öncülük eden Samiye Hanım, 1933 yılında yapılan yarışlarda da birinciliği göğüsledi. Samiye Hanım, 1934 yarışlarında talihsiz bir kaza yaparak, otomobilinden son anda ağır yaralı olarak kurtarıldı. Kazanın ardından tutkuyla bağlı olduğu yarışlara bir daha geri dönmemek üzere veda eden Samiye Cahid Morkaya, 1972 yılında vefat edene kadar otomobil kullanmaktan hiç vazgeçmedi. 

Yaşadığı dönemde bütün zorluklara rağmen araba sevdasından vazgeçmeyen bir kadın olan Samiye Cahid Morkaya, otomobil sporlarında Türk kadınlarına yol göstermeye, ilham olmaya ve onların yolunu aydınlatmaya devam ediyor. Türkiye’de otomobil sporlarının esaslarını belirleyen tek resmi yönetici organ olan Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu(TOSFED)’nun Kadınlar Komisyonu(TOSK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yollarına ışık tutan Samiye Cahid Morkaya’yı Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret ederek kendisini andı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..