Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Otopratik’ten Kurban Bayramı’nda yolculuk yapacaklar için araçları emniyetli yolculuğa hazırlayacak 5 adım

 Brisa’nın araç sahiplerine 360 derece servis sunan hızlı bakım markası Otopratik, Kurban Bayram’ı öncesi uzun seyahatlere hazırlanan sürücüleri araçlarının kontrol ve bakımlarını yapmaları konusunda uyarıyor. Otopratik uzmanları hem araçları yola hazırlamanın püf noktalarını paylaşıyor hem de direksiyon başında telefon kullanımı gibi kazalara sebep olan alışkanlıklara dikkat çekiyor.


Brisa’nın yenilikçi araç ve lastik bakım mağaza zinciri Otopratik, sunduğu hizmetler ve danışmanlıkla yolculukların kesintisiz ve emniyetli olması için çalışıyor. Bu amaçla Otopratik, Kurban Bayramı’nda uzun yola çıkacak olan araç sahiplerinin lastiklerini kolaylıkla yolculuklara hazırlayabileceği 5 ipucu paylaştı. Otopratik ayrıca sürücülere sunduğu basit önlemlerle can ve mal kaybının önüne geçilebileceğini vurguluyor.

5 Adımda Lastik Bakımı
1. Basınç Kontrolü
Uzun yolculuklara çıkacaksanız ya da ağır yük taşıyacaksanız yapılması gereken ilk şey lastik basıncını kontrol etmektir. Lastik basıncının doğru seviyede olmadığı durumlarda, kaza riskleri ve lastiklerin hasar görme oranı artar. Bu, araç kontrolünü ve yakıt verimliliğini de etkiler. Bu nedenle yedek lastikleriniz de dahil olmak üzere tüm lastiklerinizin üretici firma tarafından belirlenen basınç oranlarına göre ayarlanması büyük önem taşır. Unutmamak gerekir ki hava basıncı ölçümü mutlaka lastikler soğukken yapılmalı ve kesinlikle lastikler sıcakken havası indirilmemeli. Doğru lastik basıncı ile ilgili gerekli bilgiler ise araçların kapı içlerinde, torpido kapaklarında veya yakıt deposu kapağında yer alır.

2. Diş Derinliği Kontrolü
Lastikteki aşınmalar diş derinliği ölçümü ile anlaşılır. Lastiklerin sırt denen, yere basan kısmında oluklar vardır. Bu oluklardan yüzeye kadar olan kısmı diş derinliği olarak adlandırılır. Yasal olarak belirlenmiş en düşük lastik diş derinliği 1.6 mm’dir. Bununla birlikte özellikle yağışlı havalarda emniyetli sürüş için, lastik diş derinliğinin 3 mm değerinin altına düşmeden değiştirilmesini öneriyoruz. Ayrıca, lastik desenleri üzerindeki düzleşme vb. deformasyonlar gözlemlenirse mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

3. Hasar Kontrolü
Diş derinliği ile birlikte lastiklerdeki delik ya da kesik gibi hasarlar da kontrol edilmeli. Ayrıca lastik üzerindeki deforme şişlikler de lastikteki hasara işaret eder. Böyle bir hasar tespitinde, hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan lastik bakımı veya değişimi için destek alınmalıdır. 

4. Balans Kontrolü
Balans ayarı yapmak, sistemdeki ağırlık dağılımı dengesizliklerinin, lastiğin çeşitli yerlerine takılan ağırlıklarla dengeli hale getirilmesi anlamını taşır. Aracın lastikleri yenilendiğinde mutlaka balans ayarıyaptırılmalı. Aynı zamanda her 30 gün veya 500 km. kullanımdan sonra lastiklere yeniden balans kontrolü yaptırmak gerekir. Özellikle uzun seyahatler öncesinde bu kontrolün yapılması emniyet ve konfor kadar lastik performansından maksimum verim sağlanmasına da olanak tanır.

5. Yük Kontrolü
Her bir aracın üreticisi tarafından belirlenen maksimum yük kapasitesi vardır. Lastiklerin de aynı şekilde yanak kısımlarında işaretli olan yük limitleri bulunmaktadır. Bu yük kapasitesinin üzerinde bir ağırlıkla seyahat etmek araç kontrolünü kaybetme riski doğurabileceği gibi yakıt verimliliğini de olumsuz etkiler. 

Otopratik uzmanlarından sürücülere öneriler:
Yola çıkmadan önce iyice dinlenin.
Uzun bir yolculuk yapacaksanız maksimum 4 saat aralıksız araç kullanın ve ardından minimum 30 dakika dinlenin. 8 saatten fazla sürecek yolculuklarda yedek sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanın.
Gündüz yolculuklarını tercih edin.
Emniyet, konfor ve yakıt verimliliğine doğrudan etki eden lastik basınç, diş derinliği, balans, yük ve hasar kontrollerinin yapıldığından emin olun. 
Araç içinde kapalı alanda uzun zaman geçirileceği için aracın iç temizliğinin iyice yapılması, yolculuk edenler ve özellikle çocuklar için büyük önem taşıyor.
Araçta mutlaka bulundurmanız gereken bazı ekipmanlar var. Bunlar; ilk yardım çantası, sağlam bir yedek lastik, takım ve avadanlıklar (kriko, bijon anahtarı ve varsa şifreli bijon, tornavida ve pense), çekme halatı ve takozlar, reflektörler ve fosforlu yelekler, taşınabilir-çok amaçlı elektrikli çakmak pompası ve takviye kablosu.
Seyahate başlamadan önce emniyet kemerleri ve tertibatını elle teker teker kontrol edin, sağlam ve çalışır durumda olduklarından emin olun.
Sürüş esnasında cep telefonlarınızı ‘handsfree’ özelliğinde dahi kullanmayın; elleriniz serbest olsa bile aklınız telefondayken aracınıza tam olarak hâkim olamazsınız.
Küçük yaştaki çocuklarınızın çocuk koltuğunda yanında refakat eden bir yetişkinle birlikte yolculuk etmesi, çocuk ve gençlerin yol emniyeti hakkında bilgilendirilmesi önem taşıyor. Onların ani hareketlerinin sizin fren vb. manevra kabiliyetinizi doğrudan etkileyebileceğini unutmayın.
Emniyet kurallarından şaşmayın ve alkollü araç kullanmayın.
Binek ve hafif ticari araçları emniyetli ve konforlu yolculuklara hazırlamak için Otopratik, Brisa’nın öncü lastik markaları Bridgestone, Lassa ve Dayton ile Otopratik markalı aküleri müşterilerine sunuyor. Otopratik mağazalarında lastik, jant, akü, ön düzen bakımı, yağ değişimi, filtre değişimi, klima gazı dolumu, fren balata & disk değişimi, amortisör değişimi ve periyodik bakım gibi temel bakım hizmetleri veriliyor. 

Otopratik uzmanlarının deneyimleriyle hazırlanan, araç ve lastik bakımına dair bilgilere ulaşmak ve randevu almak için: www.otopratik.com.tr 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..