Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yeni bir BMC'mi, Yoksa Çin BMC'si mi?

 BMC Otomotiv, Türkiye'nin önde gelen otomotiv, savunma araçları imalatçılarından biri. Ancak, bu alanda dünyanın ilk 10 - 15 firması belki de ilk beşe girecek potansiyele sahip. BMC kökeninde bir İngiliz ismiydi. Uzun yıllardır bir Türk markası olarak dünyanın farklı ülkelerinde satışı yapıldı, yapılıyor..Made in Türkiye damgasıyla İngiltere'ye bile satış yapıldı. Zaman içinde Malezya, İran, Kenya, Tanzanya, Nijerya, Gana, Zimbabve ve




 Güney Afrika Cumhuriyeti'nde lisansla imal edildi. BMC markası; otomotiv ve savunma araçları konusunda İzmir ve Sakarya'da faaliyet gösteren BMC Otomotiv'e ait. 



İsviçreli BMC ise  dünyaca ünlü BMC Bisikletleri'ni üretiyor. Peki Türk BMC'den başka (farklı bir araç imal eden) BMC var mı?



Çin'de BMC markalı hafif kamyonlar imal ediliyor. Isuzu kökenli bu araçların önünde farklı bir yazı tipiyle büyükçe bir BMC yazısı dikkat çekiyor.



Henan Benma Ltd Co tarafından Henan Eyaleti'inde imal edilen araçların markası Benma ama BMC logosu kullanıyor! Çinli şirket daha çok hafif ticari araç ve pikap üretiyor. Özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika'ya ihraç ediyor.



2010 yılında 300 bininci aracını imal eden BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihaleyle satışı yapıldıktan sonra  BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. adını almıştı.



BMC Otomotiv'in bu konuyla bir bağlantısı var mı, bilmiyoruz. Büyük olasılıkla, Çin sınırlarını kaplayan alan için, BMC markasının lisansı Çinli firmaya ait olabilir!





BMC Otomotiv; Euro 4 ve Euro 5 Normlarına sahip Cummins motorla yürüyen BMC 415 modellerini satmıştı bir dönem. 415'ler Çinli JAC ile akrabaydı.





Teknik Özellikler

Model NO.
SMQ5086JQZ
Certification
GS, RoHS, CE, ISO9001
Condition
New
Maximum Lifting Height
25-30m
Maximum Lifting Weight
11-13t
Shaft Number
2
Crane Jib
Five-Arm
Type
Straight Arm
Chassis Brand
BMC
Engine Model
4dw23-130e3
Power(Kw)
97.5
Steering Form
Hydraulic Power Steering
Dynamic Motor Power
11kw
Lifting Height
30m
Lifting Weight
12000kg
Balance Capacity
900kg
Auxiliary Hook Load
1000kg
Hook Lifting Speed
120m/Min
Trademark
Chengben
Transport Package
Open Container, Roll-on-Roll Ship, Landing, Frame
Specification
White/ yellow /orange
Origin
Henan China
HS Code
8705109100
 
            China Famous Brand Telescopic Boom Hydraulic BMC 12t Truck Crane  
BMC 12t truck crane Specifications:
Crane Part
Max. Lifting capacity12000kg
Balance capacity900kg
Max. Lifting height32m
Boom extension mechanism6 sections
Auxiliary hook load1000kg
Hook lifting speed120m/min
Dynamic motor power11kw
Boom weldingAutomatically
Night light3 lamps
Truck Part
Truck chassis modelSMQ5122JQZ
Truck brandBMC
Emission4087ml





En Yerliler'21; Skyliner, Cargo, i10, 5285, Jest EV, Sileo, Clio, Egea, Corolla..




Kaynaklar; https://chengbenjx.en.made-in-china.com/
https://www.cccme.cn
https://www.csctrucks.com/
https://auto-che.com/
http://auto-che.com/v/smq/smq5071gzx-275-senyuan-henan.html
https://chengbenjx.en.made-in-china.com/product/XNlxDcnJvEki/China-China-Famous-Brand-Telescopic-Boom-Hydraulic-BMC-12t-Truck-Crane.html
https://www.cccme.cn/products/detail-8125281.aspx
http://auto-che.com/v/bm/bm4015pd1-140-benma.html
https://www.bmc-switzerland.com/
https://www.otometre.com/2009/12/kisaca-bmc.html
https://www.otometre.com/2015/12/bmc-yeni-araciyla-sasirtti-yeni-bmc-415.html
http://otorama.blogspot.com.tr/2012/08/uzakdogulu-bmc.html

6 yorum:

  1. BMC Otomotiv'in bu konuyla bir bağlantısı var mı, bilmiyoruz. Büyük olasılıkla BMC markasının lisansı Çinli firmaya aittir!
    -----------------------------------------------------------------------------------
    BMC markasının lisansı Çinli firmaya ait değil. Türkiye deki BMC nin açılımı British Motors Corp idi. İngiliz BMC iflas edince Türkiye deki şirket Türklere satılmıştı. BMC İngiltere deki asıl sahiplere isim hakkı ödemeye devam ediyor. Yani BMC markasının lisansı Çinli şirkete ait değil. Zaten dikkat ederseniz kamyonlarının ismi Benma. Yani Benma Motors corp olarak BMC yapmışlar.
    British Motors Corp ile alakaları yok. Avrupa ve Türkiye de satışları olmadığı için kimse dikkat etmemiş. BMC nin marka adı ile ilgili girişimde bulunması lazım. İngiliz BMC ye isim hakkı parası ödeyen Türkler olduğu halde bu markayı Çinlilerin kullanması adil değil.
    Çinliler otomobilleri de kopyalıyor dünya da dava da açılıyor ama Çİn hükümeti hiç bir şey yapmıyor. Kendi şirketlerini koruyor. En azından bu marka adıyla BMC nin pazarlarına girmemesi sağlanmalı. Yoksa marka algısını kötü anlamda etkileyebilir. BMC çok daha kaliteli kamyonlar üretmeye başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BMC lisansı Çinlilere ait olabilir derken Çİn ülke sınırları içinde onlara ait olma ihtimalinden bahsettim. Marka Benma olarak geçse bile aracın önünde büyük bir şekilde BMC yazısı var. Ayrıca teknik bilgiler içinde de BMC ismi geçiyor.
      Marka tescili bildiğim kadarıyla her ülke için ayrı ayrı yapılıyor!

      Sil
    2. İki marka da Avrupa da satış yapmak istese Türkiye deki BMC bu ismi kullanmaya hak kazanır. Onu kast ettim. BMC isim hakkı bizimkilerde. Çinliler Çinde istediği ismi kullansın.

      Sil
  2. Zaten BMC ismiyle daha önce de satış yapmıştı. Güncel olarak ta başta İspanya, Hollanda olmak üzere etkinliğini arttırmaya çalışıyor. Avrupa ve BMC nin daha önce satış yaptığı diğer coğrafyalarda BMC adını kullanamaz. Ama çağrıştıran şeyler yapanlar var;
    Leyland yerine Ashok Leyland
    Ford yerine Euro Ford gibi
    sonra yapmasınlar Euro BMC yada Asia BMC !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa pazarında Britanya Motors corp yani BMC olarak ilk önce Türkiye nin BMC si satış yaptı. Çinliler, Avrupa da satmak istiyorsa mecbur BMC isminin yanında dediğiniz gibi başka bir isim kullanmak zorundalar. Mesela Gazelle Rus malı bir minibüs. Yanılmıyorsam Avrupa da da satıyor. Çinliler de Gazelle diye bir minibüs yapıp Avrupa da satamazlar. Bilmem anlatabildim mi?

      Sil
  3. https://www.otometre.com/2018/09/ford-tumosan-motor-mu-kullanyor.html

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..